/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Apartament, BMW și ceas cu zero lei. Ce averi menționează candidații de pe circumscripția nr.40, Cimișlia

missing
23 februarie 2019, ora 08:16

Cetățenii din Cimișlia vor avea de ales pe 24 februarie unul dintre cei șase candidați care s-au înregistrat pe circumscripția nr. 40 și care vor să le reprezinte interesele în viitorul Legislativ. Cinci candidați sunt exponenți ai partidelor politice, iar unul candidează independent.  

Primul în buletinul de vot de pe această circumscripție va fi candidatul Partidului Democrat (PD) Dumitru Diacov. Acesta de profesie este jurnalist, iar în prezent deține funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Dumitru Diacov declară venituri din salariu de deputat de peste 354 de mii de lei. Acesta a mai indicat două dobânzi. Una de 19 mii de lei, iar alta de peste două mii de dolari. Diacov mai indică că în ultimii doi ani a primit venituri din pensiile de la CNAS și îndemnizații din Parlament de circa 243 264 de lei, iar peste cinci milioane de lei a fost dobândite din pensii, chiria unui apartament și arenda unui spațiu. Toate aparțin familiei acestuia.

Foto: alegeri.tv8.md

Familia Diacov deține un intravilan de 382 de mii de lei. De asemenea, mai au o casă de locuit de 106 de metri pătrați, care valorează peste un milion de lei și un garaj 112 mii de lei. Bunurile fiind din donație. În declarația de avere de la CEC, mai este indicat un autoturism de model Mercedes GLK cu valoarea de zero lei și o activă financiară de aproape 1 800 de euro.

Pretendentul la funcția de deputat declară că are în proprietate un apartament cu o valoare de zero lei și un BMW, dobândit în 2007, care a fost cumpărat la fel cu zero lei. Acesta a mai primit cadou un ceas de „Vacheron Constantin”, valoarea acestuia este scrisă cu zero lei.  Potrivit unui site de specialitate, astfel de ceasuri, doar modele diferite costă de la aproape 51 de mii de lei până la peste două milioane de lei. De asemenea, Diacov mai are trei active financiare cu o sumă totală de peste 524 de mii de lei.

Începând cu anul 2009 şi până în prezent Dumitru Diacov ocupă funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind membru al fracţiunii Partidului Democrat din Moldova. Anterior a mai deţinut funcţii publice printre care cea de deputat (1994–2001, 2005–2009), vicepreşedinte al Parlamentului (1995–1998) şi preşedinte al Parlamentului (1998–2001).

În perioada anilor 1997–2000 Dumitru Diacov a exercitat funcţia de preşedinte al Mişcării social-politice “Pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă”, funcţie menţinută şi după redenumirea partidului în Partidul Democrat din Moldova (2000–2009). Din anul 2009 ocupă funcţia de preşedinte de onoare al PDM, potrivit avere.md.

Democratul va fi urmat în buletinul de vot de Piotr Pușcari, candidatul Partidului Socialiștilor pe circumscripția nr. 40. Piotr Pușcari nu are indicată nici o profesie, iar acum deține funcția de președinte al consiliului raional Basarabeasca. Din acestă funcție a primit un salariu pentru doi ani de peste 281 de mii de lei, iar soția acestuia a indicat un venit de aproape 10 mii de lei.  De asemenea, candidatul are în posesie un teren agricol, un intravilan și o casă de locuit de circa 50 de mii de lei.

Foto: alegeri.tv8.md

Potrivit declarației de avere, Pușcari indică că are în proprietate o mașină de model Toyota Avensis, fabricată și dobândită în 2002 cu 80 000 de lei.

A făcut parte din Partidul Comuniștilor până în anul 2011, când s-a alăturat grupului Dodon, desprins atunci de la comunişti. Până a veni în funcția de președinte de raion, el a fost secretar al Organizației Teritoriale a Partidului Socialiștilor din Basarabeasca, unde a fost salarizat – în doi ani a ridicat un salariu total de 71 de mii de lei, ceea ce înseamnă în jur de 3000 de lei pe lună.

Pușcari a candidat pe lista PSRM la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, însă nu a acces în Parlament, iar la alegerile locale din 14 iunie 2015 a candidat la funcția de primar al orașului Basarabeasca, însă a pierdut în turul doi în fața candidatului din partea Partidului Nostru. În luna octombrie 2015 el a fost ales președinte al raionului Basarabeasca. A venit în această funcție la vârsta de 28 de ani, menționează moldovacurata.md.

