/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Platon spune că știe motivul demisiei lui Cioclea și vorbește despre o nouă fraudă bancară. Reacția BNM

missing
20 februarie 2019, ora 17:42

„Nu a trecut nici două luni, că deja a devenit clar motivul pentru care Sergiu Cioclea a demisionat. Nedorind să participe într-o nouă escrocherie pusă la cale de Plahotniuc, de a fura dintr-o altă bancă, Cioclea nu a fost de acord să ofere permisiunea misterioșilor bulgari pentru cumpărarea Moldindconbank. Aici nu trebuie să fii intelectual, ca să înțelegi, că în spatele bulgarilor stau urechile lui Vlad Plahotniuc”, a scris Platon.

Platon mai scrie că Cicolea ar fi refuzat inițial bulgarilor, care erau interesați de Victoriabank, apoi de Moldova Agro Bank. Ulterior, el categoric nu a dorit sa participe la furtul din Moldindconbank. Astfel, potrivit lui Platon, liderul PDM a găsit „un alt băiat mai loial”.

În replică Banca Națională a emis un comunicat în care afirmă că declarațiile lui Platon este „o părere subiectivă, exprimată în mod tendențios de o persoană interesată, și nu corespunde adevărului, deoarece compania DOVERIE UNITED-HOLDING AD nu a primit vreodată refuzul Băncii Naționale, așa cum se vehiculează. Dimpotrivă, anterior compania menționată a depus o cerere și a obținut permisiunea prealabilă a BNM pentru achiziționarea unui pachet de acțiuni la BC „Victoriabank” S.A., care însă nu s-a materializat din motivele obiective ale acestui investitor potențial. Indicatorii financiari din sistemul bancar arată că astăzi avem un sector sigur și transparent, supus unui control riguros din partea BNM, inclusiv la BC „Moldindconbank” S.A., unde este instituit încă din 2016 regimul de intervenție timpurie (supraveghere specială). În consiliul băncii sunt experți străini profesioniși și imparțiali. Mai mult decât atât, actualul cadru juridic exclude posibilitatea unor scheme frauduloase prin intermediul băncilor licențiate”, se spune în comnicatul BNM.

Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia pe 20 noiembrie, anunțând într-un briefing de presă că și-a fixat drept scop să lucreze la BNM atât timp cât va fi necesar pentru a consolida sistemul bancar din R. Moldova și pentru a scoate sistemul financiar din criză.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani în legătură cu frauda bancară de către Curtea de Apel. El s-a ales și cu 12 ani de închisoare în dosarul companiilor de asigurări. La 12 decembrie, acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pe alte două dosare. Decizia poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram