/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Avertismentul lui Podoliak și sancțiuni UE. Cea mai mare bază NATO din Europa, în construcție

Comunitatea Free Moldova cere revizuirea deciziei prin care moldovenilor din diasporă li s-a interzis să voteze cu pașapoarte expirate

13 februarie 2019, ora 09:37

Cerem revizuirea promptă a deciziei Comisiei Electorale Centrale și confirmarea că cetățenii moldoveni își vor putea exercita dreptul la vot, conform deciziei Curții Supreme de Justiție din 2014, cu acte expirate, la alegerile din 24 februarie 2019. Noi, membri ai diasporei, suntem revoltați de faptul că CEC încearcă să ne încalce dreptul la vot în alegerile din 24 februarie 2019. În loc să ne permită nouă, cetățenilor, să ne alegem guvernarea, se pare că CEC îi permite guvernării să își aleagă votanții”, se spune în apelul FreeMoldova.

În apel, comunitatea spune că în 2014, Curtea Supremă de Justiție a decis, irevocabil și definitiv, că legea permite votarea cu pașaport expirat. În pofida acestui fapt, CEC a anunțat că cetățenii moldoveni din străinătate vor putea vota doar cu pașaport valabil.

Acest fapt este ilegal și e o încălcare crasă a dreptului nostru de a vota. La alegerile din 2010, 2014 și 2016 ni s-a permis să votăm cu pașapoarte expirate în diasporă. Acest fapt este esențial în special datorită cetățeniilor multiple ale moldovenilor din diasporă. CEC susține că prin interzicerea votului în baza pașaportului expirat, acesta previne votarea multiplă. Însă numărul de indentificare este unic, astfel încât CEC poate verifica dacă cetățeanul cu NI respectiv a votat deja”, se mai spune în apel.

În context, membrii comunității cer revizuirea promptă a deciziei Comisiei Electorale Centrale și confirmarea că cetățenii moldoveni își vor putea exercita dreptul la vot, conform deciziei Curții Supreme de Justiție din 2014, cu acte expirate, la alegerile din 24 februarie 2019.

Precizăm că, la alegerile din 24 februarie, moldovenii de peste hotare pot vota în baza pașaportului valabil și a livretului de marinar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram