/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

Blocul ACUM cere CEC să permită votarea cetățenilor din diaspora în baza buletinului de identitate

missing
19 februarie 2019, ora 17:58

Potrivit candidatului, o astfel de solicitare este justificată de modificarea inopinată de către organul electoral central a practicii constante de la ultimele șapte scrutine electorale când s-a permis votarea cu pașapoarte ale căror termen de valabilitate a expirat.

„Cetățenii din diasporă sunt la fel cetățeni ai acestei țări. Este inadmisibil să nu li se permita votarea cu aceleași acte cu care votează cetățenii din țară – buletinul de identitate valabil care conține IDNP”, se spune într-un comunicat al blocului.

Precizăm că moldovenii din diasporă își pot exercita dreptul de vot în baza pașaportului sau a livretului militar. În privința votării cu pașaportul expirat CEC a explicat că dacă ar aproba o astfel de decizie ar încălca legislația, iar analizând datele din SIAS ”Alegeri” despre participarea în cadrul turului II de scrutin al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, CEC spune că din numărul cetățenilor Republicii Moldova, care stau permanent peste hotare, au participat la votare 138 350 de alegători, iar dintre aceștia – și-au exercitat dreptul la vot folosind acte de identitate expirate – 175 de alegători.

Foto: acum.md

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram