/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Circumscripția 2 Ocnița: Cine sunt și ce avere au candidații înscriși în lupta pentru fotoliul de deputat

04 februarie 2019, ora 19:06

Primul în buletinul de vot este candidatul PDM, Vadim Lesnic, Președintele raionului Dondușeni. Acesta a declarat pentru ultimii doi ani un venit de peste 257 de mii de lei în calitate de salariu și alte o sută de mii de lei obținut din vânzarea unui Land Rover Discoveri. Lesnic spune că nu are niciun imobil, în schimb în 2017 a devenit proprietarul unei Skoda Superb de 700 mii de lei. Într-un răspuns acordat în cadrul campaniei Parlamentul Curat, democratul a declarat că bani pentru cumpărarea mașinii le-a obținut din economiile efectuate împreună cu familia.

Lesnic s-a alătura PDM în 2010, acesta fiind și singurul partid din care a făcut parte. Candidatul a deținut mai multe funcții publice, activând în Secția Delicte Transfrontaliere și Informaționale a Comisariatului General de Poliție, Chișinău, la SA „Moldtelecom” pentru regiunea Nord. Din 2015 a deținut funcția de consilier raional și coordonator al aparatului central al PDM în raionul Dondușeni. În decembrie 2017 a fost ales în calitate de președinte al raionului Dondușeni.

În buletinul de vot al circumscripției 2 Ocnița cu numărul doi este inclusă candidata PSRM, Irina Lozovan. Ea este consilier raional în cadrul Consiliul raional Ocnița, dar și consilier în cadrul Primăriei orașului Otaci.

Potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani, Lozovan a avut venituri din salariul de la PSRM de peste o sută de mii de lei, dar și de la consiliul raional Ocnița – 3141 lei, dar și de la Primăria or. Otaci (r. Ocnița) – 3 300 lei. Ea mai deține două terenuri de tip intravilan: unul dobândit în 2004 cu suprafața de 0,0750 ha, iar al doilea a fost dobândit în 2003, având suprafața de 0,0700 ha. De asemenea este proprietara unei case de locuit cu suprafața de 99,5 m.p. dobândită în 2003 prin contract de donație.

Lozovan are și două mașini, valoarea fiecăreia dintre ele fiind de 10 mii de lei: un Wolkswagen Passat și Fiat Stilo.

Candidata PSRM este din satul Lipcani, raionul Briceni. A studiat la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, facultatea de Drept, iar timp de 10 ani, a activat în calitate de inspector în cadrul Poliției de Frontieră în Lipcani.

Eduard Fedișin, candidatul Partidului Șor, este al treilea în buletinul de vot al circumscripției Ocnița. Fedișin spune că de profesie este economist, iar în prezent activează în calitate de șofer la compania „Gitari-Trans” SRL.

Potrivit declarației de avere prezentată la CEC, Fedișin nu a avut niciun venit în ultimii doi ani. În același timp, acesta a primit în 2018 în folosință o mașină de model Audi A6 (anul fabricației 2006) cu doar 10 mii de lei și a contractat un credit de o sută de mii de lei. Bani pe care urmează să-i întoarcă până în 2023 cu o dobândă de 13 la sută. Fedișin a mai indicat două terenuri intravilane, din care deține 50%. Totodată, candidatul Partidului Șor susține că nu are în proprietate niciun imobil.

Al patrulea în buletinul de vot este Andrei Țopa din partea Partidului Comunist. Țopa este de meserie inginer hidrotehnic, și deține funcția de vicepreședinte al consiliului raional Ocnița.

Potrivit declarației de avere prezentat la CEC, în ultimii doi ani, Țopa a avut un salariu anual de aproximativ 90 de mii de lei. Comunistul deține cinci terenuri agricole de 8,13 hectare, trei terenuri intravilane cu o suprafață totală de 0,8 ha. Acesta mai este proprietarul unui apartament, a unei case de locuit și a unui garaj obținut în anii 90. În 2018, acesta a devenit proprietarul a două imobile de 20 și 37 metri pătrați, primul fiind o moștenire, iar al doilea o construcție nefinisată. Țopa deține din 2017 și o mașină de model SAAB a cărei valoare indicată este de doar 30 de mii de lei.

Candidatul blocului ACUM, Remus Ciobanu, este candidatul cu numărul cinci în buletinul de vot. Acesta este administratorul și fondatorul „Constructor-Comfort” SRL – companie specializată cu comerțul.

Potrivit declarației de avere, Ciobanu, în ultimii doi ani, a avut venituri modeste de doar puțin peste 46 de mii de lei, alte 19 mii de lei le-a obținut din darea în arendă a unui teren și un venit de 29 de mii de lei din activitatea „Constructor-Comfort” SRL.

El deține două terenuri agricole cu o suprafață totală de peste trei hectare, o casă de locuit cumpărată în 2006 cu peste 50 de mii de lei și un apartament de 40 de metri pătrați.

Ciobanu este și proprietarul a trei automobile, cea mai scumpă fiind un Hunday Santa Fe cumpărată în 2014 cu peste jumătate de milion de lei. De asemenea, el deține un camion MAZ 5548 fabricat în 1988 și cumpărat în 2006, și un Renault fabricat în anul 2000 și cumpărat în anul 2005.

Eduard Pleșca, candidatul Partidului Nostru la funcția de deputat, este al șaselea și ultimul candidat din circumscripția 2 Ocnița. Pleșca este juristul la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, de unde, în ultimii doi ani, a avut un salariu de 40 de mii de lei. Totodată, acesta a primit 16 mii de lei salariu de la Mitropolia Chișinăului. Totodată, acesta a primit peste 12 mii de lei indemnizație de la Consiliul Raional Fălești și o indemnizație de 7500 de lei de la Consiliul Orășenesc Fălești.

Pleșca susține că nu deține niciun imobil, în schimb declară o Toyota Auris, fabricată în 2010, și cumpărată în 2014 cu 5000 mii de euro.

Informații privind candidații la alegerile parlamentare din 24 februarie pot fi consultate pe alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram