/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Politcheck cu Igor Boțan! Istoria, finanțarea și promisiunile Partidului Liberal

missing
22 februarie 2019, ora 14:18

Partidul Liberal a fost înființat la 5 septembrie 1993 sub denumirea de Partidul Reformei. În 2005 formațiunea și-a schimbat denumirea în Partidul Liberal. La sfârșitul anului 2018 funcția de președinte a fost preluată de către Dorin Chirtoacă. Partidul se poziționează ca unul de dreapta.

Din informațiile prezentate la Comisia Electorală Centrală, Partidul Liberal are peste 20 de mii de membri în toată țara. Partidul s-a înscris în cursa electorală cu 30 de candidați pe liste, și 20 pe circumscripții uninominale.

La ultimele alegeri parlamentare, din noiembrie 2014, PL a ocupat locul cinci dintre toate partidele care au acces în Parlament. Atunci PL a acumulat 9,67 la sută din sufragii. Pentru formațiune și-au dat votul puțin peste 154 de mii de alegători, ceea ce le-a adus 13 de mandate de deputat.

REZULTAT LA ALEGERILE PARLAMENTARE 2014:

  1. PSRM – 20,51 % / 327,912 Voturi 25 Mandate
  2. PLDM – 20,16 % / 322,201 Voturi 23 Mandate
  3. PCRM – 17,48 % / 279,366 Voturi 21 Mandate
  4. PDM – 15,80 % / 252,489 Voturi 19 Mandate
  5. PL – 9,67 % / 154,518 Voturi            13 Mandate

Până astăzi, PL a rămas doar cu nouă deputați după ce, în anul 2017, în diferite perioade, patru deputați au părăsit formațiunea. La capitolul încrederii cetățenilor în Partidul Liberal, potrivit Barometrului Opiniei Publice, în noiembrie 2014, înainte de alegerile parlamentare 5,2 la sută din cetățeni declarau că aveau foarte multă încredere în PL. În următorii ani datele s-au schimbat. Numărul celor care aveau foarte multă încredere a căzut până la 0,8 procente în aprilie 2016 și până la 0,3 la sută în noiembrie anul trecut.

ÎNCREDEREA CETĂȚENILOR ÎN PARTIDUL LIBERAL

Perioada: Foarte multă încredere:
Noiembrie 2014 5.2%
Aprilie 2015 4.5%
Noiembrie 2015 2.5%
Aprilie 2016 0.8%
Octombrie 2016 0.5%
Aprilie 2017 0.6%
Noiembrie 2017 0.1%
Mai 2018 0.5%
Noiembrie 2018 0.3%

Sursa: Barometrul Opiniei Publice  Noiembrie 2014 – noiembrie 2018

Încredere în PL a scăzut esențial în aprilie 2016, peste câteva luni după ce, în ianuarie, liberalii au votat, în plină noapte, pentru numirea Guvernului Filip. Totul s-a întâmplat în timp ce Parlamentul era înconjurat de protestatari. În acea seară, Mihai Ghimpu a fost agresat de câțiva manifestanți.

La capitolul finanțării partidelor politice, ultimul raport prezentat de formațiune la CEC, la 24 August 2018, arată că doar în primul semestru al anului trecut, PL a primit din bugetul de stat  puțin peste 2 milioane de lei în formă de subvenții. În document se mai arată că, în perioada de raportare, PL a primit 600 de lei din donații și 465 de lei din cotizații

Cei mai mulți bani, în jumătate de an, PL i-a cheltuit pentru personal, aproape 900 de mii. Peste 600 de mii partidul i-a cheltuit pentru întreținerea sediilor. Puțin peste jumătate de milion de lei au fost cheltuiți pentru presă și materiale promoționale, iar circa 200 de mii de lei partidul scrie că i-a investit în bunuri mobile și imobile.

CHELTUIELILE PARTIDULUI LIBERAL  ÎN 1 SEMESTRU AL ANULUI 2018:

Cheltuieli de personal: 882.264,35 LEI;

Cheltuieli pentru întreținerea sediilor: 624.997,46 LEI;

Presă și materiale promoționale: 539.943,29  LEI;

Investiții în bunuri mobile și imobile: 213.959,10 LEI;

Cotizații de membru în org. Internaționale: 162.336, 46;

Cheltuieli de deplasare în țară și peste hotare: 59.246,68  LEI;

Birotică și comision bancar: 27.429,02 LEI;

Organizarea Întrunirilor etc.: 16.608, 47 LEI.

Deși au votat alături de Partidul Democrat pentru instituirea Guvernului Filip, la mijlocul anului 2017, PL s-a retras în opoziție acuzând democrații de o alianță cu socialiștii. Un alt motiv invocat a fost și reținerea lui Dorin Chirtoacă și a lui Iurie Chirinciuc.

ROMAN BOȚAN, DEPUTAT PL: „Vreau să dau citire declarației PL de trecere în opoziție față de coaliția PD – PSRM. 29:17- 29:36 PD și-a subordonat toate organele de drept folosind aceste instituții ale statului și cetățenilor pentru atingerea obiectivelor sale politice. Axate în special pe anihilarea tuturor forțelor politice care articulează poziții contrare PD. În aceste condiții considerăm că ministrul Iurie Chirinciuc și  primarul general Dorin Chirtoacă sunt deținuți politici”.

VLAD BATRÎNCEA, DEPUTAT PSRM: „Colegilor din Partidul Liberal le spunem următoarele: Noi, socialiștii niciodată nu am participat și nu vom participa în acel „Dom – 2” între PL și PD. Ați acceptat actul guvernării, de șapte ani vă aflați la guvernare, ați condus cele mai corupte ministere”.

În aceste alegeri, Partidul Liberal și-a dorit să participe alături de blocul ACUM. Însă până la urmă PL nu s-au regăsit în lista Blocului înaintată la CEC.

DORIN CHIRTOACĂ, CANDIDAT PE LISTA PL: „Cum pot eu să întârzii dacă în vara anul 2018, în iulie am spus că vreau să particip la filtrele așa cum le-a numit Maia Sandu. Adică eu am cerut primul să particip la acele filtre și nu ajung acolo nici ultimul, sau cum? Lși chipurile am întârziat. Au sperat că după lovitura, după trădarea lui Valeriu Munteanu noi o să ne supărăm și nu o să mergem cu blocul ACUM pentru că Valeriu Munteanu deja este acolo și deja va avea un loc privelegiat ți călduț ca rezultatul trădării. Și a serviciului pe care l-a făcut celor de la ACUM”.

MAIA SANDU, COPREȘEDINTĂ ACUM DA PAS: „Noi am discutat, ei urmau să ia decizia a cum câteva săptămâni, ei au tot amânat decizia la consiliu. Cum spuneam, astăzi a fost termenul în care noi trebuia să venim să depunem actele. Deci, nu putem să cerem amânarea zilei alegerilor doar pe motiv că partidul liberal nu și-a făcut dosarele la timp și nu le-a expediat la timp. Fiecare își asumă efectele, costurile tergiversării”.

Cu o lună mai târziu, pe 24 ianuarie, PL și-a înaintat propria listă.

DORIN CHIRTOACĂ, CANDIDAT PE LISTA PL: „Candidații PL îi vedeți aici în fața dumneavoastră în marea lor majoritate.  Atât pentru listă cât și pentru circumscripții. Noi avem candidați pe circumscripții și avem și listă. Pe circumscripții am înaintat candidați acolo unde considerăm că avem șanse mai mari și nu am înaintat candidați pe toate circumscripțiile, tocmai pentru a nu dezbina forțele proeuropene. Lista este doar de 30 de persoane. Din nou am procedat modest”.

Totodată, deși și nu a fost acceptat să participe în cursa electorală alături de membrii Blocului ACUM DA PAS, în discursul său Dorin Chirtoacă și-a manifestat susținerea față de oponenții săi.

DORIN CHIRTOACĂ, CANDIDAT PE LISTA PL: „Da dorim să fie susținut și votat Partidul Liberal în aceste alegeri cu candidații pe care îi avem atât pe circumscripții cât și pe listă. Dar, în cazul în care nu veți dori să faceți acest lucru din varii motive vă îndemnăm să susțineți celelalte formațiuni și ceilalți candidați unioniști și pro-europeni inclusiv pe cei din blocul ACUM”.

După ce PL a fost înregistrat oficial, președintele formațiunii Dorin Chirtoacă și-a prezentat principalele puncte din programul său electoral.

DORIN CHIRTOACĂ, CANDIDAT PE LISTA PL: „Programul nostru electoral va consta din trei puncta. Unu: ne vom pronunța împotriva fățărniciei noastre a moldovenilor a tuturor. Doi: Împotriva grupărilor oligarhice care se războiesc între ele. Trei: pentru unirea cu România ca fiind singura soluție pentru ca oamenii de rând să poată să trăiască bine. Cei care mai sunt în viață. Să apuce zile mai bune”.

Autor: Sergiu Niculiță

Pe pagina Alegeri.tv8.md, găsiți mai multe informații despre lista candidaților PL la alegerile parlamentare. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram