/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Politcheck cu Igor Boțan! Primii trei candidați ai PSRM pe circumscripția națională

missing
23 februarie 2019, ora 12:48

Partidul Socialiștilor este al patrulea în buletinul de vot pe circumscripția națională cu o listă de 55 de candidați. Primii trei candidați sunt: Zinaida Greceanîi, Vlad Bătrîncea  și Ion Ceban.

ZINAIDA GRECEANÎI 

Președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, este capul de listă a socialiștilor și totodată candidat pe circumscripția numărul 1, Briceni. În prezent ea este deputat în Parlamentul R. Moldova.

În declarația de avere pentru ultimii doi ani, Greceanîi scrie că a primit în jur de 280 de mii de lei în calitate de salariu de deputat. Indemnizația a fost de 25 de mii de lei, iar pensia – de peste 250 de mii de lei.

Fosta prim-ministră a indicat că deține două terenuri, unul intravilan aferent casei de locuit de 890 de mii de lei și un teren agricol neevaluat. Ea mai are înregistrată pe numele său o casă de locuit, evaluată la peste un milion de lei. Familia acesteia deține două automobile: un Volkswagen, în valoare de 2500 de euro, dar și o Honda obținută prin contract de folosință.

Soții Greceanîi au acțiuni în compania Astra Invest, și dețin și întreprinderea individuală specializată în comerț ÎI Greceanîi Alexei.

Greceanîi a ocupat mai multe funcții publice în stat. Între 2002 și 2009, socialista a deținut funcțiile de ministru al Finanțelor și de prim-ministru, perioadă în care Republica Moldova a fost condamnată în câteva cauze la CEDO ce vizau încălcarea dreptului la proprietate, urmare a anulării proceselor de privatizare.

În martie 2008, Zinaida Greceanîi devine prim-ministru, fiind prima femeie-premier din istoria Republicii Moldova. Cabinetul de Miniștri condus de Greceanîi și-a dat demisia la 4 mai 2009. Din postura de conducător, Greceanîi a amenințat, la 7 aprilie 2009, că vor fi utilizate armele împotriva tinerilor, ieșiți la un protest antiguvernamental.

ZINAIDA GRECEANÎI: „Organizatorii celei mai mari crime din istoria Republicii Moldova planifică pentru mâine și duminică să folosească, din nou, copii pentru a devasta și alte edificii ale statului. Dacă acest lucru va fi admis de noi toți, jertfele umane va fi foarte greu de evitat. Poliția va folosi toate mijloacele necesare pentru apărarea constituționalității Republicii Moldova, inclusiv armele”.

După alegerile din 2009, Greceanîi devine deputată pe listele PCRM. Însă, în noiembrie 2011, ea împreună cu Igor Dodon și Veronica Abramciuc au părăsit fracțiunea PCRM din parlament, formând „Fracțiunea deputaților neafiliați”.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Greceanîi a fost cap de listă la Partidul Socialiștilor, chiar dacă încă nu era membră a formațiunii. După alegerea, în noiembrie 2016, a liderului PSRM, Igor Dodon, în funcția de Președinte al Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi a aderat la PSRM, iar Congresul formațiunii, din 18 decembrie 2016, a ales-o președintă a formațiunii.

Zinaida Greceanîi se regăsește printre beneficiarii de credite neperformante de la Banca de Economii. Portalul Anticoruptie.md a scris că familia și apropiații acesteia au fost implicați în falimentul acestei instituții bancare. În raportul Kroll se menționează o firmă controlată de soțul Zinaidei Greceanîi printre cele cu credite neperformante la BEM.

Ce ține de încrederea cetățenilor, ultimul Barometru al Opiniei Publice arată că, la întrebarea deschisă privind încrederea în politicieni, doar unu la sută din respondenți au ales-o pe Zinaida Greceanîi.

VLAD BĂTRÎNCEA 

Al doilea pe listă este Vlad Bătrîncea. Acesta candidează și în circumscripția numărul 28, Chișinău. Bătrîncea este deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele PSRM.

Potrivit ultimei sale declarații de avere depusă la CEC, Vlad Batrîncea a încasat în ultimii doi ani 461 de mii de lei din salariul de deputat și indemnizații. Parlamentarul a scris că deține a treia parte dintr-un apartament de 94,8 metri pătrați. Valoarea imobilului nu este indicată. Potrivit declarației, candidatul nu deține alte bunuri, mașini sau terenuri.

Portalul Moldova Curată a scris că Vlad Batrîncea  a început să facă politică în tinerețe, deținând funcția de secretar al Organizaţiei Teritoriale a PCRM Râşcani. El este co-fondator al Fundației „Soluția” și al Asociației „Iubesc Moldova”.

Aceeași sursă spune că Batrîncea este unul dintre cei mai generoși sponsori ai PSRM în timpul tuturor campaniilor electorale ale acestei formaţiuni politice. El apare în rapoartele financiare ale PSRM cu donații consistente.

Pe durata mandatului de deputat, Batrîncea s-a evidențiat printr-un comportament agresiv, cu accente șovine și xenofobe, în special la adresa românilor. De exemplu, , la 10 martie 2016, în plenul Parlamentului, deputatul a rupt harta României, motivând că în școală se învață istoria României, și nu cea a Moldovei.

În februarie 2018, președintele Igor Dodon l-a decorat pe Vlad Batrîncea cu „Ordinul Muncii” „pentru merite deosebite în сonsolidarea statalităţii Republicii Moldova, contribuție substanțială la formarea societății civile și activitate prodigioasă pe tărâm social”.

ION CEBAN

Ion Ceban este al treilea în lista propusă de PSRM. În partid el deține funcția de secretar pentru ideologie al PSRM. De asemenea, este și consilier local în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

Este membru al partidului din septembrie 2012, când a anunțat, în plenul Parlamentului că părăsește PCRM.

El a ajuns deputat și în urma alegerilor din 2014 pe listele PSRM, însă a renunțat la mandat în iunie 2015, la scurt timp după ce a ajuns, tot pe listele PSRM, consilier municipal în Chișinău. Din 2015 este președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău.

În 2017, la scurt timp după ce Igor Dodon a devenit președinte al Republicii Moldova, Ceban a fost instalat în calitate de purtător de cuvânt al șefului statului, însă și-a păstrat și calitatea de consilier municipal. La o lună distanță acesta  și-a dat demisia, după ce Autoritatea Națională de Integritate a stabilit o situație de incompatibilitate. Totuși, Ceban a anunțat că va ramâne sa-l ajute pe Dodon la Președinție fără să exercite vreo funcție oficială.

Ion Ceban a părăsit Președinția în 2018, după ce a candidat la funcția de primar al mun. Chișinău, fiind învins în turul doi de scrutin de Andrei Năstase.

În perioada campaniei electorale din iunie 2018, Ziarul de Gardă a scris că Ion Ceban locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii într-un apartament de tip townhouse, pe str. Nicolae Costin. Locuinţa are o suprafaţă de 230 m.p. şi a intrat în posesia sa în urma unui contract de donaţie semnat la 16 decembrie 2016 cu părinţii săi, Vasile şi Eugenia Ceban.

În declarația de venituri depusă la CEC, Ion Ceban arată că în anii 2017 – 2018 a avut salarii de la Președinție, de la partid (37 142,86 de lei – în 2018) și indemnizații de la Consiliul Municipal Chișinău. Soția sa, pe lângă veniturile de la locul de muncă, a obținut un venit de 39 848 de lei din dobânda mai multor depozite bancare. La proprietăți declară apartamentul, indicat și în declarațiile precedente, și mașina cumpărată în anul 2017.

Socialistul și soția sa sunt titularii a opt conturi bancare, dintre care unul – în euro, altul – în dolari și restul – în lei. Pe ele soții dețin în total 185 de mii de lei și 213 USD.

Lista completă a PSRM la aceste alegeri o puteți accesa pe pagina Alegeri. tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram