/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ Maia Sandu și Andrei Năstase au făcut publice analizele medicale despre care au vorbit ieri. Ce arată acestea

22 februarie 2019, ora 13:10

Copreședinții blocului electoral ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase, au făcut publice analizele medicale care arată că au conținut ridicat de mercur în sânge, despre care au vorbit ieri. Analizele sunt din anii 2017 și 2018. 

Într-o analiză a lui Andrei Năstase din luna septembrie 2018 se arată că acesta avea o concentrație de mercur în sânge de 9,9 ug/l (norma pentru un adult fiind de 2 ug/l). Într-o altă analiză, deja din luna decembrie 2018, concentrația de mercur în sânge la Năstase era de 8,7 ug/l.

În același timp, analiza făcută publică de Maia Sandu acum aproximativ un an arăta că aceasta are o concentrație mercur în sânge de 2,7 ug/l, norma în această analiză este de de 1 ug/l .

Am încercat să contactăm câțiva specialiști în toxicologie din Republica Moldova, dar aceștia au refuzat să vorbească la acest subiect. De la Secția de Toxicologie de la Spitalul Sfânta Treime din Chișinău ni s-a spus că angajații instituției refuză să comenteze și ne-au rugat să revenim după alegeri.

Pe pagina web a unei instituții medicale private din România – MedLife, găsim următoarea informație referitoare la normele admisibile de mercur în sânge: „În absența expunerii profesionale: – mercur în sânge integral < 50 nmol/l (< 10 ug/l) – mercur anorganic în sange integral < 25 nmol/l (< 5 ug/l)”. 

Amintim că, ieri, copreședinții blocului electoral ACUM DA PAS afirmă că au suspiciuni că ar fi fost otrăviți cu mercur. Aceștia spun că au trecut niște investigații medicale și analizeze au arătat că ambii au conținut exagerat de metale în sânge.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram