/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Averile și trecutul celor șase candidați la funcția de deputat pe circumscripția 16, Ungheni

14 februarie 2019, ora 09:53

Ludmila Guzun, președinta Consiliul raional Ungheni, candidata PDM, este prima în buletinul de vot pe circumscripția 16. Potrivit declarației de avere de puse la CEC, în ultimii doi ani, Guzun a avut un salariu din funcția de președintă de raion de peste 258 de mii de lei. Soțul său a avut un salariu de de peste 324 de mii de lei. Soții Guzun indică alte 38 de mii de lei din indemnizații și pensii.

Guzun a mai spus că deține un teren extravilan de șase ari, un apartament de 70 de metri pătrați și un automobil de model Mazda. Ea mai spune că deține două acțiuni la MoldovaAgroindbank de unde a obținu dividende de o mie de lei.

Potrivit profilului realizat de inițiativa Parlamentul Curat, Guzun a început să lucreze în 1983, la fabrica de conserve „Rozmiar”, în calitate de economist principal. În anul 2005 devine preşedintă a Uniunii Teritoriale a Sindicatului „Agroindsind”, iar peste doi ani a fost promovată în funcţia de vicepreşedintă a raionului Ungheni, din partea Partidului „Alianţa Moldova Noastră”.

În 2011, Ludmila Guzun a exercitat funcţia de viceprimar al oraşului Ungheni, din partea PLDM. Din 2012, când i s-a propus funcția de șef al SA „Moldtelecom” Ungheni, a aderat la democrați. A plecat din funcția de viceprimar și a activat la întreprinderea „Moldtelecom” până la alegerea sa în funcția de președinte de raion. În momentul când a renunţat la fotoliul de viceprimar a anunţat public că se va regăsi în PDM, devenind preşedinta Organizaţiei Teritoriale Ungheni a acestei formaţiuni. Guzun a devenit președintele Consiliului Raional Ungheni după alegerile locale din iunie 2015.

Moldova Curată scrie că Guzun a fost implicată într-un scandal legat de alegerea directorului spitalului raional Ungheni. Fostul director al spitalului, Lidia Crăciun, membră a PLDM, a acuzat-o pe Ludmila Guzun că în calitate de membră a comisiei de concurs, alături de fosta ministră a Sănătăţii Ruxanda Glavan, ar fi favorizat un candidat PDM la această funcţie. Guzun a negat că rezultatele concursului ar fi fost influenţate politic.

A doua în buletinul de vot al circumscripției 16 este candidata partidului Șor Antonina Baraniuc. De meserie profesoară, Baraniuc indică că actuala ei funcție este de secretar-referent al Organizației Teritoriale din Ungheni a Partidului Șor.

Potrivit declarației de avere pentru ultimii doi ani, Baraniuc a avut un salariu de 18 mii de lei de la partid, iar soțul său care lucrează la SRL „Magazine Sociale” a avut un salariu de peste 39 de mii de lei și o pensie de puțin peste 61 de mii de lei. Soți Baraniuc sunt proprietarii a două terenuri agricole și unul intravilan, a două apartamente de 53 și 65 de metri pătrați, a unei case de locuit și un spațiu comercial de 130 de metri pătrați cumpărat în 2016 cu 31 de mii de lei.

Familia mai deține și patru autoturisme: un Kamaz, un Dodge Ravan, o Volgă Gz 310290 și GKB 8328, fiecare evaluat la câte 10 mii de lei.

Deputatul socialist Ghendie Mitriuc este al treilea în buletinul de vot. Potrivit declarației de avere pentru ultimii doi ani, Mitriuc a avut un salariu de peste 438 de mii de lei din funcția de deputat. El a mai obținut alte 20 de mii de lei din vânzarea a două mașini.

Mitriuc indică că deține șase terenuri și câte 1/2 din alte două. Canidatul mai este proprietarul unei case de locuit de 133 metri pătrați, un apartament 48 m.p., un garaj, un spațiu comercial și alte două imobile. La capitolul autoturisme, Mitriuc a indicat cinci autoturisme a căror valoare variază între 10 mii de lei și 35 de mii de lei. Astfel, acesta este proprietarul unui Mercedes 213 CDI, Peugeot 230L, Mercedes 307D, Mercedes ML320CDI, unei remorci-rulote Helmut Knaus și a unei Toyote.

Candidatul a declarat și trei credite active: unul în valoare de 300 mii lei, contractat în 2013, scadent în 2023 cu o rată a dobânzii de 11% anual; 250 mii lei, credit contractat în 2014, scadent în 2019 cu o rată a dobânzii flotantă, și unul unde are calitatea de fidejusor – persoană care garantează pentru împrumut – privind un credit contractat în 2014 de compania sa SRL Rincor-Prim, în valoare de 4,5 milioane lei, scadent în 2023.

Mitriuc este proprietarul a trei companii: SRL Rincor-Prim care activează în domeniul transportului, SC Total info SRL care prestează servicii de testare tehnică și comerț și a unei întreprinderi individuale, dar care potrivit lui nu activează.

Potrivit anticoruptie.md, Mitriuc a cotizat mereu la alegeri în contul PSRM. La localele din iunie 2014 a dat doar 1.500 de lei. În campania electorală pentru prezidențiale din noiembrie 2016 a cotizat cu 33.550 de lei la data de 13.10.2016, pentru ca, la nici două săptâmâni, pe 25.10.2016, să mai cotizeze cu încă 39.800 de lei. În total, Mitriuc a donat la vedere pentru campania lui Igor Dodon 73.350 de lei.

El este este și cetățean al României. Originar din raionul Ungheni, el a depus actele pentru redobândirea cetățeniei române în anul 2003 şi a obținut acest drept în anul 2004. Mitriuc menționează în CV-ul său că știe limbile rusă, franceză și engleză și, deși este cetățean român, s-a remarcat prin replici dure la adresa României. După ce președintele Igor Dodon a refuzat în 2017 să promulge un protocol de amendare a Acordului de cooperare în domeniul militar încheiat între România și Republica Moldova, Mitriuc a reînaintat inițiativa în Legislativ, argumentând că Acordul ar conține prevederi neconstituționale.

Candidatul PCRM Haralampie Chirilov ocupă poziția a patra în buletinul de vot. El este președintele Uniunii Cooperativelor De Consum Din Ungheni și prim-secretarul Comitetului Raional Ungheni al PCRM. În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Chirilov a indicat un venit de 663 de mii de lei din salariul său și al soției, pensii și indemnizații.

El a mai obținut 681 de mii de lei din darea în arendă a unor spații și drept venit din Întreprinderea Individuală Chirilov, pe care a fondat-o. Candidatul PCRM a mai declarat patru terenuri intravilane și două agricole, două apartamente, un garaj, trei spații comerciale, un depozit și o construcție.

În ultimii doi ani el a contractat două credite a câte 100 de mii de lei fiecare, pe care trebuie să le întoarcă până în 2019, respectiv 2020.

Cu numărul cinci în buletinul de vot este candidatul ACUM Octavian Țîcu. El este cercetător științific coordonator la Institutul de Istorie, de unde în ultimii doi ani a ridicat un salariu de 160 de mii de lei. Alte 415 mii de lei le-a obținut din activitatea științifică, a avut și un câștig de 32 de mii de lei din publicarea unei cărți la editura ARC. Soția sa a avut un salariu de 70 de mii de lei și alte 20 de mii de lei din activitatea de cercetător științific.

Candidatul deține un apartament cu o suprafață de 128,3 metri pătrați, dobândit în anul 2015 și a cărui valoare ar fi de 739 de mii de lei. Țîcu mai indică și o mașină Ford Focus produsă în 2017 și cumpărată în 2018 cu circa 11 mii de euro. În trei conturi bancare, candidatul blocului ACUM deține peste două mii de euro și 80 de mii de lei.

Potrivit profilului realizat de inițiativa Parlamentul Curat, Țîcu s-a implicat deschis în politică în anul 2013, când a deținut, pentru o scurtă perioadă, funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Iurie Leancă, fiind propus de Partidul Liberal. Când a plecat din funcție, acuzând unii factori de decizie de la Minister că ar comite fraude, premierul de atunci Iurie Leancă a afirmat că i-a propus lui Ţîcu postul de consilier pe probleme de tineret şi sport, dar că acesta a refuzat. În pofida acestor declarații, în martie 2015, Octavian Țîcu s-a alăturat grupului de inițiativă de formare a Partidului Popular European din Moldova, motivându-și decizia prin faptul că PPEM este „un partid antisistemic, de protest” și că are susținerea UE și a factorilor de decizie de la Bruxelles. La alegerile locale generale din 14 iunie 2015 Octavian Țîcu a fost ales consilier raional în Ungheni din partea Blocului electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”. El a renunțat la funcție însă la două luni de la obținerea mandatului. Pe 20 august 2015, în cadrul ședinței consiliului raional Ungheni, Octavian Țîcu a anunțat că părăsește Partidul Popular European și și-a depus și mandatul de consilier raional, arătându-se nemulțumit de felul cum s-a făcut coaliție la nivel raional.

În ultimii ani, Octavian Țîcu a avut un discurs critic la adresa guvernării, iar în iunie 2018 s-a alăturat protestelor împotriva guvernului, organizate de partidele pro-europene de opoziție. La 27 iunie, și-a anunțat decizia de a face parte din comitetul de rezistență națională ACUM și a îndemnat oamenii să protesteze față de actuala guvernare.

Ultimul în buletinul de vot în circumscripția Ungheni este candidatul Partidului Liberal Alexandru Brînză, vicepreședinte al raionului Ungheni. Pentru ultimii doi ani, Alexandru Brînză a declarat venituri de 769 de mii de lei. El a mai indicat că deține un teren intravilan, un apartament cu suprafața de 86 de metri pătrați, cumpărat în 2010 cu 50.888 de euro și un alt imobil. Candidatul conduce două mașini de model Citroen, însă nu indică valoarea acestora.

În 2016 candidatul Brînză a luat un credit de 70 de mii de lei, pentru o perioadă de patru ani, cu o rată a dobânzii de 12%. În 2018 el a mai luat un împrumut, în valoare de 200 de mii de lei, scadent în 2019.

Potrivit CV-ului său de pe site-ul Consiliului Raional Ungheni, în perioada 2003-2007, Brînză a activat în calitate de marketolog la firma fondată de Iurie Chirinciuc, colegul său de partid, SRL Lefcons-Agro.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram