/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Promisiuni (ne)îndeplinite. O mare parte a promisiunilor democraților din scrutinul precedent nu au ajuns în programul de guvernare

missing
15 februarie 2019, ora 18:19

Experții au analizat promisiunile făcute de către Partidul Democrat, care din anul 2016, de la investirea Guvernului Filip, s-a aflat la guvernare și a dispus de resursele administrative pentru a le realiza.

Una dintre concluziile raportului este că din toate promisiunile care au fost făcute în campania electorală, doar o mică parte se transformă în obiective de guvernare și se regăsesc în programul de activitate al guvernului”, Polina Panaite, secretar „Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte”.

Fiecare expert a analizat separat cele nouă module din programul electoral al PD-ului, printre care economic, social, al infrastructurii sau educației. În opinia expertului Iurie Morcotâlo, programul democraților în domeniul economic a fost unul complex. Astfel, din cele 19 promisiuni electorale, în programul de activitate al Guvernului au fost incluse doar 11. Printre cele care nu au fost implementate se numără „atragerea a câte 1 miliard de euro anual din investiţii străine”, „dublarea pensiei medii şi salariului mediu” sau „introducerea impozitului unic în agricultură”. Și la capitolul Sănătate, au fost înregistrate restanțe. Cum ar fi promisiunea de a moderniza cel puțin câte o maternitate în fiecare raion, angajament rămas doar pe hârtie.

În schimb, a fost inaugurat serviciul unic de urgențe 112. Democrații au mai realizat și alte angajamente, de exemplu construirea mai multor sisteme de aprovizionare cu apă și canalizare sau lansarea programului „Tânărul Fermier”. Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat spune că nu toate angajamentele au ajuns la finalitate, pentru că unele au fost asumate pentru o perioadă mai îndelungată decât patru ani.

Noi am spus mereu că ele nu sunt proiecte pentru un singur ciclu electoral, dar sunt începutul unor proiecte mari, care vor fi puse în aplicare și ulterior. Ceea că anumite lacune pot fi, este ceva normal în practica tuturor statelor”, Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM.

Experții au precizat, însă, că este o practică obișnuită ca unele promisiuni să nu ajungă în programul de guvernare, întrucât intervin și angajamentele prevăzute de acordurile cu alte țări sau în diferite strategii de dezvoltare.

Ca cetățeni, ca alegători, trebuie să înțelegem că promisiunile care ni se fac, e bine să fie corelate cu ceea ce deja Republica Moldova a semnat în fața donatorilor sau în fața partenerilor de dezvoltare, dar nu să li se promită marea și sarea”, Polina Panaite, secretar „Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte”.

Raportul integral poate fi consultat pe site-ul alegeri.md, iar pe parcursul săptămânii viitoare experții vor prezenta concluziile detaliat pentru fiecare domeniu în parte.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram