Președintele Igor Dodon susține că într-o discuție cu președintele companiei rusești „Gazprom”, Alexei Miller, s-a adresat acestuia să examineze posibilitatea de a acorda Republicii Moldova o reducere de 25% la prețul actual pentru gaz. Șeful statului spune că acest lucru ar fi posibil având în vedere că Republica Moldova a obținut statutul de observator la Uniunea Euroasiatică, transmite IPN.

Potrivit președintelui, acordul cu „Gazprom”, în baza căruia Republica Moldova cumpără gaz de la Federația Rusă a fost semnat în 2006 și el expiră la sfârșitul anului curent. Șeful statului spune că trebuie începute negocierile pentru următorul acord.

„Având în vedere că am obținut statutul de observator în Uniunea Euroasiatică, eu m-am adresat partenerilor noștri ca să examineze posibilitatea de a ne acorda reducere de 25% la prețul pentru gaz. Acest lucru este foarte important, îl va simți fiecare consumator”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Șeful statului spune că a discutat cu președintele Gazprom și despre tranzitarea gazului prin statul vecin Ucraina. De asemenea, în discuție a fost adusă și datoria la gazele naturale pe care o are regiunea transnistreană față de compania rusească.

„Noi, consumatorii de gaz de pe malul drept al Prutului, nu vom plăti pentru malul stâng și cred că nici nu trebuie să plătim. Cu această datorie ne vom clarifica aparte, dar în niciun caz, noi, care am plătit în toți acești 27 de ani pentru gaz, nu putem să plătim pentru cei care nu au achitat”, afirmă președintele.

Întrevederea lui Igor Dodon și Alexei Miller a avut loc săptămâna trecută, când șeful statului a întreprins o vizită de lucru în Federația Rusă, unde s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin și cu alți oficiali ruși.