/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

RISE a identificat două pașapoarte de serviciu pe numele lui Plahotniuc. Cum explică existența acestora Ministerul de Externe

missing
05 februarie 2019, ora 12:59

Vladimir Plahotniuc s-a bucurat de beneficiile pașaportului de serviciu cu mult timp înainte să devină om politic. Datele intrate în posesia RISE demonstrează că, între anii 2005-2009, actualul președinte al Partidului Democrat din Moldova a traversat hotarul Ucrainei de cel puțin 11 ori în baza a două pașapoarte de serviciu deținute în perioada 2000-2011. Scopul declarat al vizitelor: turistic, privat și chiar diplomatic.

8 septembrie 2005. Plahotniuc urcă la bordul unui avion privat cu destinația Kiev. Scopul declarat la intrarea pe teritoriul Ucrainei – „turism”.

16 februarie 2008. Plahotniuc zboară în Odesa, tot la bordul unui avion privat. De data asta vizita a avut scop „privat”. Nu se reține mult pe malul Mării Negre și, în aceeași zi, revine în Republica Moldova.

5 аugust 2008. Plahotniuc își ia zborul din Chișinău spre Kiev, de unde revine în aceeași zi. Călătoria-fulger a avut scop „diplomatic”.

Sunt câteva din călătoriile lui Plahotniuc în care acesta a prezentat grănicerilor ucraineni pașaportul său de serviciu. Document care i-a permis, potrivit unui răspuns oferit de Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, să treacă frontiera în regim preferențial.

PRIMUL PAȘAPORT

№ S0004406. Emis la – 14 noiembrie 2000. Expiră la – 30 decembrie 2002. Acestea sunt datele primului pașaport de serviciu a lui Vladimir Plahotniuc care apare în baza de date a grănicerilor ucraineni.

În 2000 Plahotniuc avea 34 de ani. Cu ce se ocupa atunci – nu știm. Anii 1998-2001 sunt o perioadă albă în CV-ul publicat pe pagina Parlamentului, perioadă reluată în 2001, când obține la Universitatea Tehnică din Moldova diploma de inginer în Tehnologia Industriei Alimentare.

Mai știm că, din 2001 și până în 2011, a fost inițial director comercial, apoi director general și, într-un final, vice-președinte al Petrom Moldova, una dintre cele mai mari companii petroliere de pe piață.

AL DOILEA PAȘAPORT

№ S0005486. Emis la – 6 martie 2007. Expiră la – 6 martie 2011. Acestea sunt datele celui de-al doilea pașaport de serviciu al lui Vladimir Plahotniuc identificat de RISE în baza de date a grănicerilor ucraineni. Cu acest document Plahotniuc a traversat frontiera ucraineană de cel puțin opt ori. Scopurile de bază au rămas aceleași: personale, de serviciu, la care s-au mai adăugat și misiuni diplomatice.

În majoritatea cazurilor, Plahotniuc a trecut hotarul cu avionul personal, cu numărul de înregistrare NBL101, navă înregistrată pe numele companiei Nobil Air din Republica Moldova. Ulterior, compania aeriană a fost vândută primarului de Orhei, Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru implicare în furtul miliardului.

Același avion a fost folosit de mai multe ori în diferite călătorii atât de către oligarhul transnistrean Victor Gușan, cât și de către actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon.

Într-un răspuns oficial, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a confirmat autenticitatea pașapoartelor identificate de RISE, fără a intra în detalii. Motivul – „termenul de păstrare a dosarelor privind eliberarea pașapoartelor de serviciu este de 5 ani.”

În același timp instituția a specificat că pașapoartele „S0004406” și „S0005486” au fost eliberate în conformitate cu legislația în vigoare la acel moment, care prevedea posibiltatea eliberării pașaportului de serviciu „persoanelor care pleacă peste hotarele țării în componența delegațiilor oficiale prezidențiale, parlamentare, guvernamentale, pentru perioada deplasării.”

Din care anume delegații oficiale a făcut parte Vladimir Plahotniuc practic încontinuu timp de peste 10 ani, ministerul nu precizează. În același timp serviciul de presă al Guvernului ne-a informat că, în perioada 2002-2009, actualul lider democrat „n-a făcut parte din delegațiile oficiale ale Președintelui Republicii Moldova în vizitele efectuate peste hotarele ţării şi nu a deţinut funcţia de consilier al Prim-ministrului.”

Conform aceluiași răspuns al executivului, Plahotniuc a fost o singură dată parte într-o delegație oficială. S-a întâmplat în noiembrie 2007, când, „în calitate de Preşedinte al SA Petrom Moldova”, a intrat în componența unui grup de oameni de afaceri „care l-a însoţit pe Prim-ministrul Vasile Tarlev la Summit-ul şefilor de guverne ale statelor membre ale Iniţiativei Central Europene, desfăşurat la Sofia, Republica Bulgaria.”

Citiți continuarea pe Rise Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram