Un nou episod în scandalul bisericii din curtea grădiniței 150 din Capitală. Deși construcția urma să fie distrusă ieri, anunțul fiind făcut chiar de primarul general, iată că astăzi aceasta era intactă, fără semne de demolare. Mai mult, oamenii din preajmă spună că biserica ar fi activat în perioada sărbătorilor de iarnă. De partea cealaltă, directoarea grădiniței spune că l-ar fi convins recent pe Ruslan Codreanu să păstreze clădirea, despre care susține, în continuare, că nu este o biserică, ci un centru moral-spiritual. Primarul interimar nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta situația.

Dat uitării pentru ceva timp, subiectul legat de biserica a fost readus în atenția opiniei publice de către primarul general interimar. La ședința primăriei de luni, Codreanu a anunțat că, în sfârșit, clădirea va fi demolată.

De mâine, am dat indicația să se intervină cu demolarea. Eu regret foarte mult că Direcția Educație a sectorului Rîșcani, știind că sunt probleme cu pavilioanele și terenurile de joc la grădinițe, totuși a acceptat ca în locul pavilionului de la grădinița 150 să fie ridicată o biserică”, a declarat primarul Ruslan Codreanu, primar interimar mun. Chișinău, la patru februarie curent.

Nu este o biserică, insistă în continuare directoarea grădiniței, ci un centru moral- spiritual. Funcționara susține că imobilul nu poate fi demolat și că ar fi convenit acest aspect cu primarul general interimar. Construcția nu va fi demolată, dar reprofilată, cu păstrarea paraclisului.

Nu poate fi demolată. Lăcașul sfânt niciodată nu se demolează, mai ales unde este altarul. Un om creștin niciodată nu poate să zică așa, dar dacă s-a grăbit și s-a făcut așa o aluzie pripită, nu cred să fie”, Valentina Gâsca, directoarea grădiniței nr. 150.

Potrivit directoarei, pregătirile sunt pe ultima suta de metri. Chiar și mobilierul a fost deja procurat.

Să se ocupe copiii din grădinița noastră cu părinții, cu bunicile. Acolo va fi și un psiholog. Ne va ajuta să aducem copiii la tot ce este bun. –Pe o perioadă a fost sistată. –Dar când și-a reluat activitatea? – O să-și reia. Încă nu, sâmbătă, duminică”, Valentina Gâsca, directoarea grădiniței nr. 150.

Deși directoarea afirmă că biserica încă nu și-a reluat activitatea, așa cum au cerut acum patru luni autoritățile municipale, locuitorii din zonă spun recent au fost prezenți la slujbe de sărbătoare.

„Când am fost noi ultima dată aici? Luna trecută… Ah da, de Crăciun am venit să sfințim apa”.

„Da, ei lucrau. Am văzut că mergea mulțimea acolo”.

„Avem măcar o biserică unde putem merge. Ai venit, ai pus o lumânare și mergi mai departe”.

Și un activist civic a surprins ieri că biserica activa, deși urma sa fie demolată.

„La moment vedem că nu este niciun reprezentant al primăriei, nici al unei instituții care să înceapă procedura de demolare a construcției construite ilegal. Vedem că au loc ritualuri religioase în continuare”.

Scandalul legat de construcția din curtea grădiniței 150 s-a iscat după ce mai mulți părinți au scris despre acest caz pe o rețea socială. În Capitală, sunt cel puțin 10 biserici ridicate pe teritoriile grădinițelor și ale școlilor. Autoritățile susțin că acestea trebuiesc închise.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov