Potrivit datelor preliminare, autoritățile ruse spun că s-a stabilit că cetățenii Rusiei și Moldovei au creat o grupare criminală internațională pentru a efectua tranzacții valutare ilegale pe scară largă. Organizatorii activităților ilegale sunt Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, ambii deținând cetățenia Federației Ruse.
„În perioada anilor 2013-2014, membrii grupului criminal, în baza unor documente și pretenții false, bani din conturile bancare ale persoanelor juridice controlate de către ei, ținute în două bănci din Rusia: OJSC Bank Zapadny și OJSC Russian Bank, au transferat numerar în valută în conturile bancare a unor nerezidenți de la – BC Moldindconbank SA și alte organizații străine sub pretextul vânzării monedei. Numerarul primit în ruble rusești a fost retras din conturile corespondente ale băncilor ruse din BC Moldindconbank S.A., în baza unor decizii false ale instanțelor din Republica Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice străine (nerezidenți)”, se spune în comunicatul ministerului rus de interne. Tot acolo se precizează că în total, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase din Federația Rusă.
Autoritățile din Rusia au anunțat că în cadrul cauzei penale a fost reținut Alexandru Korkin, fost acționar la Victoriabank, și a fost plasat în arest. Urmărirea penală pe acest caz continuă.
Precizăm că potrivit adevărul.md, Korkin a devenit acționar al Victoriabank în 2012 devenind proprietarul firmei Generashon Financial B.V. din Olanda, care deţinea 26,75% din acţiunile Victoriabank. Publicația a scris că cele peste 26 la sută din acțiunile băncii erau controlate de actualul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, prin intermediul firmei sus-menționate.
Acesta este al doilea dosar intentat pe numele liderului democrat în Rusia. Autoritățile ruse l-au anunțat pe Vlad Plahotniuc în căutare internațională pentru tentativă de omor la sfârșitul anului trecut. Presa rusă scria că, fiind membru al unei grupări, Vlad Plahotniuc ar fi omorât, „cu deosebită cruzime cel puțin două persoane”. Articolul nu menționează însă motivul crimei, precizând doar că omorul s-ar fi produs nu pe teritoriul Rusiei, dar nici nu se spune în ce țară anume.
Atunci, Plahotniuc a declarat că dosarul penal pornit pe numele lui în Federația Rusă este o continuare a unor presiuni care deja au loc de mai bine de un an, asupra sa, dar şi asupra unor colegi din Guvern, Parlament şi Coaliţie.