Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2019, la 4,9 la sută, față de 5,4 la sută cât prognoza în Raportul asupra inflației nr. 4 din anul trecut. În noiembrie 2018, BNM se aștepta ca prețurile să crească cu 0.5 puncte procentuale mai mult decât anticipa anterior, respectiv 4,9 la sută.

Previziunea asupra ratei inflației pentru anul 2020 a fost majorată de la 4,9 la 5 la sută. BNM apreciază că riscurile și incertitudinile asociate perspectivei inflației au ca surse evoluția prețurilor internaționale la petrol și temperarea activității economiei mondiale. Cele de natură internă se referă la recolta din anul 2019, momentul și magnitudinea ajustării tarifelor la serviciile reglementate, precum și eventuala diminuare a prețurilor la medicamente, scrie Moldpres.

Bugetul de stat pentru anul 2019 a fost construit pe o rată a inflației de 4,9 la sută și o creștere a Produsului Intern Brut în termeni reali de 4 la sută.

Ministerul Economiei și Infrastructurii și Fondul Internațional Monetar estimează că media anuală a indicelui prețurilor de consum va fi în anul 2019 de 4,9 la sută, iar în 2020 de 5 la sută.

Rata anuală a inflaţiei în Republica Moldova a coborât în anul 2018 la 0,9 la sută, cu mult sub nivelul înregistrat în anul precedent, când indicele prețurilor de consum a fost de 7,3 la sută. Inflația s-a diminuat considerabil, urmare a creșterii prețurilor la: produse alimentare cu 2,2%, mărfurile nealimentare – cu 1,7% și reducerii inflației la serviciile prestate populaţiei cu 2,3%, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!