/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Are un salariu de 25 de mii de lei lunar și achiziționează imobil cu zero lei. Concurenții circumscripției 34, Anenii Noi

21 februarie 2019, ora 12:01

Pe circumscripția nr.34 din Anenii Noi  bătălia electorală se va da între cinci candidați. Toți dintre ei sunt membri ai partidelor înregistrate în cursă. Concurenții sunt: Alexandru Jizdan, de la PDM; Alexandr Mațarin, PSRM; Alexei Gorodinskii, de la PP ȘOR, Gheorghe Balan, de la ACUM DA PAS și Veaceslav Bondari de la PCRM. 

Primul pe listă în buletinul de vot va fi candidatul PDM, Alexandru Jizdan, jurist de profesie și ministrul la Ministerul Afacerilor Interne a Republicii Moldova. Lui Jizdan i s-a achitat, în ultimii doi ani, un salariu în sumă totală de circa 604 de mii de lei sau circa 25 de mii de lei lunar. Soția acestuia a încasat un venit din salariu de peste 186 de mii de lei. De asemenea, candidatul a mai primit o pensie de la CNAS de circa 160 845 de mii de lei.

În declarația de avere, Jizdan indică un teren aflat în circuitul civil, valoarea acestuia fiind de zero lei, iar al doilea teren aparține familiei care costă peste trei mii de lei. Totodată, candidatul mai scrie că are un apartament și o casă de locuit, care ar valora peste un milion de lei. Familia Jizdan deține o casă de locuit de 71 de metri pătrați, dobândit în 2018 cu 31 de mii de lei și un alt bun imobil, care este indicată valoarea de zero lei.

Pretendentul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova mai indică în declarație două mașini. Una de model Land Rover Discovery de 406 mii de lei, iar alta care aparține familiei și valorează 167 de mii de lei.

Începând cu 20 ianuarie 2016 şi până în prezent Alexandru Jizdan exercită funcţia de ministru al afacerilor interne în Guvernul Filip, fiind propus în această funcţie de Partidul Democrat din Moldova, fără a deţine calitatea de membru al acestui partid.

Anterior demnitarul a deţinut mai multe funcţii în organele de menţinere a ordinii şi asigurării securităţii naţionale, printre care cea de şef al Direcţiei generale servicii operative a Departamentului de poliţie din cadrul MAI (2010–2014) şi director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (2015–2016), potrivit avere.md.

Al doilea candidat din buletinul de vot este Alexandr Mațarin, din partea Partidului Socialiștilor. Acesta a primit un salariu pentru doi ani de la Banca Comercială, Primăria Anenii Noi și Consiliul Raional Anenii Noi de aproape 271 de mii de lei. Alte două intravilane familia Mațarin le are din anii 2003 și respectiv 2014 cu o valoare totală de peste 138 de mii de lei. De asemenea, candidatul indică un intravilan scris pe numele său, care costă opt mii de lei.

Alexandr Mațarin menționează în declarația de avere o mașină de model Dacia Logan fabricată în 2013 și achiziționată în 2018 cu 60 000 de lei. Acesta mai indică patru conturi bancare, iar alte două aparțin familiei acestuia. Pretendentul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova a trecut pe hârtie și o cotă parte a unei companii de creștere a păsărilor, care a cumpărat-o cu 5 400 de lei.

Alexei Gorodinskii este al treilea candidat de pe circumscripția nr. 34, acesta este promovat la funcția de deputat de Partidul ȘOR. Candidatul este de specialitate profesor de istorie. Acum deține funcția de director comercial la I.I „Maria Gorodinschi”.

Gorodinskii indică în declarația de avere un salariu total de circa 22 050 de lei, obținut de la firma I.I „Maria Gorodinschi”. Totodată, candidatul are un intravilan, dobândit în 2008 cu peste 421 mii de lei, iar alt teren cu o valoare de 57 de mii de lei acesta a indicat că aparține familiei. Concurentul a mai trecut pe hârtie și un spațiu comercial de 235 de metri pătrați în anul 1994, iar în 2013 acesta deținea doar 125 de metri pătrați, valoarea totală fiind de 407 de mii de lei.

Alexei Gorodinskii are în posesie o mașină de model Merceds Vito, dobândit în 2006 cu 12 000 de lei, iar alt automobil de marca Toyota RAV 4 aparține familiei, care valorează aproximativ 530 de mii de lei. De asemenea, acesta a mai indicat că familia sa deține două active financiare cu o sumă totală de 28 790 de lei.

Următorul pe lista buletinului de vot de pe această circumscripție este Gheorghe Balan, candidatul blocului ACUM DA PAS. Balan este jurist de profesie și deține funcția de judecător și pensionar. Candidatul indică în declarația de avere salariu pe care l-a obținut în ultimii doi ani, circa 279 de mii de lei. Ceea ce înseamnă că candidatul are un venit lunar de circa 11 mii de lei. Acesta mai deține patru terenuri agricole și un intravilan, toate valorând 18 mii de lei. Însă, doar un teren Balan îl are în proprietate, celelalte aparțin familiei acestuia.

De asemenea, concurentul are un apartament de 65 de metri pătați cu o valoare de 110 000 de lei și o mașină de model Mazda 3 de trei mii de euro.

Potrivit avere.md, începând cu 24 ianuarie 2018 şi până în prezent Gheorghe Bălan ocupă funcţia de consilier principal de stat al prim-ministrului Pavel Filip în domeniul reintegrării ţării.

În perioada supusă analizei demnitarul a deţinut şi alte funcţii publice, printre care cea de şef al Biroului pentru reintegrare din cadrul Cancelariei de Stat (2010–2016) şi viceprim-ministru pentru reintegrare în Guvernul Filip (2016–2017).

Ultimul candidat pe lista acestei circumscripții este Veaceslav Bondari, care participă la aceste alegeri în calitate de candidat din partea comuniștilor. El este economist de profesia, iar acum deține funcția de primar la Primăria din Anenii Noi.

În declarația de avere depusă la CEC, Bondar indică un apartament de 62 de metri pătrați cu o valoare de peste 50 de mii de lei și vilă cumpărată în 2010 cu 13 mii de lei. De asemenea, candidatul a obținut un venit de 142 519 de lei din salariu de primar, iar soția acestuia a încasat 160 de mii de lei.

Pretendentul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova mai menționează un extravilan  și două terenuri agricole, toate cu o valoare de 51 675 de lei.  Totodată, Veaceslav Bondari mai are în posesie un Renault Kangoo, fabricat 2003 și achiziționat în 2010 cu peste 32 de mii de lei. Acesta declară active financiare la bancă de aproape 10 000 de dolari.

Veaceslav Bondari este primar al oraşului Anenii Noi din luna iulie 2015. El va candida pe listele PCRM la alegerile parlamentare din februarie, fiind înregistrat pe poziția a 5-a. Anterior, între 2010 şi 2014, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar între 1997-2010, şef al Inspectoratului fiscal Anenii Noi. Bondari este prim secretar al Comitetului Raional Anenii Noi al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova și membru Comitetului Central al PCRM, scrie anticoruptie.md.

Lista tuturor candidaților la alegerile parlamentare din acest an o puteți consulta pe pagina Alegeri.tv8.md. Tot aici puteți depune o sesizare, dacă ați depistat o încălcare. 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram