/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ A început construcția gazoductului Ungheni - Chișinău. Proiectul trebuie finalizat în doi ani

missing
18 februarie 2019, ora 14:45

Lucrările de construcție a conductei Ungheni – Chișinău au demarat astăzi. Aceasta este a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Gazoductul Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de km.

„Astăzi, facem, de fapt, un al doilea pas către securitatea și independența energetică. După mulți ani în care prețul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de către cei care îl livrau în Moldova, ne apropiem de ziua în care asta nu se va mai întâmpla. Țara noastră va putea lua decizii în beneficiul cetățenilor, fără a risca pericole. Și asta pentru că avem a doua sursă de alternativă”, a spus în acest context premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Potrivit reprezentanților Guvernului, realizarea celei de-a doua faze a proiectului presupune construirea conductei de transport gaze, a celor trei stații de predare a gazelor naturale și dotarea centrului de dirijare de la Ghidighici. Investițiile în proiect de ridică la 93 milioane de euro.

Lucrările vor fi efectuate de compania Transgaz, în termen de maxim 23 de luni. Totuși, reprezentanții companiei au spus că gazoductul ar putea fi finalizat în decurs de un an.

„România a fost, este și va rămâne cel mai ferm susținător al Republicii Moldova. Prin astfel de proiecte strategice urmărim realizarea unei conexiuni ireversibile a Republicii Moldova la spațiul european și ne dorim să contribuim la asigurarea unui nivel de viață mai bun pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova”, a declarat în acest context vicepremiera României Ana Birchall.

Conducta Iași-Ungheni a fost pusă în funcțiune în anul 2014.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram