/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Pe circumscripția de la Rezina sunt 7 concurenți, printre care și președinta raionului. Cine sunt aceștia și ce averi susțin că au

missing
11 februarie 2019, ora 16:30

Locuitorii raionului Rezina vor alege la scrutinul parlamentar din acest an unul dintre cei șapte candidați înscriși în cursa electorală pe circumscripția nr. 13. Doar unul dintre acești candidați este independent, restul fiind reprezentanți ai partidelor politice. Printre candidați sunt trei femei și patru bărbați.

Prima în buletinul de vot va fi reprezentanta Partidului Democrat (PD) Eleonora Graur, care are 44 de ani și de profesie este economistă în evidența contabilă.  Graur mai este și președinta Consiliului raional Rezina, funcție din care a primit, în ultimii doi ani, un salariu de circa 280 000 de lei sau circa 11 600 de lei pe lună. Eleonora Graur mai este și vicepreședinta PDM și președinta Organizației Teritoriale a PDM din Rezina.

Candidata democrată indică în declarația de avere 15 terenuri, majoritatea dintre care fiind agricole, valoarea indicată a acestora fiind de peste 88 600 de lei. Graur mai are în proprietate o casă de locuit, un garaj și un apartament oferit în locațiune de stat. Totodată, președinta Consiliului Raional Rezina conduce un automobil de model Volvo XC 60, produs în anul 2015, a cărui valoare indicată este de 220 000 de lei sau circa 11 000 de euro.

Eleonora Graur mai deține și o cotă de 100% dintr-un SRL, înregistrat în Chișinău, care se ocupă cu vânzarea echipamentelor agricole. De asemenea, candidata a mai luat și un credit în sumă de 70 000 de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în anul 2021.

Al doilea în buletinul de vot al acestei circumscripții va fi Leonid Nauc de la Partidul ȘOR (PP ȘOR). Candidatul are 40 de ani, este din Orhei și deține funcția de manager-șef al Hotelului Codru din Orhei – Întreprindere Municipală. De profesie este jurist și inginer tehnolog.

De la Hotelul Codru din Orhei Nauc a primit, în ultimii doi ani, un salariu de circa 205 000 de lei sau aproape 8500 de lei lunar, iar de la PP ȘOR, candidatul a primit circa 4600 de lei. Acesta declară și venitul salarial al soției, care a primit cinci mii de lei de la Energbank, în ultimii doi ani.

Leonid Nauc nu declară niciun imobil, dar notează în declarație un automobil de model Nissan Quashqai, produs în anul 2015, pe care l-a procurat anul trecut. Valoarea mașinii ar fi de 100 000 de lei sau circa 5000 de euro. Se pare că Nauc și-a cumpărat mașina în credit, or, la capitolul „datorii” din declarație, acesta indică un credit de 100 000 de mii de lei, pe care l-a luat de la Mobiasbanca, în 2018 și pe care trebuie să-l întoarcă până în anul 2023.

Valeriu Ciorici este candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM) pe circumscripția de la Rezina. Acesta este economist de profesie, are 64 de ani și, în prezent, este pensionar.

Candidatul nu a avut câștiguri salariale în ultimii doi ani, ci doar venituri din pensie și indemnizații, în sumă de circa 107 000 de lei. Soția lui a câștigat însă 205 000 de lei sin salariu și aproape 66 000 de lei din pensie. Cei doi soți au mai câștigat circa 10 000 de lei din dobânzi și acțiuni la două bănci.

Ciorici declară 14 terenuri, cele mai multe, agricole și intravilane, dar nu indică valoarea bunurilor funciare. Totodată, candidatul mai declară o casă de locuit, un garaj și alte șase imobile aflate în fază de construcție.

Valeriu Ciorici va fi urmat în buletinul de vot de Serghei Cataranciuc, reprezentant al blocului ACUM DA PAS, profesor de matematică aplicată la Universitatea de Stat din Moldova, în vârstă de 62 de ani.

Sergiu Cataranciuc a avut în ultimii doi ani un venit salarial de 354 000 de lei, iar soția acestuia, un venit salarial de 98 000 de lei. De asemenea, soții indică venituri în sumă de circa 190 000 de lei, la categoria pensie, indemnizații onorarii etc.

Candidatul are o vilă a cărei valoare indicată în declarație este de 49 000 de lei sau 2500 de euro; o casă de locuit, trei apartamente și două garaje, în valoare de peste 1,5 milioane de lei.

Elena Macrii este candidata Partidului Comuniștilor pe circumscripția de la Rezina. Ea are 47 de ani, de profesie e asistentă socială, dar în prezent nu este angajată, motiv din care aceasta nu a avut venituri salariale în ultimii doi ani. Candidata indică în declarația de avere doar onorariul de la Consiliul sătesc din Saharna Nouă, în sumă de 2200 de lei, și venituri din pensie de circa 24 000 de lei.

Macrii are cinci terenuri agricole, dar declară numai valoarea a trei dintre acestea – circa 9000 de lei. Aceasta mai are și o casă de locuit, însă, de asemenea, nu-i indică valoarea. Candidata a inclus în declarație și un automobil de model Opel Astra, produs în anul 2005 și care ar valora, potrivit declarației de avere, circa 40 000 de lei.

Ion Perciun este unicul candidat independent de pe circumscripția de la Rezina. El are 72 de ani și de profesie este inginer-urbanist. Candidatul și soția acestuia au obținut în ultimii doi ani circa 101 000 de lei din salarii și pensii.

Cei doi soți au un teren în valoare de circa 14 000 de lei, un apartament de 252 000 de lei și  casă de locuit de circa 13 000 de lei. Ion Perciun mai indică în declarația de avere două depozite bancare în lei, unul de 172 000 de lei, iar altul de 100 000 de lei.

Galina Andrieș, ultima candidată din buletinul de vot al acestei circumscripții, este reprezentanta Partidului Național Liberal. Candidata are 48 de ani, este profesoară, însă, în prezent nu este angajată. Totuși, în declarația de avere pentru ultimii doi ani, Andrieș indică un salariu total de 17 000 de lei, achitat de  un agent economic privat.

Candidata deține un apartament cu o suprafață de 34 de metri pătrați, al cărui valoare indicată este de 20 000 de lei, și un automobil de marcă Audi, a cărui valoare nu o indică în declarație.

Mai multe informații despre alegerile parlamentare din acest an, inclusiv listele candidaților, găsiți pe pagina Alegeri.tv8.md.

Vezi și:

Unii indică venituri de 317 mii de lei, iar alții de circa 12 mii. Cine sunt candidații de pe circumscripția nr.10, Bălți

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram