/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Are o casă de locuit de 559 de metri pătrați și un salariu de 13 mii de lei. Cine sunt candidații de pe circumscripția nr.33, Chișinău

missing
20 februarie 2019, ora 22:14

Pe circumscripția nr. 33 își înaintează candidatura șapte concurenți. Majoritatea dețin sau au deținut funcții importante în stat. Unii declară zeci de terenuri, case, mașini, iar alții nu dețin nici un acoperiș deasupra capului și indică datorii de sute de mii de lei la instituțiile bancare. 

Primul pe lista electorală în circumscripția nr. 33 este Constantin Țuțu, candidatul Partidului Democrat. Acesta ocupă funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani, în această funcție a primit salarii în sumă de peste 312 de mii de lei. Ceea ce înseamnă că lunar, concurentul a încasat circa 13 mii de lei. Tot în acestă perioadă, din vânzarea a două automobile, una de model Mercedes- Benz SL55 și alta de Mercedes- Benz S350 acesta spune că a obținut 81 de mii de lei. De asemenea, declară că ar fi primit donații și indemnizații de aproximativ 22 000 de mii de lei. Democratul mai indică că are un intravilan, dobândit în 2017 cu 50 223 de lei și o casă de locuit de 559 de metri pătrați, dobândit în 2018, valoarea acestuia fiind de peste două milioane de lei.

Constantin Țuțu mai indică că are o mașină de model Mercedes- Benz S63 AMG din 2014 și dobândit în 2017 cu 80 de mii de euro. Concurentul mai deține un cont bancar cu 50 de mii de lei și două cote părți. Una fiind cumpărată cu 100 de lei. Acesta mai este fondatorul a două companii: „Constant- Petrol” SRL și „TC- Vipsecurity” SRL.

Constantin Țuțu (32 de ani) s-a implicat în politică în 2014, venind din sport. Cu câteva luni înainte de campania electorală pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Țuțu, care practica luptele, a dedicat victoriile din ring Partidului Democrat din Moldova. În ajunul unei lupte din septembrie 2014, sportivul a fost vizitat în timp ce se pregătea, de liderul PDM, care, ulterior, l-a felicitat pentru victorie. La câteva zile după ce a dedicat PDM-ului acea victorie asupra unui italian, Constantin Țuțu a anunţat că se lansează în politică.

Potrivit Moldova Curata, Constantin Ţuţu a fost considerat timp de mai mulți ani cel mai bun luptător moldovean, multiplu campion naţional şi mondial la kickboxing şi Muay Thai. El a ajuns în atenţia opiniei publice, iniţial, pentru performanţele sale sportive, iar mai apoi, după ce, în seara de 28 aprilie 2012, a fost implicat într-un schimb de focuri, în urma căruia a decedat un bărbat, de 42 de ani, şi rănit un altul. Crima a avut loc lângă restaurantul Doi Haiduci, din Codrii Orheiului. Ziarul de Gardă a scris că atunci, Ţuţu, care a fost alături de un grup format din peste 12 persoane, a fugit de la faţa locului împreună cu amicii săi, pe numele tuturor, procurorii obţinând mandate de arestare. Dacă trei dintre ei nu au fost găsiţi, Constantin Ţuţu a fost de negăsit doar atâta timp cât pe numele său figura un mandat de arestare. În mai 2012, pe când era dat în urmărire, magistraţii Judecătoriei Centru i-au schimbat măsura preventivă. Ţuţu a fost trimis iniţial în arest la domiciliu, iar ulterior – lăsat în libertate, sub control judiciar. Atunci, acesta a apărut.

Al doilea pe listă este președintele Platformei DA, Andrei Năstase. Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și copreședintele blocului electoral ACUM DA PAS, a declarat că are în posesie șapte terenuri în care deține cota parte de 100 % și alte două terenuri, în care deține cota parte de 50%, valoarea a două dintre ele este estimată la peste 400 de mii de lei, la celelalte terenuri, nu este indicată valoarea.De asemenea, Năstase are un apartament în care deține cota parte de 50%, patru case de locuit, în una dintre care deține doar cota parte, un garaj și alte cinci imobile de categoria 6 (nota redacției: bunuri imobiliare inclusiv nefinalizate). În declarație este indicată valoarea a doar șase bunuri imobiliare, care este de peste jumătate de milion de lei.

Totodată, președintele PPDA declară un automobil de model Nissan Maxima, fabricat în anul 2004, estimat la zece mii de euro, pe care și l-a cumpărat în 2005.

Andrei Năstase mai deține două conturi bancare: un cont de card salarial în Germania și un alt cont de card în Republica Moldova.

Copreședintele blocului ACUM DA PAS a declarat și salariul soției, obținut în Germania, care este de peste 67 de mii de euro, și indemnizațiile copiilor minori, în sumă de puțin peste 14 mii de euro. De asemenea, în ultimul an, Năstase a obținut 35 de mii de euro din vânzarea unui automobil Mercedes S 350.

Cu numărul trei în buletinul de vot este concurentul independent la alegerile parlamentare Andrei Nastas, tizul candidatului blocului ACUM DA PAS Andrei Năstase, a inclus în declarația de avere salariile obținute de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și de la Inspectoratul General de Poliție (IGP) și banii obținuți la nuntă.

Astfel, potrivit declarației de avere, depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC), Nastas a primit, în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018, 140 de mii de lei de la MAI și puțin peste 118 mii de lei de la IGP.

Totodată, Andrei Nastas a câștigat circa 184 de mii de lei salariu de la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, aproape 87 de mii de lei, salariu de la Academia de Studii Economice a Moldovei, și 14,7 mii de lei, de la Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Academiei de Științe a Moldovei.

De asemenea, Andrei Nastas și soția lui au câștigat la nuntă 30 de mii de euro, 9500 de dolari și 126 de mii de lei. În același timp, soția lui, a câștigat în perioada sus-menționată 145 de mii de lei, salariu de la o companie vinicolă autohtonă.

Candidatul mai deține și o cotă parte dintr-un teren cu o suprafață de 0,063 ha, estimat la circa 347 de mii de lei, dobândit în anul 2017; cota parte într-o casă de locuit, în valoare de 1,5 milioane de lei, obținută în dar în anul 2017. În același timp, acesta mai deține și câte o cotă parte la două construcții nefinalizate, valoarea totală a cărora este de circa 90 de mii de lei.

Concurentul socialiștilor pentru această circumscripție este Vladimir Roșca, care se regăsește cu numărul patru în buletin. Vladimir Roșca este administrator la compania „Tehnologii Matlasate” SRL. În ultimii doi ani, candidatul nu a indicat nici un venit, iar soția acestuia a declarat circa 654 de mii de lei. Totodată, acesta a mai primit venituri de 6 757 de lei din depozit și indemnizații, fiind consilier la consiliul din Durlești.

De asemenea, declară în proprietate un apartamente, dobândit în 1992 cu peste 225 de mii de lei și alte bunuri imobile, inclusiv cele nefinalizate cu aceeași sumă. Familia Roșca a mai declarat un alt apartament de 56 de metri pătrați cu 320 de mii de lei. Candidatul indică șase automobile, patru dintre acestea fiind în sumă de 10 000 de lei, una de 1 000 de lei, iar alta de 15 mii de lei și a șapte-a mașină, care aparține familiei costă 112 de mii de lei. Concurentul mai are active financiare de 70 000 de lei cu dividente de 6%. Acesta mai are o cotă parte a unei companii, care a cumpărat-o cu 5 400 de lei.

De profesie Vladimir Roșca este economist.

Calin Vieru, candidatul independent, se regăsește pe listă cu numărul cinci. Calin Vieru, de profesie medic neurolog  și jurist. În perioada 2017-2018, a obținut un salariu de peste 167 de mii de lei. Candidatul mai declară un apartament de 222 de metri pătrați, valoarea acestuia însă, nu este indicată. De asemenea, concurentul mai indică patru cote părți, trei de comerț și un restaurant. Două dintre acestea având o cotă de participare de 100%, iar celelalte de 50 la sută.

S-a lansat în politică în anul 2009, când a devenit deputat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), fiind al 7-lea în lista condusă de Vladimir Filat. La sfârșitul anului 2010 însă a plecat din Parlament, dar și din partid, acuzând lipsa de democrație. În actuala campanie electorală candidează independent, pe circumscripția nr. 33 Chișinău.

În 2016, Călin Vieru a fost conducătorul grupului de inițiativă al pretendentului la funcția de candidat independent pentru funcția de Președinte al R. Moldova, Roman Mihăieș, un analist politic cunoscut pentru apropierea față de Partidul Democrat din Moldova (PDM). Atunci, Mihăieș nu a trecut de etapa colectării semnăturilor. Vieru a fost singurul finanțator al campaniei de strângere a semnăturilor lui Mihăieș, donând 18,5 mii de lei, scrie moldovacurata.md.

Cu numărul șase în buletin se regăsește Ion Bivol, candidatul Partidului Șor. Ion Bivol este dispecer transport auto la SRL „Aeroport Handling”. Potrivit declarației de avere, pentru doi ani, acesta a primit un salariu de peste 262 de mii de lei. Candidatul mai indică un intravilan primit în formă de donație, care costă circa 71 de mii de lei. Pretendentul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova deține o Toyota, fabricată în 1992 și dobândită în 2014 cu 10 000 de lei. Concurentul mai indică și o activa financiară de 101 lei. Ion Bivol nu a menționat în declarația de avere nici un acoperiș deasupra capului.

Ultimul în buletinul de vot este candidatul independent, Boris Volosatîi. Acesta declară pentru doi ani că a primit peste 590 de mii de lei din salariul său și al soției, precum și din pensia acestora. Volosatîi a trecut pe hârtie șase terenuri agricole, toate dobândite în anul 2011, valoarea acestora însă, nu este indicată. De asemenea, candidatul are un apartament, un garaj și o casă de locuit. Două dintre acestea valorând circa 991 de mii de lei, iar alta nu este indicat prețul. Familia Volosatîi mai are în proprietate un apartament de 66 de metri pătrați cumpărat în 2006 cu 30 000 de lei.

Concurentul a menționat că are o mașină de model Mercedes E200 cu 50 de mii de lei. El deține încă două active financiare cu suma de 11 900 de lei și fără dobândă, obținute din salariu. Alte cinci active financiare, candidatul a declarat că le are familia acestuia. Boris Volosatîi a contractat în 2011 un credit în mărime de două milioane de lei, scadent în 2019 cu suma de peste 256 de mii de lei și o rată a dobânzii de 9%.

Pretendentul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova are 62 ani și, începând cu anul 1990, ocupă funcția de director al Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Este profesor de istorie și deținător al titlului de doctor în științe. În ultimii ani, Volosatîi s-a implicat și în politică, fiind, în două rânduri, candidat pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) pentru funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Acesta însă nu a reușit să ajungă în CMC imediat după alegerile locale din 2011, fiind abia pe locul 10 în lista PLDM, menționează moldovacurata.md.

Candidații de pe toate cele 51 de circumscripții uninominale și de pe circumscripția națională îi puteți cunoaște pe pagina Alegeri.tv8.md.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram