/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Cămașa cu altiță urmează a fi propusă pentru lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial

01 februarie 2019, ora 17:50

În cadrul întrunirii a fost elaborat un program amplu de acţiuni ce urmează a fi întreprinse de către grupurile de lucru în vederea elaborării dosarului comun; au fost distribuite responsabilităţile fiecărei instituţii participante; a fost stabilit un calendar al activităţilor de promovare etc.

Menţionăm că, o colaborare la nivel oficial în vederea promovării în comun, la nivel UNESCO, a cămăşii cu altiţă, ca piesă reprezentativă a portului tradiţional românesc, purtătoare de valoare universală, a fost inițiată în 2016, iar în noiembrie 2018, la București, a fost semnat un Protocol de cooperarea între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova și Ministerul Culturii și Identității Naționale din România. Documentul prevede intensificarea colaborării în domeniul culturii, inclusiv și cooperarea părților în pregătirea dosarelor de nominalizare a elementelor comune de patrimoniu pentru înscrierea în listele Convenţiei UNESCO.

Republica Moldova şi România au promovat deja trei dosare transnaţionale în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii: „Colindatul în ceată bărbătească” (2013), „Tehnici tradiţionale de realizare a scoarţei” (2016), „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” (2017).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram