/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac masiv, tablou devastator, arme chimice, iar Rusia amenință Franța! Zelenski: Putin e un nazist

/DOC/ PDM a cheltuit milioane de lei în campania pentru referendumul din 24 februarie. Cum stau la acest capitol ceilalți concurenți

missing
20 februarie 2019, ora 15:44

Astfel, inițiatorul referendumului Partidul Democrat a prezentat și cele mai multe rapoarte financiare, el fiind și primul înregistrat în cursa electorală. Potrivit ultimului raport, prezentat la 15 februarie, în cele opt săptămâni de campanie, PDM a cheltuit peste 23 de milioane de lei.

În total, partidul a avut venituri de 23,7 milioane de lei pentru campania electorală, dintre care 12,2 milioane reprezintă donații de la persoane fizice, iar 11,5 milioane de lei sunt puse la categoria alte mijloace bănești. Examinând raportul, vedem că în total 711 persoane au donat partidului sume de bani cuprinse între trei mii și 70 de mii de lei. Bani, care potrivit raportului fac peste 11 milioane de lei, au fost oferiți în numerar partidului timp de patru zile: 4,7, 11 și 13 februarie.

În cele șapte săptămâni de campanie pentru referendum, PDM spune că a cheltuit 23,7 milioane de lei majoritatea pentru publicitate. Cei mai mulți bani au mers pentru publicitatea TV și anume 22,4 milioane, urmată de panouri pe care s-a cheltuit 1,1 milioane de lei, radio cu 168 de mii de lei și presă online cu 27 mii de lei.

Al doilea concurent care a prezentat rapoartele la CEC este Partidul Comuniștilor, care s-a înregistrat cu opțiunea contra la acest plebiscit, declară că a avut venituri de o sută de mii de lei pentru campanie electorală. La sursa de proveniență a banilor, PCRM a indicat ale mijloace bănești primite. Din suma dată, care a fost primită în prima săptămână de campanie, au fost cheltuiți doar 22 mii de lei pentru materiale promoționale.

Concurentul Partidul Politic Democrația Acasă a informat CEC-ul că la referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 nu va deschide cont electoral și respectiv nu va avea nevoie de persoana responsabilă de finanțe (trezorier. Toată activitatea urmând a fi efectuată voluntar.

Ceilalți doi concurenți electorali care s-au înregistrat pentru referendum: Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда” și Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI” nu au prezentat niciun raport financiar.

Precizăm că la 24 februarie, cetățenii care vor participa la referendumul consultativ vor primi două buletine de vot și li se va cere să se expună pentru sau contra micșorării numărului de deputați de la 101 la 61 și asupra posibilității de a retrage mandatul de deputat aleșilor poporului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram