/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Istoria actualului Parlament. Marii perdanți ai acestui Legislativ sunt PLDM și PCRM

23 februarie 2019, ora 19:45

Activitatea acestui Parlament a început în noiembrie 2014. După alegeri, fotoliile de deputați au fost împărțite între cinci partide. Cele mai multe au revenit socialiștilor – 25 la număr, urmați de liberal-democrați – cu 23 de mandate, de comuniști – cu 21. Democrații au luat 19 mandate, iar liberalii – 13.

Chiar după prima ședință, a început migrația deputaților. S-a întâmplat după ce Irina Vlah a părăsit PCRM-ul.

Eu găsesc imposibil să intru în partidul comunist și voi continua să activez în calitate de candidat independent și să apăr interesele locuitorilor din Găgăuzia”, Irina Vlah, ex-deputat PCRM.

Pe lângă Vlah, comuniștii au fost părăsiți de alți 14 deputați, în frunte cu Violeta Ivanov, fiind acuzați de trădare de liderul lor.

Cei 14 deputați renunțăm la a fi membri PCRM, deci renunțăm la jocurile politice ale conducerii PCRM. Totodată anunțăm despre crearea Platformei Parlamentare Social-Democratice Pentru Moldova”, Violeta Ivanov, ex-deputată PCRM.

Trădarea rămâne mereu trădare” Vladimir Voronin, Președinte PCRM.

După doi ani, în martie 2017, aceștia au aderat oficial la Partidul Democrat, însă și până atunci au susținut inițiativele legislative ale democraților. Încă o comunistă care a aderat la PD este Aliona Babuc.

S-a hotărât acceptarea cererii doamnei deputat Aliona Babuc de aderare la fracțiunea partidului democrat”, Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

În prezent, comuniștii au opt deputați. Un alt mare perdant al acestui Parlament este fracțiunea PLDM. Prima plecare a fost a lui Iurie Leancă, în 2015.

Fac acest lucru, pentru ca proiectul meu politic si al unei bune părți ai alegătorilor PLDM nu mai coincide cu acțiunile din ultima perioada ale formaţiunii”, Iurie Leancă, ex-deputat PLDM.

Exemplul lui Leancă a fost urmat de un alt deputat PLDM, Eugen Carpov. Iar ceva mai târziu și deputații Nicolae Juravschi și Petru Știrbate au plecat din fracțiunea PLDM, cei doi devenind democrați. Anul 2015 va rămâne în istorie și pentru reținerea lui Vlad Filat. Deputatul a fost arestat chiar în plenul Parlamentului, în urma unui autodenunț făcut de Ilan Șor, fiind lipsit de imunitate cu votul a 79 de deputați.

Sistemul din Republica Moldova este putred și din simplul motiv că este controlat de o singură persoană. Și această persoană este nu altcineva decât Plahotniuc, care încearcă prin falsul zilei de astăzi, forțând pe acest Shor să semneze o depoziție, să se eschiveze de la responsabilitate”, Vlad Filat, ex-deputat PLDM.

Problemele PLDM-ului au continuat și după asta. Alți opt deputați au părăsit fracțiunea, iar în 2016 au votat pentru candidatura propusă de PD la funcția de premier – Pavel Filip. Tot în acel an, fracțiunea a rămas fără Valeriu Ghilețchi și Octavian Grama. Câteva luni mai apoi, și deputatul Simion Grișciuc a plecat.

Astăzi suntem în măsură să vă anunțăm constituirea grupului Popular European. Din acest grup vor face parte mai mulţi deputaţi care până în prezent au fost neafiliaţi. Este vorba despre: Valeriu Ghileţchi, Ştefan Creangă, George Mocanu, Aliona Goţa, Octavian Grama, Mihaela Spătaru, Simion Grişciuc, Eugen Carpov şi cel care vă vorbește”, Iurie Leancă, ex-deputat PLDM.

În februarie 2017, și Chiril Lucinschi a depus mandatul de deputat și a plecat din PLDM. Cel care i-a luat locul – Eugen Bodarev – s-a alăturat imediat Grupului Popular European. Fracțiunea PLDM a fost părăsită și de Iurie Chiorescu și Nicolae Olaru. Astfel, liberal-democrații au rămas cu doar cinci deputați.

Și PL a rămas fără deputați. Primii – Vladimir Cernat și Artur Gutium- au anunțat despre plecare pe o rețea socială.

Tot pe Facebook, și Iurie Dîrda a anunțat că părăsește fracțiunea PL. Motivul invocat de parlamentar a fost că PL este deja la final de drum, iar voința de schimbare pe interior nu există.

Fracțiunea a rămas și fără Oleg Ogor, iar Mihai Ghimpu a acuzat democrații de plecarea deputaților din partid. Aceștia au devenit neafiliați.

Deasupra lor a stat bâta și i-au dat textul și l-au plasat pe pagina de facebook. Asta îi bâta lui Plahotniuc. Eu cred că era mai corect să spună, părăsește din motive personale”, Mihai Ghimpu, lider PL.

Astfel, PL are acum nouă deputați. Fracțiunea socialiștilor a pierdut doar un singur deputat – Lidia Lupu, care în iulie 2015 a devenit neafiliată. Igor Dodon, pe atunci deputat PSRM, a acuzat PDM-ul că a cumpărat-o.

Da, ne-au cumpărat un deputat și l-o trimis la odihnă în Italia”, Igor Dodon, fost deputat PSRM.

Ulterior, Lidia Lupu s-a alăturat democraților. Ea a votat pentru învestirea guvernului Filip.

Și dacă celelalte partide au pierdut deputați, atunci PDM-ul se poate lăuda cu o creștere impresionantă. A acces cu 19 deputați și a ajuns acum la 40, din contul foștilor liberal-democrați și comuniști. În schimb, printre aceștia nu se regăsește liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a plecat în 2015, puțin mai devreme de arestul lui Vlad Filat.

Mă bucură faptul că am reușit împreună să depășim criza politică. Rog să luați act de decizia mea de a-mi depune mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova”, Vlad Plahotniuc, ex-deputat PDM.

Astfel, la momentul de față, fracțiunea cu cei mai mulți deputați este a democraților, urmată de socialiști, de PL, de grupul Popular European și de PCRM. În Parlament mai sunt șase deputați neafiliați.

COMPONENȚA ACTUALULUI PARLAMENT

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram