/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Filat, în fața presei! Ex-premierul spune de ce nu face declarațiile care „să arunce în aer clasa politică” și comentează al doilea dosar

missing
06 februarie 2019, ora 12:59

Ex-premierul Vlad Filat a făcut câteva declarații scurte pentru presă, după finalizarea ședinței de judecată de astăzi. Filat a vorbit cu presa în treacăt, or, deși acesta a solicitat să facă declarații pentru mass-media, acest lucru nu i s-a permis, argumentul fiind că acesta ar putea să intimideze martori.

Fostul prim-ministru a fost întrebat de reporteri de ce nu face declarațiile „care să arunce în aer clasa politică moldovenească”, așa cum a promis anterior. Acesta a răspuns: „Dar Dvs. considerați că noi mai avem sistem politic și mai are ce să fie aruncat în aer?..”.

De asemenea, întrebat de reporterul TV8, de ce, în opinia lui, al doilea dosar pe numele său a fost pornit anume acum, Filat a răspuns: „Pentru că avem alegeri…”.

„1200 de zile am stat închis… În fața mai am 68 de luni”, a spus ex-prim-ministrul, în cadrul ședinței de judecată.

Avocatul lui Vlad Filat a solicitat astăzi să fie ridicată excepția de neconstituționalitate pe marginea prevederilor mai multor articole din Codul de procedură penală. Apărarea consideră că există o incertitudine privitor la modul de aplicare a normelor în ședința preliminară.

„Dosarul a fost pornit de un procuror, dar trimis în instanță de alt procuror, fapt ce este o încălcare”, a declarat avocatul Victor Munteanu.

Explicația procurorei a fost următoarea: „Urmează să se expună vis-a-vis de aceasta instanța de judecată în baza cererilor înaintate de către partea apărării. Instanța o să se expună dacă acțiunile procuraturii au fost corecte. La moment, la mai multe întrebări nu vă pot răspunde, reieșind din faptul că suntem la etapa preliminară a examinării cauzei”, a declarat procurora Elena Cazacov.

La rândul său, procurorul a spus că cererea de ridicare a excepției de neconstituționalitate este un drept al fiecăruia, dar, chiar dacă va fi admisă cererea, să nu fie dispusă suspendarea procesului.

În același timp, apărarea a cerut ca mai multe probe să fie declarate nule, din motiv că multe documente au fost prezentate doar în copii, iar o parte din ele au fost traduse de o persoană neautorizată.

„Astfel de documente bancare în primul rând trebuie să fie prezentate cel puțin în original ca să le poată fi verificată autenticitatea. În cazul dat, ceea ce am constatat noi este că nicio persoană, niciun interpret, niciun traducător nu a efectuat traducerea celor documente care au fost preluate și anexate la materialele acestei cauze penale”, a spus avocatul Victor Munteanu.

Judecătorii au decis să ia o pauză și urmează să se pronunțe la următoarea ședință, care va avea loc la mijlocul lunii februarie.

Vlad Filat este învinuit că ar fi săvârșit infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, în perioada anului 2013, fostul premier ar fi urmărit scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, și ar fi fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Vlad Filat a fost condamnat la data de 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a ajuns la CtEDO. Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

La același subiect:

/VIDEO. FOTO/ Ex-premierul Vlad Filat a fost escortat la Judecătoria Buiucani. Primele imagini

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram