/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Politcheck cu Igor Boțan. Istoria Partidului ȘOR, finanțarea, scandaluri, controverse și promisiunile din campanie

01 februarie 2019, ora 17:30

Partidul Politic „Şor” (PP ȘOR) a fost înregistrat la 27 octombrie 1998 sub denumirea de Mişcarea social-politică Republicană „Ravnopravie” (MRR) şi reînregistrat în anul 1999. La 7 noiembrie 2016, partidul și-a schimbat statului, simbolica și denumirea, devenind Partidul Politic ȘOR. Din același an, funcția de preşedinte al partidului este ocupată de Ilan Şor.

Potrivit datelor prezentate la Comisia Electorală Centrală (CEC) la 10 decembrie 2018, partidul are aproximativ 48 de mii de membri. Pentru alegerile din 24 februarie 2019, partidul a solicitat înregistrarea în cursa electorală pe 3 ianuarie, însă membrii CEC i-au refuzat cererea, din motiv că au fost constatate anumite neconformități la dosarul depus de formațiune.

Ulterior, la cererea repetată a partidului, acesta a fost înregistrat în cursa electorală pe 9 ianuarie, în timp ce în fața comisiei se desfășura un protest în susținerea formațiunii

Unii dintre candidații partidului au fost nominalizați în raportul Kroll 1 și anume: Ilan Șor, Marina Tauber, care ar fi luat un credit neperformant de aproape 70 de mii de euro, Maria Albot, Regina Apostolova și Veaceslav Lupov.

Formațiunea are 51 de candidați pe circumscripția națională și 46 de candidați pe circumscripții uninominale.

La ultimele alegeri parlamentare, din noiembrie 2014, Partidul ȘOR, care avea denumirea de Mişcarea „Ravnopravie”, s-a retras din competiția electorală. În schimb, partidul s-a făcut remarcat la alegerile locale din 2015, când Ilan Șor care avea statut de învinuit în dosarul furtului din cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, a fost ales primarul orașului Orhei.

Partidul și-a înaintat candidată și la alegerile prezidențiale din 2016, însă cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor, Ina Popenco a fost exclusă din cursa electorală, pentru că a utilizat fonduri nedeclarate atunci când a deschis, în sectorul Râșcani al capitalei, un magazin social. Popenco a negat acuzaţiile.

Partidul ȘOR s-a remarcat și la alegerile locale noi din primăvara anului trecut. Atunci, Marina Tauber, vicepreședinta partidului și figurantă a raportului Kroll 1, a câștigat fotoliul de primar în comuna Jora de Mijloc.

Copreședinta blocului ACUM DA PAS, Maia Sandu, a contestat rezultatul alegerilor și a cerut anularea acestora, acuzând PP ȘOR de mai multe încălcări printre care coruperea alegătorilor și că a depășit plafonul stabilit pentru cheltuielile pentru alegeri din Jora de Mijloc. Instanța a respins contestația și au validat mandatul Marinei Tauber.

La același scrutin, PP ȘOR a înaintat-o pe Reghina Apostolva pentru fotoliul de primar al Chișinăului, însă aceasta a fost eliminată din cursă la 11 mai, partidul fiind acuzat că a primit finanțare de peste hotare.

Potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice (BOP), Partidul ȘOR s-a bucurat de cea mai multă încredere a cetățenilor în mai 2018, atunci când s-au desfășurat alegerile locale noi. Cea mai mică cotă a fost atinsă în octombrie 2016, când mai puțin de un procent au declarat că au foarte multă încredere în PP ȘOR. Ultimul BOP, din noiembrie 2018, arată că doar 1,6 la sută din populație afirmă că au foarte multă încredere în partid.

Perioada: Foarte multă încredere:
Octombrie 2016 0.7%
Aprilie 2017 0.3%
Noiembrie 2017 1.7%
Mai 2018 3.1%
Noiembrie 2018 1.6%

În 2018, PP ȘOR și-a început activitatea, având în buget puțin peste 14 mii de lei. Pe parcursul anului, au obținut alte 14,9 milioane de lei, dintre care puțin peste 84 de mii de lei au fost acordate de către stat. Alte 14,8 milioane au fost obținute în baza donațiilor membrilor de partid, persoanelor juridice și a cotizațiilor de membru. Partidul ȘOR a cheltuit, practic toată suma, mai exact 14,8 milioane de lei, majoritatea banilor fiind destinată cheltuielilor pentru întreținerea sediilor, presă și publicitate și campania electorală din primăvara anului trecut.

Potrivit raportului financiar, prezentat la CEC la 10 decembrie 2018, la sfârșitul perioadei de gestiune, Partidul ȘOR deține în cont suma de puțin peste o sută de mii de lei.Partidul a fost acuzat de către opoziție că prin magazinele sociale Merișor corupe alegătorii, iar acestea au fost subiect de discuție și în Parlament. Ulterior, Ilan Șor a acuzat PAS, PPDA și PLDM că ar complota ca sa închidă magazinele sociale deschise de partidul său în câteva orașe.

În aceeași zi, simpatizații lui Șor au venit la o conferință de presă, organizată de partidele– PAS, PPDA și PLDM, care nu a mai avut loc, pentru că o mulțime de oameni au intrat în sală și au început să strige.

La câteva zile distanță, Partidul ȘOR a organizat un protest în fața sediile PAS și PPDA, unde le-au cerut celor doi lideri ai opoziției să nu le închidă magazinele sociale.

Pe 26 august, în același timp cu protestul organizat de mișcarea ACUM din Piața Marii Adunări Naționale, Partidul Șor a organizat o altă manifestație, care, deși nu a fost anunțată, potrivit Poliției, a fost autorizată. Participanții la miting-ul lui Șor au fost izolați printr-un cordon al Poliției, iar organizatorii au adus pentru participanți produse alimentare: pâine și conserve.

Atunci, liderul Partidului Șor a fost escortat de polițiști și de bodyguarzi prin spatele Guvernului, pentru a putea părăsi manifestația.

În schimb, participanții la miting au fost surprinși părăsind Piața Marii Adunări Naționale cu sacoșe și genți pline de mâncare. În timp ce oameni ieșeau alți oameni strigau injurii și că s-au vândut pentru o pâine.

Partidul a ajuns în atenția presei și pentru concertele organizate în toată republica, dar și în diasporă. Moldovenii din Italia au protestat împotriva concertele organizate de partidul Șor.

Partidul ȘOR a reacționat la protestele din Italia afirmând că astfel partidele de dreapta divizează diaspora moldovenească de dragul intereselor lor politice.

Ultimul concert organizat de partidul Șor în țară a fost la Aeroportul din Chișinău unde invitat a fost Stat Mihailov. Ilan Șor a declarat că partidul nu a achitat nimic pentru concert, ei fiind doar partenerii evenimentului.

În cadrul protestelor împotriva opoziției din iulie 2018, liderul Partidului a atacat presa, inclusiv postul nostru de televiziune. Procuratura Generală s-a autosesizat în baza declarațiilor lui Ilan Șor în care acesta a amenințat jurnaliștii. Organizațiile de media, ONU Moldova și Avocatul Poporului au condamnat  discursul lui Ilan Șor în adresa jurnaliștilor .

În decembrie anul trecut, reporterului TV8 i s-a interzis accesul la conferința organizată de Partidul ȘOR. Deși reporterul s-a înregistrat în prealabil la eveniment și a primit confirmare că este acceptat, când acesta a ajuns la locația unde avea loc conferința președintelui Partidului Ilan Șor, reporterului TV8 nu i s-a permis să intre.

Partidul ȘOR și-a anunțat unele dintre promisiunile electorale. Astfel,  în cazul în care va ajunge la guvernare și anume formațiunea își propune să creeze condiții în care statul va asigura:

  • Educație preșcolară gratuită;
  • Învățământ secundar gratuit;
  • Învățământ superior public gratuit;
  • Pensie decentă pentru limita de vârstă și incapacitate de muncă;
  • Sporirea beneficiilor pentru persoanele din categoriile social-vulnerabile;
  • Majorarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului;
  • „Capital matern” cu majorarea coeficientului la nașterea celui de-al doilea copil și pentru fiecare copil născut ulterior.

Găsiți mai multe informații despre candidații PP ȘOR pe pagina Alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram