Hotărârea CtEDO în cauza Stomatii a intrat în vigoare, iar Rusia este obligată să achite peste 50 mii de euro

11 februarie 2019, ora 10:32

Guvernul rus a cerut reexaminarea hotărârii prin care CtEDO a constatat că Rusia a încălcat dreptul la viață în regiunea transnistreană și a obligat-o să plătească 53 de mii de euro despăgubiri pentru mama lui Alexandru Stomatii, un tânăr care a fost încorporat forțat și omorât într-o unitate paramilitară ilegală din regiunea transnistreană.

Contestația Guvernului Rus a fost examinată de un grup format din 5 judecători a Marii Camera a CtEDO, care au decis respingerea cererii de retrimitere la Marea Cameră. CtEDO reiterează că în conformitate cu articolul 44 § 2 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Hotărârea din 18 septembrie 2018 a devenit definitivă la 4 februarie 2019.

Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației „Promo-LEX”, a menționat că „hotărârea unei Camere devine definitivă atunci când completul format din 5 judecători ai Marii Camere a CtEDO respinge cererea de trimitere la Marea Cameră formulată de participanți, în temeiul articolului 43. Cu alte cuvinte, Federația Rusă este obligată să execute necondiționat hotărârea CtEDO din 18 septembrie 2018”.

Codul Penal al Republicii Moldova incriminează organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea. În ultimii 10 ani, Promo-LEX a identificat mai multe cazuri de deces în „armata transnistreană”. Potrivit unui Raport Promo-LEX, tinerii care evită înrolarea în așa numita „armată transnistreană” sunt amendați cu până la 1.700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. În istoria Moldovei nu există nicio sentință de condamnare pentru înrolarea forțată a tinerilor în regiunea transnistreană.

În anul 2009 Alexandru Stomatii a fost încorporat forțat în structurile paramilitare ilegale din regiunea transnistreană, iar în 2010 acesta a fost omorât. Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitările mamei sale, iar cele moldovenești au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost identificat nimeni care ar putea fi acuzat de omor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram