/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Candidații la parlamentare promit să dubleze salariile. Ce spun experții economici

missing
20 februarie 2019, ora 18:24

Și în acest scrutin, sunt partide care promit salarii mari, dacă vor ajunge în Parlament. Printre acestea sunt și cele trei formațiuni care, potrivit Barometrului Opiniei Publice, au cele mai mari șanse să ajungă în noul Legislativ. Astfel, blocul electoral „ACUM” a anunțat că își propune ca salariul mediu pe economie să fie cel puțin 11 mii de lei, ceea ce ar însemna aproape dublu decât este în prezent. Formațiunea susține că va reuși dublarea lefurilor datorită creșterii investițiilor private și publice. Și socialiștii își propun să dubleze salariul mediu și promit o valoare de 600 de euro, echivalentul a 12 mii de lei. Partidul mizează pe investiții străine, în special din Rusia, dar și pe scăderea prețului la gazul rusesc.

Democrații promit și mai mult. Astfel, dacă vor rămâne la guvernare își propun să crească salariul mediu până la 12 600 de lei, iar mai multe panouri prin oraș vorbesc chiar și de 13 mii de lei. Experții economici spun însă că majorarea salariilor de doua ori este un angajament irealizabil. Din explicațiile oferite de Iurie Morcotîlo, chiar dacă în domeniul economic vor fi implementate reforme radicale, situația ar putea să se îmbunătățească abia după trei ani. În cel mai bun caz, pe perioada mandatului salariile ar putea să fie mai mari cu 70 la sută.

Trebuie de menționat că orice partid care promite că, într-un ciclu electoral, salariile sau pensiile o să crească de două ori, asta mai mult miroase a populism și orice alegător trebuie să fie în gardă. Real, creșterile salariilor sau a pensiilor pot să fie, de exemplu, în jur de 20 sau 40%, dar nu de două ori, cum promit multe partide”, Iurie Morcotîlo, expert economic.

Expertul a adus exemplul Partidului Democrat, care în 2014 a promis dublarea salariilor, fapt ce nu s-a mai realizat la final mandatului de patru ani de guvernare.

Cu toate să s-au depus eforturi de stimulare fiscală, salariile, pensiile nu au crescut de două ori. Mai mult, în termeni nominali au crescut în jur de 30-40%. În termeni reali, efectiv, creșterea efectiv a fost de aproape două ori mai mică”, Iurie Morcotîlo, expert economic.

De cealaltă parte, atât blocul ACUM, cât și democrații se arată convinși că vor reuși să dubleze salariile.

Noi chiar avem model economic. Deci, noi am inclus datele într-un model econometric și am făcut estimări. Creșterea asta este destul de fezabilă”, Radu Marian, candidat electoral, blocul „ACUM”.

Dacă se va menține acel trend de acumulare a banilor la buget și de combatere a evaziunii fiscale, atunci lucrurile sunt foarte reale de a pune în aplicare”, Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM

Purtătorul de cuvânt al socialiștilor nu a răspuns la telefon pentru explicații. Pe circumscripția națională au fost înregistrate 15 partide.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram