Sistemului Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere din Moldova va fi transmis unei companii private pentru o perioadă de maxim 25 de ani în cadrul unui parteneriat public-privat. Guvernul a aprobat astăzi o decizie privind organizarea concursului de selectare a partenerului privat.

Potrivit hotărârii, investițiile efectuate pentru crearea sistemului Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere în Republica Moldova sunt asigurate de partenerul privat, care la încetarea contractului vor fi transmise în proprietatea partenerului public. Partenerul privat își va recupera investiția din contul acumulărilor obținute în rezultatul amenzilor aplicate urmare încălcărilor înregistrate de Sistemul Automatizat de Supraveghere a Siguranței Publice și Rutiere, care se vor contabiliza separat de încasările acumulate din amenzile aplicate în mod tradițional de Inspectoratul General al Poliției. Companiei care va fi selectată îi vor reveni 50% din suma totală a acumulărilor obținute în rezultatul amenzilor aplicate.

În nota informativă a proiectului, că volumul investițiilor sunt de circa 21 de milioane de Euro, bani care urmează a fi atrase pentru implementarea parteneriatului, indică ca perioada optimă de recuperabilitate a investiției – 25 ani.

Tot acolo se precizează că, Crearea SASSPR presupune instalarea camerelor de monitorizare și supraveghere video în locurile de interes public, crearea sistemului de înregistrare automată a încălcărilor regulilor de circulație rutieră de drumurile Republicii Moldova, ceea ce va permite evaluarea în timp real a tabloului situațional în oraș și pe traseele naționale. Astfel va fi asigurat volumul suficient de informații pentru a răspunde și interveni prompt la incidente și problemele societății, spre exemplu, dar care nu se limitează la: ambuteiaje și incidente în trafic; situații excepționale; infracțiuni stradale și acte de terorism, etc.

În calitate de participanți la concurs pot fi persoanele fizice și juridice de drept privat, rezidente ale Republicii Moldova și/sau ale unui stat cu care Republica Moldova are semnate Acorduri de colaborare comercială economică și/sau privind promovarea și protejarea investițiilor.