Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1004: Soldați nord-coreeni intră în Ucraina. Apelul lui Zelenski și rachetele experimentale ale lui Putin

/VIDEO/ Mai mulți cetățeni nu cunosc când va avea loc referendumul și nici care vor fi întrebările la care urmează să răspundă alegătorii

missing
20 februarie 2019, ora 18:33

„Referendum legat ceva de Președinție sau Parlament, eu nu sunt politician”.

„Când va fi organizat referendumul și ce întrebări vor fi supuse? Ce vom decide? – Vom decide dacă vom avea republică parlamentară sau prezidențială”.

„- Pe 24 februarie? – Dar ce întrebări urmează să fie suspuse? Ce vom decide? – Îmi este greu să vă răspund pentru că despre referendum nu am citit așa precis”.

„Da referendum pentru ce? – Asta-i vina la agitatori care nu te-au informat. – Dar dumneavoastră cunoașteți? – nu avem nicio informație, așa, puțin. Puțin de tot. Dar despre referendum ce cunoașteți, ce puteți să ne spuneți, ce întrebări vor si supuse? – Mai precis spun, nu sunt la curent”.

„Nu știu când este referendum. Nu știu. Alegerile asta-i referendum sau nu? Eu în politică în general nu…”

„Ce întrebări vot fi supuse la referendum. – Ajută-mă. Câți deputați….da să reducem numărul deputaților la 61, da. – Și a doua întrebare? – A 2-a întrebare, care? Hai spune, iată colega mea vrea să spună”.

Alți alegători par să fie mai bine informați. Mulți însă consideră referendumul o risipă de bani, iar unii cred că este o idee bună.

„Ca să fie nu 101, dar 61 de deputați și să să poată deputații să fie rechemați. Eu susțin că-i cheltuială. Eu am să vă spun că asta-i o cheltuială de bani fără niciun sens fiindcă el e consultativ referendumul și nu se știe dacă el o să treacă în Parlament”.

„Asta-i costisitor, nu? Noi trăim nu prea bine, s-ar putea de rezolvat altfel”.

„Scoaterea deputaților de la 101 la 61. – Dumneavoastră susțineți ideea organizării referendumului, acum? – Da. – De ce? – Mai puțină lume și o să doarmă”.

„Una din întrebări știu că o să fie micșorarea numărului de deputați de la 101 la 61, a doua întrebare, dacă sincer, nu-mi amintesc. Dacă sincer nu cred că este momentul potrivit. Până la urmă nu merge vorba de cantitatea deputaților, dar calitatea lor. Adică, dacă ar fi 101 și toți deputații și toți ar face treabă bună, nu am nimic împotrivă”.

Organizarea referendumului a fost propus de PD, în noiembrie 2018, inițiativa fiind criticată de mai mulți deputați din opoziție. Ulterior, proiectul de lege a ajuns în Parlament și a fost aprobat cu o majoritate de voturi. La referendum oamenii vor fi întrebați dacă își doresc ca numărul deputaților să fie redus de la 101 până la 61 și dacă vor ca poporul să poată demite deputații care nu-și îndeplinesc obligațiunile. Fiecare întrebare va fi prezentată pe un buletin separat. Pentru organizarea referendumului, CEC-ul a stabilit un buget de peste 10 milioane de lei. În total, cinci partide s-au înregistrat la referendum. Doar PD-ul susține plebiscitul, iar pentru promovarea acestuia democrații au afișat panouri prin orașe și au elaborat spoturi la TV. Alte trei partide fac agitație contra referendumului, iar mișcarea „Speranța – Nadejda” este de acord doar cu prima întrebare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.