Casei-Muzeu „Alexandru Donici” va fi transmisă din gestiunea Consiliului comunal Donici în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Aceasta urmează să fie transformată în filială a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, potrivit unei decizii a Cabinetului de Miniștri.

Casa-muzeu „Alexandru Donici” din com. Donici, r-nul Orhei, își are sediul în conacul care a fosta al familiei fabulistului Alecu Donici, construit în a doua jumătate a secolului XVIII şi restaurat în a doua jumătate a secolului XX. Acesta este amplasat pe un teren cu o suprafață de 6252 m2, dintre care suprafaţa expoziţională se extinde pe 118,9 m2, informează reprezentanții Guvernului.

„Instituția deţine un potențial expozițional de importanță nu doar locală, dar și națională, alcătuit din lucrări de artă plastică, pictură, grafică, desen, artă decorativă, facsimiluri ale unor documente relevante despre viaţa şi activitatea familiei Donici, piese cu caracter etnografic, precum şi obiecte de mobilier. Prin proiectele sale educaţionale, culturale şi prin participarea la evenimentele cu caracter naţional şi internaţional organizate de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Casa-muzeu „Alexandru Donici” va contribui la dezvoltarea turismului în zonă”, se menționează într-un comunicat de la Executiv.

Muzeul este vizitat anual de circa 18 000 vizitatori, iar specialiştii organizează circa 300 ghidaje atât pentru localnici, cât şi pentru turiştii străini.