/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Subterane în voia sorții. Pasajele subterane din Capitală încă așteaptă să intre în reparație

missing
05 februarie 2019, ora 19:19

Prima pe lista autorităților era trecerea de lângă mallul din sectorul Botanica. Aici, în premieră pentru Capitală s-a propus acoperirea scărilor cu sticlă și instalarea unui ascensor pentru persoanele cu necesități speciale. De asemenea, urmau să fie reparate scările, pereții și sistemul de iluminare. Acum, cel puțin, trecătorii pot savura muzica interpretată de tinerele talente”, Diana Popa, reporteră TV8.

„Curățenia. La Europa e curățenie, dar aici la moldova văd că nu-i…. Tindem spre Europa da văd că nu…”.

„În primul rând ar trebui să fie lumină, că merge lumea și noaptea, nu numai ziua. În al doilea rând ar trebui să fie oleacă de ordine, fiindcă oamenii aruncă foarte multe mizerii”.

„Bine că este, dar nu fugim pe aici. Deja e bine”.

„Cuvinte nu am… Foarte rău. Da ce mă deranjează? Iată stau fără lumină, fără nimic, murdărie, ce vrei pe aici este”.

Primarul interimar Ruslan Codreanu a dat vina pe proprietarii mall-ului din preajmă, care au renunțat să investească în pasajul subteran, deși la început ar fi dorit acest lucru.

După ce noi am elaborat schița de proiect și costurile aproximative a intervenției, designul pasajului respectiv, partenerii au dispărut. Noi suntem în căutarea partenerului cu care noi putem să mergem în parteneriat, să venim noi cu contribuția municipiului, dar să fie și o investiție din partea agenților economici”. Ruslan Codreanu, primar interimar.

Administrația centrului comercial a precizat însă că niciodată nu s-ar fi angajat în renovarea subteranei.

Discuția a avut un caracter de documentare, pentru a analiza terenul în cazul unei eventuale contribuții. Nu am venit cu nicio promisiune în acest sens și la momentul discuțiilor am comunicat autorităților publice locale poziția. Vom comunica public, la momentul potrivit, orice acțiune care ar putea fi întreprinsă pe parcursul activității sale pe piața din Republica Moldova”, se spune într-un comunicat al mallului.

Se spune în reacția centrului comercial. Deplorabil arată și alte treceri subterane, precum cea de lângă Academia de Știință. Echipa TV8 a realizat un reportaj despre acesta în luna septembrie a anului trecut, însă de atunci, puțin ce s-a schimbat.

„Subterana e un dezastru. Eu practic acum întâmplător trec cu riscul de a fi accidentată. Mirosul oribil, mai sunt și guzgani”.

„Aici e mai ceva ca la veceu”.

„Un miros foarte neplăcut și te simți ca într-un film de groază când treci pe aici”.

„Chemați toți demnitarii de stat să meargă dintr-o parte în alta și atunci eu o să-mi exprim părerea mea, după ce ei vor trece pe aici”.

Costul estimativ de reparație a unui pasaj subteran se ridică la 9 milioane de lei, iar în bugetul pentru 2019 sunt prevăzuți bani doar pentru lucrări de întreținere a subteranelor. În municipiul Chișinău sunt 20 de pasaje pietonale subterane, dintre care 12 sunt transmise în gestiunea agenților economici. Despre reparația primelor opt treceri a anunțat Silvia Radu, pe când venise în funcția de primar general interimar.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram