Circa 1200 de persoane cu funcții de conducere din cadrul instituțiilor de învățământ, vor primi adaosuri salariale pentru deținerea gradului managerial. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi, 30 ianuarie de către Guvern.
Adaosurile pentru eficiență managerială va fi achitat în funcție de gradul obținut în urma atestărilor profesionale, astfel încât:
– pentru gradul managerial doi, acesta va constitui- 300 de lei;
– pentru gradul managerial unu- 600 lei;
– pentru gradul managerial superior- 1000 de lei.
Costul implementării proiectului pentru anul curent, în instituțiile de învățământ finanțate direct din buget, stabilește circa 20,2 milioane de lei.
De asemenea, modificările aprobate de Guvern vizează și cadrele de conducere din instituțiile de învățământ cu autogestiune financiar-economică, și anume cei din învățământul profesional tehnic.
Aceștia vor beneficia de majorarea claselor de salarizare, în funcție de gradele manageriale deținute:
– cu două clase succesive pentru gradul managerial doi;
– cu patru clase succesive pentru gradul managerial unu;
– cu șase clase succesive pentru gradul managerial superior.
Implementarea acestei măsuri pentru 140 de cadre de conducere va costa circa 2,5 milioane de lei.
Astfel, documentul prevede acordarea premiului anual pentru rezultatele activității persoanelor care dețin funcții de demnitate publică și funcționarilor publici din administrația publică locală. Acesta va fi achitat în funcție de veniturile suplimentare obținute de către autoritățile locale în anul bugetar 2018. Cuantumul unui premiu nu va depăși trei salarii lunare (de funcție) calculate pentru luna noiembrie a anului trecut.
De asemenea, noul sistem de salarizare, care a intrat în vigoare la data de 1 decembrie 2018, i-a lăsat pe managerii școlari cu un gust amar. Aceștia s-au trezit cu salarii mult mai mici decât cele pe care le avuseseră. Este și cazul directorului educativ al liceului „Gheorghe Asachi” din Ungheni a cărui salariu s-a micșorat cu 1200 de lei. Astfel, prim ministru Pavel Filip a venit cu un răspuns după ce mai multe persoane au reclamat pe rețele sociale că după intrarea în vigoare a legii salarizării, au primit o remunerare mai mică. Acesta a spus că vinovați de un remunerația mai mică se fac contabilii și managerii instituțiilor.