/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Circumscripția nr. 28: Un candidat a făcut donații partidului mai mari decât veniturile, altul declară salariu lunar sub minimul de existență, deși este proprietar la 5 companii

20 februarie 2019, ora 09:08

Pe circumscripția nr, 28 din municipiul Chișinău candidează șapte pretendenți la fotoliul de deputat. Unul dintre ei a devenit cunoscut în spațiul public inclusiv pentru veniturile deloc modeste în comparație cu activitatea de funcționar public, altul – pentru donațiile făcute partidului mai mari decât veniturile, iar altul declară un salariu lunar sub minimumul de existență deși deține cotă parte în 10 companii. Cine sunt candidații care vor lupta pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 28 vedeți mai jos.

Cu numărul unu în buletinul de vot este, ca în majoritatea circumscripțiilor electorale, candidatul Partidului Democrat, Nicolae Balaur, inginer de meserie. Actualmente, candidatul, în vârstă de 32 de ani, deține funcția de pretor al sectorului Râșcani din capitală, funcție în care a fost numit de către ex-primarul liberal Dorin Chirtoacă. Anterior, Nicolae Balaur a fost membru al Partidului Liberal și consilierul deputatului liberal Iurie Dârda. Candidatul este și fondatorul și administratorul companiei B&B Lider Company, care se ocupă de construcţiile de clădiri şi (sau) construcţii inginereşti, instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, reconstrucţiile, consolidările, restaurările, dar și activitatea de evaluare a bunurilor imobile.

În declarația de avere, Nicolae Balaur spune că în ultimii doi ani a obținut 227 de mii de lei. Soția acestuia, în aceiași perioadă, declară 219 mii de lei. De asemenea, candidatul a primit o donație de o mie de euro, dar datele persoanei de la care a primit banii sunt ascunse. Din vânzarea unui imobil a obținut peste 540 de mii de lei, iar din indemnizații – 3880 de lei. Democratul mai declară un automobil de model Toyota Prius cu valoarea de 65 de mii. De asemenea, candidatul declară șapte conturi bancare cel mai mare fiind de 4266 de roni românești, echivalentul a peste 17 mii de lei. Nicolae Balaur declară certificate de împrumut în sumă totală de peste 72 de mii de euro la compania B&B Lider Company.

Al doilea pe listă este parlamentarul socialist Vlad Batrîncea. Deputatul este și membru al Comisiei permanente cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Anterior, a activat în cadrul companiei SRL „Casa Covoarelor”. Vlad Bătrîncea și-a început activitatea politică și partinică în cadrul Partidului Comuniștilor. El este co-fondator al Fundației „Soluția” și al Asociației „Iubesc Moldova”. De asemenea, este fondator al AO „Garda Tânără” și AO „Institutul de modernizare a Moldovei”.

Potrivit portalului Moldova Curată, Vlad Batrîncea este unul dintre cei mai generoși sponsori ai PSRM în timpul tuturor campaniilor electorale ale acestei formaţiuni politice – pentru legislativele din 2014, pentru localele din 2015 și pentru prezidențialele din 2016. El apare în rapoartele financiare ale PSRM cu donații consistente, deși a declarat venituri modeste pentru 2013 și 2014. Penru această perioadă, candidatul a declarat venituri în valoare de 85.585 de lei obținuți la „locul de muncă de bază”, din salariul de deputat și de secretar al PSRM. În același timp, el a făcut donații pentru PSRM în campania electorală din noiembrie 2014 în sumă de 90.000 de lei. Prin urmare, el a donat pentru formațiunea socialiștilor mai mult decât a câștigat în ultimii doi ani”. Pentru alegerile locale din 2015, el a donat pentru PSRM, în campania electorală, nu mai puțin de 82.500 de lei, mai mult de jumătate din salariul său din acel an. Cu alte cuvinte, tot ce a obținut în prima jumătate de an din venitul declarat.

De asemenea, socialistul figurează ca fondator și conducător al DIVLAS-COM SRL, companie care se ocupă cu vânzarea de băuturi alcoolice, tutun și activități recreative și baruri. Deși este înregistrată ca fiind activă încă din 2004, societatea nu apare în nicio declarație de avere a deputatului. În această privință, el le-a spus reporterilor Moldova Curată că nu deține nicio firmă.

Declarația de avere pentru anii 2017-2018 arată că Vlad Batrîncea a câștigat 324 de mii de lei din salariul de parlamentar, iar indemnizații – 137 de mii. De asemenea, candidatul spune că deține o treime dintr-un apartament valoarea căruia nu o indică.

Ca și alți membri de partid, Vlad Batrîncea se pronunță înverșunat în spațiul public împotriva ideii de unire a Republicii Moldova cu România, dar și împotriva evenimentelor organizate de minoritățile sexuale.

Următorul în lista electorală, numărul trei, este reprezentanta Partidului „Șor”, Reghina Apostolova. Candidata deține funcția de viceprimar al municipiului Orhei. Anterior, a fost consilieră în Consiliul municipal Chișinău din partea Partidului Comuniștilor. Reghina Apostolova a candidat la funcția de primar al capitalei la alegerile locale noi din 2018, însă a fost scoasă din cursa electorală din motiv că ar fi fost finanțată din surse de peste hotare. Apostolova este președinta Organizației de Veterani și membră a Biroului Permanent Central al PP „Șor”.

Pentru anii 2017-2018, candidata declară venituri din salariu în sumă de 147 de mii de lei, iar din indemnizații și pensie – alte 13 mii. Reprezentanta PPȘ deține un apartament de 93 de metri pătrați în valoare de 541 de mii de lei. Candidata nu declară că ar deține în proprietate terenuri sau automobile.

Jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice au scris anterior că numele Reghinei Apostolova apare în primul raport Kroll în lista de persoane private care, în 2013, au cumpărat acţiuni de la Banca Socială și Unibank, pe bani împrumutați de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în Banca ABLV din Riga, Letonia, considerată a fi una dintre cele trei instituții bancare care au servit drept „porți europene” pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova care au ajuns să fie lichidate din cauza fraudei bancare de aproximativ un miliard de euro. Într-o dezbatere de la postul de televiziune PRO TV Chișinău, Reghina Apostolova a declarat că a rambursat toate creditele și că nu are probleme cu legea.

Cu numărul patru pe listă este Alexandru Slusari, candidatul blocului electoral ACUM DA PAS. Acesta este de profesie jurist și istoric. Este administratorul companiei SRL „Rural-Asig”, deținând anterior și funcția de președinte al Asociației Republicane a producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”. Alexandru Slusari este vicepreședintele Partidului Politc Platforma Demnitate și Adevăr, una din cele două formațiuni care formează blocul.

În ultimii doi ani, Alexandru Slusari declară venituri în sumă de 148 de mii de lei de la Asociația Producătorilor Agricoli și de la alte trei SRL-uri. În compania SRL „Rural-Asig” deține calitatea de asociat unic și fondator și din aceasta a obținut dividente în valoare de 570 de mii de lei, iar de la Întreprinderea individuală „Alexandru Slusari”, al cărei fondator este, a câștigat 77 de mii. Candidatul ACUM spune că este administrator al SRL „Agro-Logistica” și ascoiat al SRL „European Soy Bean Producers”.

Alexandru Slusari se declară proprietarul unui apartament de 113 metri pătrați care costă peste 850 de mii de lei și deține o doime dintr-un alt apartament costul căruia este de 121 de mii. Candidatul mai are și un autoturism Nisan X-Trail pe care spune că a dat 25 de mii de lei.

Anticorupție.md scrie că Alexandru Slusari este unul dintre donatorii partidului din care face parte. În 2016  acesta a donat 5000 de lei. În 2017 suma donaţiilor se ridică la  39.900 lei. În anul 2018, Slusari a contribuit cu 26 mii de lei la formarea bugetului partidului din care face parte.

Dumitru Cebotarescu, candidat independent, se regăsește cu numărul cinci în buletinul de vot. De profesie este inginer-mecanic și psiholog. Acesta este administrator al ÎL „Cros Cebotarescu”. Candidatul a ajuns în atenția publicului după ce a anunțat că pledează pentru legalizarea canabisului.

