Grigore Petrenco anunță că va ataca în instanța de judecată pentru a treia oară deciziile Autorității Naționale pentru Integritate prin care au fost eliberate certificatele de integritate lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Decizia vine după ce a primit un răspuns de la ANI care confirmă că certificatele sunt acte administrative. Anterior instanța a refuzat examinarea cauzei pentru că „certificatul de integritate nu constituie un act administrativ”.

Petrenco a scris pe pagina sa de facebook că ANI a avut nevoie de trei săptămâni pentru a răspunde la cerea prealabilă prin care a cerut anularea celor două certificate de integritate, precizând că „ANI a acționat conform competentelor stabilite în actele normative în vigoare și este în imposibilitate de-a întreprinde alte acțiuni în acest sens”. Totodată, în răspunsul său ANI, a precizat că certificatul de integritate este un act administrativ.

Astfel, Petrenco a scris că se va adresa în judecată pentru a treia oarp. „După ce am primit răspunsul oficial al ANI la declarația noastră prealabilă, precum și având două hotărâri judecătorești contradictorii, mergem în instanță pentru a treia oară și cerem revocarea certificatelor de integritate ale Șor și Plahotniuc”, a scris Petrenco.

Precizăm că la 21 ianuarie judecătoria Chișinău a refuzat cererea de chemare în judecată pentru că „certificatul de integritate nu constituie un act administrativ”.Acesta fiind al doilea refuz al instanței de judecată, prima dată motivul fiind că nu au așteptat răspunsul ANI la cererea prealabilă.