„De la 10 la 35. Iată acesta cu trandafirul e 35”.
Această femeie vine deja al optulea an la rând din Ialoveni să-și vândă mărțișoarele pe bulevardul Ștefan cel Mare. De fiecare dată, doamna aduce modele cât mai inedite: maci, struguri sau buburuze.
„Pe vremea ceea erau cărți de croșetat. Acum a apărut internetul și tot mă inspir și mai vin a mele gânduri. O pereche pot să fac pe zi, dar lucrez intensiv”, Liuba Hadjajbu, meșteră.
Tot la această meșteriță am găsit martișoare care costă sute de lei. Pe acestea, de exemplu, va trebuie sa dati chiar si 400 de lei.
„Mai mult vreau să arăt talentul. Frigul pe care îl strâng azi pe mine nu mă satisface, dar vreau să vorbesc cu oamenii. Și vreau anume eu să realizez marfa mea, nu să dau cuiva”, Liuba Hadjajbu, meșteră.
Alți meșteri au venit la târg cu mărțișoare sub formă de accesorii, inclusiv broșe din lut.
„Pentru fetițe avem agrafe, avem râzâncuțe elastice, avem multe modele de cercuri, care sunt foarte practice pentru fetițe. Acum ei au și pentru grădiniță, pentru școală.
„E o lucrare manuală din lut polimeric, e foarte tare și rezistentă. Puteți să le folosiți anul ăsta, și la anul și la celălalt și mai la cela an”.
„Avem stiliștii, medicii, mămică surioară, bărbații. –Pentru jurnaliști aveți? –Pentru jurnaliști uitați-vă, avem televizorul”.
Alți vânzători care au expus la târg mărțișoare clasice s-au arătat supărați pe meșterii handmade.
„Amuian fac dinozavri. Dar anume aista-i.–De atâta că ea a lăsat așa. –Cine? –Femeia care a avut primul mărțișor”.
Cumpărătorii au fost uimiți de vrietatea mărțișoarelor. Aceștia spun că nici într-un an nu au văzut atât de multe.
„Sunt modele foarte multe de mărțișoare, noi chiar nu suntem decise ce să alegem, dar avem de unde”.
„Vă spun cinstit încă nu am dovedit tot să privesc. Diferite tot sunt. Sunt care și mușcă. Dar sunt și disponibile”.
Tradiția locală a atras și oaspeți din străinătate, printre care și acest bărbat, venit din Israel.
„Vreau să cumpăr unul. Caut unul drăguț. Am văzut mărțișoare și în Bulgaria și în alte țări. Nicăieri nu am văzut atât de multe femei, dar cred că e din cauza timpului de afară frumos din țara voastră”.
Primăria Chișinău a autorizat târguri de primăvară în toate sectoarele Capitalei. Acestea vor fi deschise până pe 10 martie.
Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov