Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1004: Soldați nord-coreeni intră în Ucraina. Apelul lui Zelenski și rachetele experimentale ale lui Putin

Circumscripția nr. 19 este bogată în candidați cu averi. Unul dintre ei deține 75 de terenuri, cinci clădiri și trei mașini

missing
16 februarie 2019, ora 20:40

Pe circumscripția nr. 19 își înaintează candidatura șapte candidați. Majoritatea dețin sau au deținut funcții importante în stat. Unii declară zeci de terenuri, case, mașini, iar alții indică datorii de sute de mii de lei la instituțiile bancare. 

Primul pe lista electorală în cicrumcripția nr. 19 este Tudor Golub, candiatul Partidului Democrat. Acesta ocupă funcția de președinte al Consiliului raional Orhei. Potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani, în această funcție a primit salarii în sumă de 245 de mii de lei. Tot în această perioadă, din vânzarea unei case de locuit împreună cu un teren aferent, funcționarul spune că a obținut puțin peste 42 de mii de lei. Ca urmare a retragerii obligatorie a acțiunilor SA „Orhei-Vit”, Tudor Golub declară că ar fi obținut 640 de lei, iar drept onorariu de la Filiala din Moldova a companiei „Amici dei bambini” declară 6477 de lei. De asemenea, democratul mai declară că în această perioadă a primit remitențe de peste hotare în sumă de 12,5 mii de euro.

La capitolul bunuri imobile, candidatul spune că deține un teren valoarea căruia este 112 mii de lei, o casă de aproape 100 de metri pătrați în sumă de 112 mii de lei și încă o clădire valoarea căreia nu este indicată. Democratul mai declară două conturi bancare – unul în valoare de 1 leu și altul cu suma de 80 de mii de lei. Candidatul a notat în declarația de avere și 79 de acțiuni în valoare de 3000 de lei la compania SA „Floare Carpet”. La capitolul datorii, Tudor Golub declară o datorie bancară de 100 de mii de lei termenul scadent al căreia este anul 2020.

Tudor Golub este co-fondator la cinci ONG-uri, președintele Comisiei de Cenzori al organizației Mișcarea Europeană din Modova. Potrivit portalului Moldova Curată, pe parcursul anilor Tudor Golub și-a schimbat culoarea politică. În 2003, a intrat în cursa pentru fotoliul de consilier, fiind susținut de Partidul Social Liberal (PSL). După fuziunea PSL cu PD, trece de partea democraților, iar la alegerile din aprilie 2009 candidează pentru un loc în Parlament al 54-lea în lista PDM. La anticipatele din luna iulie a aceluiași an candidează din nou, coborând cinci poziții în lista democraților pentru fotolii în Legislativ. La alegerile din 2010 coboară tocmai zece poziții în lista PD și nu accede în Parlament, în schimb, la scrutinul local din 2011, candidează din nou din partea democraților și ajunge iarăși în Consiliul Raional.

În ultimii ani Tudor Golub a făcut donații constante către Partidul Democrat. La alegerile parlamentare din 2014 a scos din buzunar 30.000 de lei pentru a-și susține formațiunea politică. În cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2015 a contribuit cu 50.000 de lei. În 2016, Tudor Golub a făcut o altă donație, în mărime de 30.000 de lei, pentru candidatul democraților la prezidențiale, Marian Lupu. Și în 2017 președintele raionului Orhei și-a susținut partidul, de această dată cu 10.000 de lei.

Pe parcursul mandatului de președinte al raionului Orhei, Tudor Golub ar fi admis clientelismul politic. Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din noiembrie 2016, reporterii scriau că două treimi din banii repartizați în 2016 pentru reparația drumurilor din raionul Orhei au ajuns în primăriile conduse de edili democrați, iar unele dintre firmele care au făcut lucrările au tangențe cu exponenți ai Partidului Democrat. Unii experți susțin că la mijloc este o schemă clasică de spălare de bani, fiind vorba despre un amestec de clientelism politic, fraudarea achizițiilor și, probabil, finanțarea campaniei electorale.

O decizie a Consiliului Raional Orhei, sprijinită și de președintele Tudor Golub, a fost contestată de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat Orhei. Cei din urmă au acționat Consiliul în judecată pe motiv că decizia de a scoate la vânzare Complexul Sportiv Raional (CSR) ar fi fost adoptată cu încălcarea legii privind transparența în procesul decisional. Judecătoria Orhei a anulat decizia autorităților raionale, iar Curtea de Apel a menținut hotărârea respectivă.

Al doilea pe listă este candidatul PSRM, Mihai Paciu. Candidatul este membru PSRM din 2016.  La 26 noiembrie 2017 a fost decorat de Igor Dodon cu Ordinul „Gloria Muncii”. Inginer-agronom de profesie, Mihai Paciu este conducătorul Gospodăriei Țărănești „M.I. Paciu” și președintele Asociației Legumicultorilor din R.Moldova. Portalul radioorhei.info  a scris că la începutul lunii octombrie 2017, Gospodăria Ţărănească a fost inclusă într-o listă de 18 companii, care au avut dreptul să exporte în Rusia materialul săditor viticol şi pomicol pe care îl produc.

În declarația de avere pentru anii 2017-2018, socialistul declară venituri personale din funcția de conducător al GȚ„M.I. Paciu” în sumă de aproape 450 de mii de lei, iar soția acestuia a câștigat alte circa 37 de mii. Din activități didactice Mihai Panciu a obținut 12 mii de lei. De asemenea, candidatul declară 75 de terenuri cu valoare diferită, cel mai mare teren având 70ha cu prețul de mai bine de jumătate de milion de lei. Și la capitolul clădiri Mihai Panciu stă foarte bine – acesta declară o clădire de peste 62 de mii de metri pătrați cu valoarea de numai 171 de mii de lei. O atlă clădire de peste 200 de metri pătrați este estimată la 13 mii de lei, iar una de peste 100 de metri pătrați – la 25 de mii de lei. Candidatul mai are încă două încăperi valoarea cărora nu a indicat-o în declarația de avere. Candidatul declară și trei mașini costul total al cărora este de 44 300 de mii de euro.

Cu numărul trei în buletinul de vot este reprezentanta Partidului „Șor”, Marina Tauber. Portalul anticorupție.md scrie că numele Marinei Tauber se regăsește în raportul Kroll 1, ea numărându-se printre persoanele care ar fi beneficiat în urma fraudei bancare. Potrivit raportului, Marina Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. Ca argument, investigatorii dau sursele de finanțare ale unui grup de persoane care în 2012 deveneau acționari minoritari la bancă. Astfel, o bună parte din ei s-ar fi împrumutat de la două bănci din Letonia pentru a cumpăra acțiuni.

Potrivit declarației de avere, Marina Tauber a obținut în anii 2017-2018 doar 78 de mii de lei venit de la Școala Sportivă Specializată de Tenis, de la AO „Pentru Orhei” și Primăria Jora de Mijloc. De asemenea, candidata declară în proprietate un apartament de 72 de metri pătrați costul căruia este 496 de mii. Reprezentanta Partidului „Șor” mai spune că deține un credit bancar în sumă de 17,5 mii de lei și alte două cu sume de câțiva lei și câțiva euro. Tauber mai deține 4,6% din acțiuni la Unibank, bancă aflată în proces de lichidare, precum și 51% la SRL Play Inn, societate pe care a fondat-o în 2016 împreună cu Igor Potîrniche.

Candidata declară un credit bancar contractat în 2017 în valoare de 150.554 lei, la o rată a dobânzii anuală de 18%, scadent în 2019 și un alt împrumut în valoare de 450.000 lei, contractat în 2017 pentru un termen de trei ani, pentru care, însă, este indicată o rată a dobânzii de 0% și nu este indicat creditorul.

Candidata comuniștilor pentru această circumscripție este Lucia Viscun, care se regăsește cu numărul patru în buletin. Lucia Viscun este contabil la Gospodăria Țărănească „Reu Maria”. În ultimii doi ani, candidata a obținut venituri de 15 mii de lei, soțul acesteia a obținut venituri de 41,5 mii de euro și 15 mii de euro din vânzarea unui teren intravilan. Totodată, Lucia Viscun a primit o donație în sumă 247 de mii de lei.

În anul 2018, Lucia Viscun a primit drept donație 21 de terenuri agricole valoarea totală a cărora este de 247 mii de lei. De asemenea, declară în proprietate un teren intravilan care costă 65 de mii de euro. Candidata are și un apartament de 220 de metri pătrați în valoare de 85 de mii de euro, două mașini în sumă de 23 de mii de euro. Lucia Viscun este fondatoarea a Gospodăriei Țărănești „Viscun Lucia Nicolae”.

Mariana Cușnir, candidata blocului electoral ACUM DA PAS, se regăsește pe listă cu numărul cinci. Mariana Cușnir, de profesie jurist, deține în prezent funcția de agent comercial în cadrul ICS „Trigor AVD” SRL. În perioada 2017-2018, a obținut un salariu de peste 332 mii de lei, iar soțul acesteia a obținut 241 de mii. Din locațiunea unui spațiu comercial a ridicat 229 de mii de lei și peste 4 mii de roni din alocațiile pentru copii. Candidata mai declară patru clădiri în valoare totală de 113 mii de lei și două mașini în valoare de 19700 euro.

Cu numărul șase în buletin se regăsește Roman Boțan, candidatul Partidului Liberal. Roman Boțan este deputat în Parlament în fracțiunea liberalilor. În mai 2018, când deputaţii au votat noi modificări la „Legea cetăţeniei”, introducând prevederi care, iniţial, nu se regăseau în lege şi care au creat tensiuni în Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului, Roman Boțan, care era preşedintele Comisiei și-a anunțat demisia în semn de protest.„Atrag atenția că se încearcă introducerea de amendamente pe sub masă și sunt ignorate pozițiile exprimate de președinții de Comisii”, a declarat atunci Boțan.

Potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani, în funcția de parlamentar, Roman Boțan a obținut peste 250 de mii de lei, iar soția acestuia a avut un venit de 109 mii lei de la compania „ABC IN HARMONY” SRL. Din plăți compensatorii, deputatul a obținut 56 de mii de lei. De asemenea, Roman Boțan declară un teren în valoare de 319 lei, un apartament care costă 95 de mii de lei și un card de credit de 50 de mii de lei. Totodată, în 2018 Roman Boțan a contractat trei credite bancare a câte 580.000 lei fiecare, toate fiind scadente în 2043 (pentru două dintre ele este indicată o rată anuală a dobânzii de 5.82%) și un împrumut de 5.000 de euro, scadent în 2023, fără dobândă.

Ultimul în buletinul de vot este candidatul Partidului Verde Ecologist, Vitalie Marinuța. Vitalie Marinuță a fost Ministru al Apărării Republicii Moldova în perioada 2009-2014. A făcut parte din Partidul Liberal. În aprilie 2013, de rând cu alți 30 de membri ai PL, a anunțat că s-au reunit în Consiliul de Reformare a Partidului Liberal (CRPL), cerând alegerea lui Dorin Chirtoacă în fruntea PL-ului, în locul lui Mihai Ghimpu. Drept urmare, Partidul Liberal și-a retras susținerea politică pentru Marinuța ca ministru al Apărării. Ulterior el și-a anunțat demisia și a devenit membru al noii formațiuni politice, Partidul Liberal Reformator. În vara anului 2014, Marinuța a fost exclus din PLR după ce a venit cu mai multe acuzații la adresa liderilor partidului. În prezent Vitalie Marinuța este secretarul general al Partidului Verde Ecologist din R. Moldova și deține funcția de director la SRL Mari Grup, afacere pe care a fondat-o în 2007, scrie anticorupție.md.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, depusă la CEC, a indicat venituri de 323 de mii de lei din salariul său și al soției, vânzarea unei case de locuit, precum și din pensia de militar. Marinuța a mai trecut pe hârtie o donație de cinci mii de euro, două terenuri intravilane, două case de locuit și un automobil de model Toyota Prius, luat în leasing în 2017. Candidatul verzilor are și datorii. El a contractat în 2007 un credit în mărime de 70 de mii de dolari, scadent în 2022 cu o rată a dobânzii de 7%, în 2015 a luat un alt credit, de 900 de mii de lei, pe care trebuie să-l întoarcă până în 2023 cu o rată a dobânzii de 11%. Anul trecut Marinuța s-a mai împrumutat cu 50 de mii de lei, bani pe care trebuie să-i restituie până în 2020 cu o rată a dobânzii de 15%.

Candidații de pe toate cele 51 de circumscripții uninominale și de pe circumscripția națională îi puteți cunoaște pe pagina Alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.