Deși în declarația de avere scrie că deține cote părți în 10 companii, în 5 dintre acestea deține cota de 100%, Dumitru Cebotarescu declară salarii foarte modeste pentru ultimii doi ani. Veniturile proprii din salariu – 87 de mii de lei. Făcând un calcul simplu, reiese că omul de afaceri a câștigat lunar 1820 de lei, mai puțin decât minimul de existență pentru anul 2018 care constituie 1895 de lei. Veniturile soției au constituit aproape 41 de mii. Totodată, din vânzarea unui imobil candidatul a obținut 250 de mii de lei, iar din comercializarea unui automobil – 80 de mii. Din indemnizații, activitate de întreprinzător, dividente și un contract de locațiune candidatul a mai obținut 628 de mii de lei.

La capitolul locuințe, Dumitru Cebotarescu nu stă rău. Acesta declară un apartament de 115 în sumă de 727 de mii de lei, două clădiri în construcție și trei garaje. În acești doi ani, 2017 și 2018, Dumitru Cebotarescu declară că a cumpărat trei automobile – Volkswagen Crafter și Mercedes în valoare de doar 70 de mii de lei fiecare și Volkswagen Caddy în valoare de doar 30 de mii de lei. Candidatul are și patru conturi bancare, trei în euro și dolari, iar unul, cel mai mare, în lei – 32 de mii de lei. De asemenea, pretendentul la fotoliul de deputat declară că deține cote părți în 10 companii, în 5 dintre acestea cota de 100%. Majoritatea sunt restaurante.

Candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Dumitru Ciubașenco, se află cu numărul șase în buletinul de vot. Jurnalist de profesie, acesta este directorul publicației periodice „Panorama DC”, în care deține cota de proprietate de 50%. Dumitru Ciubașenco mai deține cota de 100% din agenția de publicitate „Art-Image” SRL. Candidatul este și vicepreședintele formațiunii din partea căreia candidează.

Dumitru Ciubaşenco a făcut mai multe oscilaţii în sfera politică din R. Moldova.  În perioada sovietică, a activat la agenţiile de ştiri oficiale, ulterior a devenit fondator şi redactor-şef al ziarului „Republica”, organ al Partidului Social-Democrat condus în acea perioadă de Oazu Nantoi. În anii guvernării comuniste, a criticat dur regimul Voronin, dar şi pe liderul PPCD, Iurie Roşca

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă scriu că în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, fiind redactor-şef la „Moldavschie Vedomosti”, Dumitru Ciubașenco a fost al 25-lea în lista electorală a PLDM, condus de Vladimir Filat. La scurt timp, Ciubaşenco a primit „Ordinul Republicii” din partea preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi s-a distanţat de PLDM. În electorala din 2010, Ciubaşenco a reprezentat Partidul Umanist, condus de ex-directorul SIS, Valeriu Pasat, însă, la fel ca în 2009, nu a acces în Parlament. Înaintea scrutinului, Ciubaşenco a renunţat la Ordinul Republicii, în semn de protest faţă de decorarea lui Mihail Saakaşvili cu aceeaşi distincţie, pe motiv că fostul preşedinte georgian ar fi promovat o politică anti-rusă.

În declarația de avere, candidatul declară venit 0 din funcția de director al publicației „Panorama DC”. Soția acestuia, în 2017-2018 a obținut venit din salariu în sumă de 36 de mii de lei. Din vânzarea apartamentului părinților, Dumitru Ciubașenco declară că a obținut suma de 7 mii de euro. De asemenea, candidatul declară două terenuri extravilane în valoare totală de 260 de mii de lei, un apartament de 548 de mii, o vilă de 469 de mii și un garaj de 35 de mii. Candidatul mai deține o mașină de model Subaru Forester de 21 de mii de euro. Dumitru Ciubașenco declară o datorie de 635 de mii față de „Panorama DC”, termenul scadent al căreia este 2020.

Ultimul în listă pentru circumscripția nr. 28 este Ion Cebanu, reprezentantul Partidului Liberal. Jurist de meserie, candidatul este consilier liberal în Consiliul municipal Chișinău, fiind și șeful fracțiunii PL în CMC. Anterior, a deținut funcția de ministru al tineretului și sportului, dar și cea de director general la Agenția „Moldsilva”.

În ultimii doi ani, Ion Cebanu a obținut venituri de 168 de mii de lei din salariu la Agenția „Moldsilva” și la Partidul Liberal. Tot în această perioadă candidatul a obținut indemnizații în sumă de 109 mii. Liberalul deține în compania SA „Estate-Grup” și 50% din compania SRL „Alexio-Stud”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram