Comunitatea Free Moldova face un apel către Curtea Supremă de Justiție și cere ca decizia Comisiei Electorale Centrală prin care moldovenilor le este interzis să voteze cu pașaportul expirat să fie revizuită.

Cerem revizuirea promptă a deciziei Comisiei Electorale Centrale și confirmarea că cetățenii moldoveni își vor putea exercita dreptul la vot, conform deciziei Curții Supreme de Justiție din 2014, cu acte expirate, la alegerile din 24 februarie 2019. Noi, membri ai diasporei, suntem revoltați de faptul că CEC încearcă să ne încalce dreptul la vot în alegerile din 24 februarie 2019. În loc să ne permită nouă, cetățenilor, să ne alegem guvernarea, se pare că CEC îi permite guvernării să își aleagă votanții”, se spune în apelul FreeMoldova.

În apel, comunitatea spune că în 2014, Curtea Supremă de Justiție a decis, irevocabil și definitiv, că legea permite votarea cu pașaport expirat. În pofida acestui fapt, CEC a anunțat că cetățenii moldoveni din străinătate vor putea vota doar cu pașaport valabil.

Acest fapt este ilegal și e o încălcare crasă a dreptului nostru de a vota. La alegerile din 2010, 2014 și 2016 ni s-a permis să votăm cu pașapoarte expirate în diasporă. Acest fapt este esențial în special datorită cetățeniilor multiple ale moldovenilor din diasporă. CEC susține că prin interzicerea votului în baza pașaportului expirat, acesta previne votarea multiplă. Însă numărul de indentificare este unic, astfel încât CEC poate verifica dacă cetățeanul cu NI respectiv a votat deja”, se mai spune în apel.

În context, membrii comunității cer revizuirea promptă a deciziei Comisiei Electorale Centrale și confirmarea că cetățenii moldoveni își vor putea exercita dreptul la vot, conform deciziei Curții Supreme de Justiție din 2014, cu acte expirate, la alegerile din 24 februarie 2019.

Precizăm că, la alegerile din 24 februarie, moldovenii de peste hotare pot vota în baza pașaportului valabil și a livretului de marinar.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!