/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Ce spune CEC despre votarea moldovenilor din diasporă cu pașapoartele expirate

15 februarie 2019, ora 12:33

În același timp, într-un comunicat remise presei, CEC face referire la decizia Curții Constituționale din 14 ianuarie prin care a fost examinată sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din articolul 58 alin. (3) lit. c) din Codul electoral (votarea în afara țării în baza buletinului de identitate sau a actelor de identitate expirate). Astfel, Curtea a stabilit că “valabilitatea pașaportului reprezintă singura exigență impusă de către legislator pentru cetățenii Republicii Moldova care doresc să voteze în secțiile de votare constituite peste hotarele țării. Exigența votării cu un pașaport valabil peste hotarele țării este justificată de politicile statale ale evitării fraudării votului, menținerii unei legături dintre stat și cetățeni și încurajării deținerii de acte de identitate valabile”.

Astfel, comisia își exprimă aderența și devotamentul față de valorile democratice, precum și atașamentul față de respectarea drepturilor cetățenilor de a alege și de a fi ales, care urmează a fi realizate în conformitate cu prevederile cadrului legal în vigoare.

Totodată, cu referire la protestul blocului ACUM care a cerut CEC să permită moldovenilor din diasporă votarea în baza pașapoartelor expirate, CEC a îndemnat concurenții electorali să-și găsească alte teme pentru campania electorală, decât să îndemne Comisia să încalce legea și să nu manipuleze cu informații precum că autoritatea electorală ar îngrădi dreptul la vot al cetățenilor aflați peste hotare prin interzicerea participării acestora la alegeri cu acte de identitate expirate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram