/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Jurnal TV: Soția lui Șor, fratele și tatăl acesteia, printre primii solicitanți ai cetățeniei RM prin investiție

missing
02 februarie 2019, ora 13:46

Soția primarului de Orhei, degrevat temporar din funcție, Ilan Șor, este unul dintre primii cetățeni străini care au depus cerere pentru a obține cetățenia Republicii Moldova prin investiție. Totodată, pe lângă Sara Șor, vor să cumpere cetățenia RM fratele și tatăl acesteia, scrie jurnal.md.

Informațiile au fost dezvăluite în exclusivitate în cadrul emisiunii „60 de minute” de la Jurnal TV. Soția lui Șor, cunoscută cu numele scenic Jasmin, este reprezentanta unei companii care apare în rulajele bancare legate de furtul miliardului și laundromat. Anume prin această firmă, rudele lui Șor din Rusia ar urma să facă așa-numita „investiție” pentru a obține cetățenia RM. Este vorba despre legea cetățeniei prin investiție.

„Într-o intervenție în cadrul emisiunii, avocatul Ion Crețu a confirmat că firma menționată în solicitarea Sarei Șor apare în rulajele bancare legate de furtul miliardului și spălarea banilor de către Șor, așa cum indică raportul Kroll.

„Această companie a Sarei Șor, care finanțează primirea cetățeniei, figurează în rulajele pe care eu deja un an le analizez. Aceasta companie a făcut și a primit transferuri de la companii implicate în spălarea banilor și în furtul miliardului. Deci această firmă a fost implicată în spălarea banilor și din miliard, dar și din laundromat”, a menționat Ion Crețu.

Potrivit avocatului, această firmă a făcut transferuri de peste 900 de mii de euro. „Totodată, a primit sume mai mici, de exemplu, de la o firmă implicată în furtul miliardului și în laundromat. Conturile acesteia sunt gestionate de Cojocaru Ion, șoferul lui Ilan Șor”, a adăugat Crețu.

Legea care a provocat discuții intense în societate a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018. Conform acestei legi, autoritățile acordă cetățenia R. Moldova unui cetățean străin sau unui apatrid care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică.

Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro. În cazul în care cererea de participare la program este depusă de către un membru de familie în calitate de solicitant principal, se achită echivalentul a 100 mii de euro pentru solicitantul principal, precum și o sumă suplimentară de 15 mii de euro pentru fiecare membru adițional de familie eligibil al solicitantului principal.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram