Oferta unui candidat electoral care-și propune să legalizeze consumul de marihuană în medicină a devenit populară în mediul online. Intenția, expusă pe mai multe panouri electorale, a atras și atenția trecătorilor. Unii o condamnă, în timp ce alții spun că ar fi bine dacă va ajunge să fie implementată. Autorul acesteia este Dumitru Cebotărescu, care candidează independent pe circumscripția nr.28 din Chișinău. Într-un interviu pentru TV8, politicianul susține că astfel vrea să aducă mai mulți bani la buget.

Acesta este unul dintre punctele programului meu. Da, pe el l-am pus la panou, poate să atragă atenție, că noi pierdem bani în buget, pierdem din impozite. Dar asta trebuie să fie impozitat”, Dumitru Cebotarescu, candidat independent,circumscripția 28 Chișinău.

Concurentul electoral mai spune că a vrut să spargă gheața și a primit foarte multe încurajări de la prieteni, dar și de la necunoscuți, imediat ce și-a făcut public obiectivul.

Lumea a fost totuși zombată destul de mult timp, încă de pe timpul Uniunii Sovietice, că este rău canabisul. De fapt, în toată lumea el este folosit în scopuri medicale și, în unele țări, în scopuri recreative”, Dumitru Cebotarescu, candidat independent,circumscripția 28 Chișinău.

Candidatul spune că știe, din propria experiență, ce propune pe panourile electorale.

În scopuri recreative, am încercat în țările unde este permis aceasta, în Țările de Jos, în Olanda, unde practic toți turiștii pentru asta și vin acolo”, Dumitru Cebotarescu, candidat independent,circumscripția 28 Chișinău.

Propunerea candidatului a atras păreri diferite din partea trecătorilor. Majoritatea însă pare să nu fi înțeles că este vorba doar de consumul în scopuri medicinale.

Candidatul acesta se vede că a fost foarte mult peste graniță, o umblat pe undeva prin țările alea și s-o rupt de la realitatea noastră de aici. Pentru ce? Noi avem suficiente probleme, să mai adăugăm una”.

„Este o idee foarte bună, cred. Atâta timp cât asta este ilegal, o să se facă mai multe infracțiuni. Și eu nu cred că lumea de la cannabis face ceea ce face de la alcool, în primul rând. Sub alcool, omul mult mai multe răutăți și este agresiv”

De asemenea, Cebotarescu spune că vrea să dea undă verde cultivării cânepii industriale, pentru ulei, fibre textile sau semințe, lucru permis în Republica Moldova, în baza unor autorizații. Alte obiective ale campaniei candidatului, între altele, sunt micșorarea impozitului unic pe venit până la 7%, promovarea agriculturii ecologice, iar cei condamnați pentru corupție să nu primească decât pensia minimă.

Dumitru Cebotarescu mai are șase contracandidați pe circumscripția nr. 28 din Chișinău. Aceștia sunt: Nicolae Balaur din partea PDM, Vlad Batrîncea pentru socialiști, Reghina Apostolova de la Partidul Șor, Alexandru Slusari din partea blocului „ACUM”, liberalul Ion Cebanu și Dumitru Ciubașenco de la Partidul Nostru.

OFERTĂ ELECTORALĂ: LEGALIZAREA CANABISULUI
Un candidat independent își propune să legalizeze consumul medicinal de canabis

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Marc Diaconu