Victoria Cîrlan este candidata Partidului Șor pe această circumscripție. Ea este contabilă de profesie,iar în prezent nu deține nici o funcție. Candidata și soțul ei au obținut venituri salariale peste un milion de lei. Concurenta mai declară un apartament, un garaj și un extravilan, care au o valoare de peste 100 de mii de lei. De asemenea, acesta mai menționează că deține o mașină de model Citroen C4, care costă șase mii de euro.

Pretendenta la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, scrie în declarația de avere că mai are două active financiare. Una de 30 de mii de lei și alta de 40 000 de lei. Ambele cu o dobândă de 5%.

Domnica Manole este candidata Blocului Electoral ACUM Platforma DA și PAS pe circumscripția nr. 40. De profesie este juristă, a fost judecător la Curtea de Apel Chișinău, iar în prezent, nu deține nici o funcție. Din pensia de judecător pe care a proimit-o pe o perioadă de doi ani, aceasta a declarat 516 000 de lei. Ceea ce înseamnă că lunar a încasat un venit de 21 500 de lei. Acesta a declarat o dobândă de 12 mii de lei de la SA „Mobiasbank” și un depozit bancar de 205 mii de lei. Potrivit declarației de avere, concurenta a mai menționat că are un venit de 390 de mii de lei din pensia de la CNAS.

Foto: alegeri.tv8.md

Domnica Manole scrie că mai deține un loc pomicol, care a cheltuit pentru el peste 403 de mii de lei. De asemenea, acesta mai are în proprietate un apartament, o parcare auto subteran și un garaj. Toate ajung la suma de peste un milion de lei.

Pe numele său, candidata mai are scrise două automobile. Una de model Nissan Murano cu o valoare de 14 100 de  euro, iar alta de Dacia Logan de 40 de mii de lei. Pretendenta la funcția de deputată în parlament deține trei active financiare, cu suma totală de peste 40 de mii de lei. Alte două active aparțin familiei acesteia.

Domnica Manole are 57 de ani, iar peste 25 de ani a purtat robă de judecător, întâi în funcție de magistrată la Judecătoria Chișinău, iar din 2005, la Curtea de Apel Chișinău. Aceasta nu este membră a vreunui partid. Legea cu privire la statutul judecătorului nu permite acest lucru.

Ex-magistrata s-a alăturat pentru prima dată protestelor organizate de partidele din opoziția extraparlamentară (PPDA, PAS și PLDM) pe 20 iunie 2018, la o zi după ce Judecătoria Chișinău a invalidat rezultatele alegerilor locale noi din mun. Chișinău.

Candidează atât pe lista națională a Blocului ACUM (poziția 29), cât și pe o circumscripție uninominală: nr. 40 Cimișlia, scrie moldovacurata.md.

Foto: alegeri.tv8.md

Valentin Cimpoeș este candidatul Partidului Nostru. Acesta a primit un venit de aproape 150 de mii de lei din funcție de primar a orașului Basarabeasca, iar soția acestuia a încasat circa 60 de mii de lei. În declarația de avere, candidatul menționează trei terenuri agricole. Una valorează suma de zero lei, iar altele a câte aproape patru mii, iar alta de 127 de mii de lei. Acesta mai are în proprietate o casă de locuit și o altă avere imobilă, suma celor două ajunge la 340 de mii de lei. De asemenea, concurentul mai deține un automobil de model Mitsubishi Space Wagon, achiziționat în 2010 cu patru mii de euro. Valentin Cimpoeș are de achitat un credit în sumă de 11 000 de lei până în anul 2019 cu o rată a dobânzii de 12%.

Ultimul în buletul de vot este Gheorghe Răileanu, care se regăsește cacandidatul independent. În ultimii doi ani, Răileanu a obținut venituri din salariu și pensii de peste 358 de mii de lei. Candidatul mai declară un venit din vânzarea unui automobil și a unei motociclete, valoarea totală a acestora fiind de 17 800 de lei.  De asemenea, acesta mai indică două intravilane de 20 de mii de lei. Alte trei aparțin familiei, care valorează în total de aproape 293 de mii de lei.

În declarația de avere mai sunt menționate alte două locuințe. Ambele cu o valoare totală de circa 190 de mii de lei. Totodată, familia Răileanu scriu pe hârtie că au un apartament, o construcție comercială și o casă de locuit.

Gheorghe Răileanu declară trei automobile: un ford Fiesta, Ford Fuzion și Dacia Logan, în valoare totală de 131 200 de lei. De asemenea, acesta a mai cumpărat o cotă parte cu 740 de mii de lei. Candidatul de profesie este medic și economist.

Informații despre toți candidații care candidează la alegrile parlametare din 24 februarie oputeți găsi pe pagina Alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram