/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Primele flori de primăvară înfloresc la Ialoveni! Lalelele și narcișii crescuți de Gheorghe Luchița din s. Bardar

01 februarie 2019, ora 18:31

Pe un timp mohorât cum este cel de astăzi afară, nu ar strica o pată de culoare. Reportera TV8 Ana Sârbu a găsit-o într-o seră din satul Bardar, raionul Ialoveni, mai exact, în gospodăria lui Gheorghe Luchița. Bărbatul crește peste zece mii de lalele și narciși, iar unele dintre flori deja au început să înflorească. Încă puțin și vor ajunge în piețele de flori de la noi.

GHEORGHE LUCHIȚA, PROPRIETARUL SEREI CU FLORI„Începem să sădim florile la începutul lunii ianuarie. În seră avem diferite flori, însă, în masă creștem două tipuri: lalele și narciși”.

„Noaptea trebuie de menținut o temperatură pozitivă a aerului, ca să nu cadă brumă peste flori, să nu înghețe. Iar ziua temperatura nu trebuie să depășească +15 grade”, spune antreprenorul.

În sera lui Gheorghe Luchița din Bardar ai impresia că deja a venit primăvară. Bărbatul se numără printre puținii antreprenori de la noi, care recoltează bulbi de lalele și narciși. „Nu se prea cumpără”, spune el, pentru că majoritatea preferă să-i procure din Olanda.

GHEORGHE LUCHIȚĂ, PROPRIETARUL SEREI CU FLORI: „Anul trecut, de exemplu, vânzările de bulbi au fost practic la zero. Perspectivele business-ului local sunt în descreștere”.

Așa că, anul acesta bărbatul a decis să se concentreze mai mult pe vânzarea florilor: „Noi avem cantități relativ mici. Vom avea nu mai mult de zece mii în această seră. Venitul de la floare constituie cel mult un leu. Anul trecut, în Bardar, producătorii autohtoni vindeau lalele începând cu cinci lei, opt lei, cam așa”.

Zilele trecute, Gheorghe Luchița a avut parte și de un incident neplăcut. O bufniță a nimerit în hoceagul serei, care s-a blocat, iar fumul a distrus o mare parte din flori.

GHEORGHE LUCHIȚA, PROPRIETARUL SEREI CU FLORI: „Narcisul, în general, boli nu prea are. Lalele sunt mai sensibile la anumite concentrații nocive a gazului, care pot ieși în seră. Observați că în unele locuri nu sunt chiar sănătoase florile”.

Plantele care au rezistat fumului toxic urmează să fie vândute direct clienților, ca mai apoi să ajungă și în piețele de flori de la noi.

Antreprenorul din Bardar crește bulbi și lalele de peste 20 de ani.

Reporteră: Ana Sârbu;
Imagine: Oleg Cozlov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram