/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Circumscripția 3 Edineț: Un milionar, student și un pilot. Cine sunt și ce avere au candidații la funcția de deputat

missing
05 februarie 2019, ora 17:51

Venituri de milioane de lei

Primul în buletinul de vot al circumscripției 3 Edineț este candidatul PDM, deputatul Oleg Sîrbu. Potrivit declarației depuse la CEC, în ultimii doi ani, din funcția de deputat, Sîrbu a avut un salariu de peste 312 mii de lei, soția acestuia, angajată la Vlados Com, una din companiile familiei, a avut un salariu de puțin peste 64 de mii de lei. Totodată, în bugetul familiei Sîrbu a intrat dividente de peste șase milioane de lei de la compania Gloria Qvarc. Din vânzarea Întreprinderii pentru colectarea cerealelor din satul Rediul Mare, Sîrbu a obținut 4 650 de lei și alți peste șase sute de mii de lei din darea în arendă a Bazei de transport auto nr. 12 din Edineţ.

Candidatul mai declară că este proprietarul a 76 de terenuri agricole, dintre care 48 au fost procurate pe parcursul anului trecut. Familia Sîrbu deţine o casă de locuit, cu suprafaţa de 57 metri pătraţi, şi două apartamente – unul, cu suprafaţa de 76, 1 metri pătraţi, achiziţionat în 2006 şi altul de 65 metri pătrați, primit drept donație în 2011.

Deputatul declară că este proprietarul a nouă mijloace de transport: două maşini de modelul PAZ 672, un LAZ 99, trei motociclete LIFAN LF cumpărate în 2018, trei Mercedesuri, dintre care două (fabricate în 1993 şi 1991) au fost achiziționate în 2015, cu doar 10.000 lei fiecare. Cel de-al treilea, produs în 2002 şi achiziţionat în 2011, l-ar fi costat pe Sîrbu doar 35.000 lei.

În declaraţie se regăseşte şi un credit de 500.000 lei, contractat în 2016 cu o rată a dobânzii de 7, 52 % şi scadent în 2021.

De asemenea, familia deputatului este fondator sau acţionar la nouă companii: o întreprindere specializată în reparaţii, companiile Gloria Qvarc, Vlados-Com, Maximos-Pan, Grand-Autoplus, Triumf Profit, Agrodena, SRL Restabilire şi Baza de transport auto nr. 12 din Edineţ. Deputatul mai are și un credit de jumătate de milion de lei contractat în 2016 și scadent în 2021.

Venituri doar din salariu și pensie

Al doilea în buletinul de vot este candidatul PSRM, Nicolai Melnic, care este viceprimarul satului Cupcini. Potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani, Melnic a avut venituri salariale de peste 160 de mii de lei, a mai primit și un premiu de 16 mii de lei de la primărie, dar și o pensie de peste 60 de mii de lei.

Soția acestuia a beneficiar de un salariu de peste 85 de mii de lei pentru doi ani de la ÎCS Moldova Zahăr SRL, precum și de o pensie de 73 de mii de lei. Din darea în arendă a cotelor de pământ, soții Melnic au mai obținut 18 mii de lei.

Candidatul PSRM deține două terenuri și are cote părți în alte șase, o treime dintr-o casă de locuit, o treime dintr-un imobil și a șasea parte dintr-un alt imobil.

Ghenadie Panciuc, candidatul partidului Șor, este al treilea în buletinul de vot. Panciuc activează în calitate de director al SRL ”Pangar-Nord”, de unde în ultimii doi ani, a avut venituri salariale de peste 88 de mii de lei. De asemenea, a avut câștiguri de 91 mii de lei din activitatea ”Pangar-Nord” dar și aproximativ 38 de mii de lei din activitatea gospodăriei țărănești ce-i poartă numele.

Panciuc este proprietarul a trei terenuri: o grădină, un teren agricol, unul pentru construcții și altul pentru construcții primit îb folosință de la Consiliul Edineț printr-o decizie din 2011.

Candidatul este proprietarul a două apartamente de 68 și 65 de metri, ultimul fiind estimat la peste 688 de mii de lei. De asemenea, el deține două automobile un VAZ 2107 și un Audi Q5, fabricat în 2009, estimat la 20 de mii de euro, pe care l-a primit în folosință în 2016.

Donații de mii de lire sterline și mașină de zece mii de lei

A patra în buletinul de vot este candidata Partidului Nostru – Elena Panuș. Aceasta activează în calitate de secretar general a partidului Politic „Partidul Nostru” de unde a avut venituri de două mii de lei, de la Consiliul Municipal Chișinău a avut o indemnizație de de peste 25 de mii de lei. Însă cei mai mulți bani, Panuș le-a avut din donații, mai exact șase mii de lire sterline.

Panuș deține jumătate dintr-o casă de locuit de 96 de metri pătrați, jumătate dintr-un lot de construcție și o mașină de model Volkswagen Golf, fabricată în 2009, și cumpărată în 2016 cu doar zece mii de lei.

Anul trecut, Panuș a contractat un credit de șase mii de lei cu o dobândă de 6%, scadent în 2019.

Următorul în buletinul de vot este candidatul PCRM, Alexander Zui. Acesta este pilot al aviației civile, iar la funcția actuală a indicat că este cofondator al unei societăți comerciale. Potrivit declarației de venit prezentată la CEC, în ultimii doi ani veniturile familiei Zui au fost de peste două sute de mii de lei din pensii și indemnizații.

Familia Zui este proprietara unui teren, a unui apartament, a unei case de locuit de 147 de metri pătrați, două garaje și două spații comerciale. Zui deține și o mașină de model Crysler Voyageur cumpărată în 2006 cu peste șapte mii de euro. Candidatul a indicat că deține 49 la sută din compania Sanăndtăz SRL specializată în comerț.

Al șaselea în buletinul de vot este Dinu Plîngău, înaintat de blocul electoral ACUM. Acesta indică în calitate de funcție actuală coordonator proiecte la asociația obștească „DECID”. Totodată, candidatul spune că nu a avut niciun venit în ultimii doi ani, nu deține casă, teren sau mașină. Plângă este student la masterat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Următorii trei în buletinul de vot pe circumscripția 3 sunt candidați independenți. Al șaptelea este Anatolie Vengher care activează în calitate de silvicultor la Întreprinderea pentru silvicultură Edineț. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Anatolie Vengher susține că a avut venituri de 279 de mii de lei din salariu, pensii și alocații. El mai scrie că deține un teren extravilan și unul intravilan și mai are cote părți în alte două extravilane, o casă de locuit de 201 metri pătrați și două construcții accesorii.

Candidatul mai declară că este proprietarul a patru automobile și două camioane. În 2018, Vengher a contractat un credit în valoare de 100 de mii de lei, scadent în 2022 cu o dobândă de 6,99%.

Următorul în buletinul de vot este Alexandru Brenici, și el candidat independent. Brenici este medic stomatolog din Cupcini, iar în declarația de avere pentru ultimii doi ani, concurentul nu a indicat niciun venit, nicio locuință, teren sau mașină.

Ultimul în buletinul de vot este candidatul independent Marin Livadaru. El este administrator-antreprenor la Feira Grup SRL, care potrivit idno.md este specializată în activități imobiliare. În declarația de venit prezentată la CEC, Livadaru nu indică niciun venit, locuință, mașină sau teren. Însă acesta a indicat că are o datorie de 250 de mii de euro, contractată de la o persoană fizică, pe care trebuie să o întoarcă până în 2020.

Livadaru mai spune că este președinte la AO Spiritul Viitorului și că deține funcția de președinte interimar al Partidului Societății Progresiste. Este cunoscut și ca fondator al echipei de fotbal FC Dacia şi finanţator al FC Iskra-Stal din Râbniţa.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram