A fost modificat regulamentul de înregistrare a navelor maritime străine pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, potrivit noilor modificări, în conformitate cu prevederile Codului navigației maritime comerciale al Republicii Moldova, nava cumpărată sau construită în alt stat primește dreptul de a naviga sub pavilionul Republicii Moldova din momentul introducerii înscrierilor corespunzătoare în registrul navelor sau în catalogul naval şi al eliberării de către Agenția Navală a certificatelor provizorii care atestă acest drept.

Certificatele menționate sunt valabile până la finalizarea procedurii de înregistrare permanentă a navei şi eliberarea certificatelor ce atestă înregistrarea permanentă, dar cel mult șase luni. O decizie în acest sens a fost luată azi la Guvern.

Reprezentanții Executivului susțin că proiectul prezentat respectă prevederile legislației naționale şi nu intră în contradicție cu prevederile legislației UE. Implementarea prevederilor proiectului nu necesită cheltuieli financiare suplimentare din bugetul de stat.

Subiectul modificării regulamentului privind înregistrarea navelor maritime a apărut în vizorul autorităților inclusiv în toamna anului trecut, atunci când autoritățile spaniole au depistat 1,4 tone de cocaină, într-o navă maritimă, aflată sub pavilionul Republicii Moldova. Atunci, poliția spaniolă a arestat zece persoane, care ar face parte din grupări de traficanți de droguri din Turcia.

Republica Moldova nu s-a ales atunci cu sancțiuni, din motiv că nu poartă răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor sub pavilionul său.