Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate din Marea Britanie a precizat că „nu poate determina momentul când are loc o audiere sau este examinat un caz în sistemul judiciar. (…) Calendarul audierilor este stabilit în întregime de tribunal și nu a existat nicio încercare de interferență în alegerile moldovene”. Explicația a fost făcută vineri, într-o declarație scrisă pentru Europa Liberă.

Totodată, Agenția Națională pentru Combaterea Infracțiunilorcă a precizat că decizia de a confisca aproape jumătate de milion de lire din conturile fiului fostului premier Vlad Filat este caz civil, nu unul penal (nu a avut loc vreun proces, ci numai audieri la tribunal).

Marea Britanie a adoptat în 2017 cu o lege, „Criminal Finances Act”, care permite înghețarea conturilor din bănci și, în același an, a fost creată și posibilitatea de a se emite ordine prin care trebuie explicată sursa banilor din conturi sau cu care s-au achiziționat bunuri imobiliare, de exemplu, dar nu numai, prescurtat UWO sau Unexplained Waealth Orders.

Fiul ex-premierului Filat, care este student la Londra și a plătit 390.000 lire sterline pentru închirierea unui penthouse din Knightsbridge, este obligat să predea aproape jumătate de milion de lire sterline, în urma unei investigații efectuate de Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate din Marea Britanie. Ordinele prin care s-a dispus să fie înghețate trei conturi deținute de Vlad Luca Filat, 22 de ani, au fost emise în mai 2018, după ce anchetatorii financiari ai ANC au bănuit că fondurile provin din activitatea ilegală a tatălui său, Vladimir Filat, fostul prim-ministru al Moldovei.

Fiul ex-premierului Filat, forțat de o judecătorie din Londra să predea aproape jumătate de milion de lire sterline

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!