/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Venit lunar de 800 de lei și un BMW X5. Ce averi declară candidații de pe circumscripția 32, Chișinău

missing
20 februarie 2019, ora 08:04

Șase persoane candidează pe circumscripția nr. 32, Chișinău, la alegerile parlamentare de duminică, 24 februarie. Unii declară că au mașini dar nu au case de locuit, iar alții indică venituri de peste

Candidata Partidului Democrat Nina Costiuc este prima candidată din buletinul de vot. Ea este jurist și activează ca primar la Primăria din Budești. Aceasta a avut un salariu în sumă totală de circa 197 717 de lei, în ultimii doi ani. Costiuc a vândut un bun Primăriei din Budești de circa 10 000 de lei. Alte 175 de mii de lei, concurenta i-a obținut din pensia pe care a primit-o de la CNAS.

În declarația de avere, Nina Costiuc indică două terenuri agricole. Unul de nouă mii de lei scris pe numele acesteia, iar altul la fel de nouă mii de lei pe numele familiei candidatei. De asemenea, concurenta menționează că are un automobil de 30 de mii de lei de model Skoda Octavia. Iar altă mașină aparține familiei, care valorează 50 de mii de lei de marcă Honda CV. Acesta a primit  două bunuri gratuite de la membrii familiei cu o valoare totală de 812 mii de lei.

Anterior Nina Costiuc a făcut parte din mai multe formațiuni politice. Actualul mandat l-a câștigat cu sprijinul Partidului Liberal Democrat din Moldova, potrivit Anticoruptie.md.

Svetlana Popa este candidata Partidului Socialiștilor pe această circumscripție și va fi al doilea în buletinul de vot. Popa este matematiciană și lucrător în administrația publică, în prezent, lucrează în calitate de marchetolog la „Europrod Invest” SRL. De la acest job, candidata a primit în 2018 un salariu de 30 de mii de lei, iar din compania „Oxel Imabil” SRL a încasat circa 12 mii de lei. Soțul acesteia în 2017 nu a primit nici un salariu, iar în 2018 a ridicat peste 87 de mii de lei. Totodată, din activitatea de consilier municipal și consultant a ridicat un venit de 92 de mii de lei. În declarația de avere mai sunt indicate mai multe terenuri agricole și extravilane cu o valoare totală de 12 mii de lei, cu excepția a trei terenuri, la care prețul acestora nu a fost indicat.

Candidata Partidului Socialiștilor mai indică în declarație un apartament de 729 mii de lei, o casă de locuit peste 40 de mii de lei, un garaj cu 19 metri pătrați, care costă aproape 97 de mii de lei și un alt bun imobil, inclusiv cel nefinalizat de peste 44 de mii de lei. Aceasta mai are un automobil de model Toyota Prado, care costă 26 de mii de dolari. Popa mai deține active financiare a unei companii, dobânda fiind de zero lei.

Următorul pe listă, cu numărul trei, este Mihail Popșoi, candidatul din partea Blocului Electoral ACUM Platforma DA și PAS. Pentru funcțiile pe care o are, candidatul a obținut în anii 2017-2018 venituri în valoare de peste 345 de mii de lei. De asemenea, Mihail Popșoi declară în proprietate un intravilan de aproape 136 de mii de lei și două apartamente, valoarea totală fiind de aproape 600 de mii de lei. Concurentul mai are declarate o casă de locuit de 122 de mii de lei și alte bunuri imobile. Ambele fiind demolate. Totodată, acesta a primit o bursă doctorală de la Universitatea din Milano de aproape 50 de mii de lei.

Pretendentul la funcția de deputat mai are și o mașină de model Toyota Corolla fabricată în 2004 și dobândită în 2015 cu o valoare de 9 800 de lei (acestă mașină costă pe siteurile de specialitate nu mai puțin de 3 000 de euro). Dânsul mai are trei active financiare. De asemenea, concurentul a contractat un credit în 2012 de 30 000 de lei, scadent în 2019 cu rata dobânzii de 14,5%.

Mihail Popșoi de profesie este specialist în relații internaționale  și politice publice, iar acum este doctorand în studii politice la Universitatea din Milano.

Numărul patru în buletinul de vot este președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Acesta este foarte cunoscut în spațiul public. Candidatul a declarat la CEC un venit de 256 377 de lei pentru ultimii doi ani. Totodată, președintele PL declară un intravilan de peste 525 de mii de lei, dobândit în 2014. De asemenea, Chirtoacă are un apartament, trei garaje, o casă de locuit și alte averi imobile, care în total valorează peste un milion de lei. Candidatul mai declară două automobile. Unul de model Opel de 28 400 de lei, dobândit în 1993 și un BMW din 1997, cumpărat în 2012 cu 96 000 de lei,  care nu este indicat proprietarul acestora. Acesta mai are câteva depozite bancare de 200 de mii de lei și de 10 mii de euro.

Potrivit avere.md, din data de 22 iunie 2007 şi până la 27 februarie 2018 Dorin Chirtoacă a ocupat funcţia de primar general al municipiului Chişinău, ales în calitate de candidat al Partidului Liberal. Demnitarul a fost reţinut de CNA la 25 mai 2017 fiind învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, în iulie 2017 fiind suspendat din funcţie. Şi-a prezentat demisia din funcţia de primar general în februarie 2018.

Dorin Chirtoacă a fost ales în calitate de primar general al mun. Chişinău la alegerile din iunie 2007 şi reales în funcţie în 2011 şi 2015. La Congresul II al PL din aprilie 2005 a fost ales vicepreşedinte al formaţiunii, iar din septembrie 2010 este prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal.

Sergiu Cebotari se regăsește în listă cu numărul cinci și candidează din partea Partidului Șor. Acesta este de profesie specialist în Pază și Securitate. Iar acum candidatul este director la SRL „Scorpion Pro”. Pretendentul la funcția de deputat în parlamentul Republicii Moldova a declarat un venit de doar 20 000 de lei pentru doi ani. Ceea ce înseamnă că lunar acesta a primit un salariu de 833 de lei. De asemenea, acesta mai declară că are în proprietate un BMW X5, fabricat în 2003 și dobândit în 2016 cu 8 500 de euro.

Ultimul în lista candidaților este Gheorghii Mocan, din partea PCRM. Concurentul este de profesie electrogazosudor și lucrează pe specialitate la SRL „Mec-Macon”. Venitul pe care l-au obținut soții Mocan se estimează la 166 de mii de lei. Astfel, acesta a moștenit un extravilan, care valorează cinci mii de lei. Și are în proprietate alt extravilan, care se valorează la fel cinci mii de lei și o casă de locuit de 91 de metri pătrați de 300 de mii de lei. De asemenea, venitul pe care l-a obținut din salariu și pensia primită în luna august a anului 2018 este de peste opt mii de lei. Concurentul mai are un teren agricol de 103 mii de lei și un intravilan, care nu este menționată valoarea acestuia.

Candidații de pe toate cele 51 de circumscripții uninominale și de pe circumscripția națională îi puteți cunoaște pe pagina Alegeri.tv8.md.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram