/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Un premier, un fost viceministru și un primar printre cei cinci candidați care vor să devină deputați pe circumscripția Strășeni. Ce averi declară concurenții

missing
18 februarie 2019, ora 09:31

Primul în buletinul de vot este candidatul înaintat de PDM, actualul prim-ministru Pavel Filip. În ultima declarație de avere depusă la CEC, Filip a indicat un salariu de la Guvern de aproape 650 de mii de lei în ultimii doi ani. Totodată, de pe urma companiei SRL Burex, firmă deținută de familia premierului, Pavel Filip a avut un venit de peste 353 de mii de lei.

Premierul a declarat o mașină de marcă BMW X5 pe care ar fi achiziționat-o în anul 2007 la un preț de 400 de mii de lei. Acesta a mai indicat că are patru conturi bancare. Trei dintre acestea sunt în lei pe care deține în total suma de 432 de mii de lei. Pavel Filip a scris că deține câteva terenuri extravilane pe care le-a obținut până în 2012. Acesta mai are și un teren intravilan, obținut în 2016, pe care îl estimează la peste 600 de mii de lei.

La capitolul case și construcții, premierul declară o casă de locuit de 54,3 metri pătrați, obținută prin moștenire în anul 2014, una de 316 mp valoarea căreia este de aproape trei milioane de lei, pe care o deține printr-un contract de comodat.

În perioada anilor 2009 – 2011 Filip a ocupat fotoliul de ministru al tehnologiilor informaționale. El a fost numit în funcția de prim-ministru de Nicolae Timofti și a fost numit în cadrul unei ședințe speciale a Parlamentului de doar 30 de minute, în timp ce afară se desfășurau proteste de amploare. Jurământul a fost depus o zi mai târziu după numire, aproape de miezul nopții, fără presă.

Al doilea în buletinul de vot este socialistul Veceaslav Anghel. Candidatul PSRM este consilier local în orașul Strășeni și consilier raional în Consiliul Raional Strășeni. Acesta este prezentat pe site-ul Comisiei Electorale Centrale ca jurist al SRL Exclu­siv Media, companie afiliată socialiștilor, care deţine două posturi de televiziune, Exclusiv TV și NTV Moldova, dar și ziarul de limbă rusă „Argu­mentî i Faktî”. La această companie lucrează și soția șefului statului Galina Dodon.

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Veaceslav Anghel declară venituri de 123 de mii de lei din salariu și indemnizațiile de consilier local și raional. El spune că mai deține un teren agricol, și a cincea parte dintr-un apartament de 86,2 metri pătrați.

La capitolul automobile, acesta indică că este proprietarul unui BMW pe care l-ar fi cumpărat în 2008 cu doar 10 mii de lei și conduce prin mandat un Opel Astra Universal.

Totodată, candidatul indică că este proprietarul a două companii: SRL Consacces specializată în comerț și SRL Hunter Elit Club specializată în turism. Potrivit anticoruptie.md, Hunter Elit Club încearcă să obțină, prin judecată, recuperarea unei datorii în valoare de peste 24 de milioane de lei de la Fabrica de conserve din Călărași. Inițial, firma a pretins o datorie de peste 13 milioane de lei de la fabrică. Suma a fost însă majorată ulterior cu încă 11 milioane de lei, penalități impuse în baza unor prevederi contractuale dubioase.

Presa a scris în repetate rânduri despre faptul că Hunter Elit Club ar fi o companie apropiată lui Igor Dodon. Potrivit Ziarului de Gardă, anterior, firma a fost administrată și de cumnatul președintelui, Ghenadie Mereanu. Igor Dodon a respins de mai multe ori că ar avea vreo legătură cu această companie.

Cu numărul trei în buletinul de vot este Valeriu Tabacaru, candidatul Partidului Șor. Potrivit CEC, de meserie economist, Tabacaru este președinte al Organizației Teritoriale Strășeni a formațiunii politice.

Potrivit declarației de avere pentru ultimii doi ani, famailia Tabacaru a câștigat 85 de mii de lei din salariu și indemnizații. El a mai indicat că deține două terenuri, dintre care unul agricol și o mașină de model Subaru Forester, pe care o are din 2018, însă nu a indicat valoarea acesteia. Candidatul susține că nu deține nicio locuință, sau alte bunuri.

Igor Grosu, candidatul blocului ACUM, este al patrulea în buletinul de vot al circumscripției Strășeni. De meserie profesor de istorie, Grosu are funcția de secretar General al Partidului Actiune si Solidaritate. Potrivit profilului realizat de Parlamentul Curat, Grosu, în mai–decembrie 2003, a exercitat funcția de coordonator de proiect la Ministerul Economiei, Unitatea de implementare a grantului Băncii Mondiale, Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei. În decembrie 2003– iunie 2004, a fost manager de proiect la Ministerul Economiei, Unitatea de implementare a grantului Băncii Mondiale, Strategia de creștere economică și reducere a sărăciei. În 2004–2008, a ocupat postul de șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare din cadrul Ministerului Economiei. În august–septembrie 2008, Igor Grosu a fost șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare, Departamentul pentru Analiza Politică al Cancelariei de Stat, PNUD. În 2009–2012, a fost expert principal în cadrul Cancelariei de Stat. În perioada 2005–2012, a deținut funcția de membru al Consiliului de Administrație Amnesty International Moldova. Din 2012 și până în 2015 a fost viceministru al Educației. Este secretar general al Partidului Acțiune și Solidaritate din 2016. În paralel, este angajaț al Centrului de Analiză și Evaluare a Reformelor, organizație specializată în implementarea proiectelor în domeniul educației.

Potrivit declarației de venit și interese personale pentru 2017 și 2018, secretarul general al PAS a menționat un venit în valoare de 320.992 de lei de la Fundația Konrad Adenauer. Soția sa a avut un salariu de 145.658 de lei din funcția de psihopedagog la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău. Familia Grosu a mai câștigat 950 de euro din vânzarea unui Volkwagen Golf, 400 de euro din darea în chirie a unui apartament (2018) și peste 237 mii de lei din partea ICS „Constr-Prim-Locuința” în urma executării unei decizii judecătorești.

Candidatul ACUM a declarat că deține patru terenuri agricole și două intravilane. La secțiunea construcții și clădiri, a indicat pentru 2017 o casă de locuit cu suprafața de 82,3 metri pătrați obținută prin donație și alte trei imobile dobândite de asemenea prin donație – primul cu suprafața de 18,9 metri pătrați; al doilea cu suprafața de 24,8 metri pătrați și al treilea cu suprafața de 33,8 metri pătrați. În 2017, Grosu și-a cumpărat un Volkswagen Touran, fabricat în 2009, cu 7800 de euro.

Ultima în buletinul de vot este candidata PL, Nicoleta Malai, care deține funcția de primar în comuna Ghelauza, r. Straseni. Potrivit declarației de avere pentru ultimii doi ani, Nicoleta Malai indică un venit în mărime de 135 de mii de lei din salariu și premii de la primăria Ghelauza, un apartament primit drept donație în 2015 și o casă de locuit moștenită în 2013. Potrivit declarației, Malai nu deține terenuri sau automobile.

Malai are statut de învinuit în cadrul unui dosar în care este acuzată de corupere pasiva și depășirea atribuțiilor de serviciu. Ea a fost reținută în dosarul trucării licitațiilor finanțate din Fondul Ecologic. Are 27 de ani şi este la primul mandat de primar. Nicoleta Malai pledează nevinovată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram