/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Politcheck cu Igor Boțan. Primii trei candidați de pe lista PP ȘOR pe circumscripția națională

missing
23 februarie 2019, ora 19:23

Partidul Șor est al cincilea în buletinul de vot pe circumscripția națională cu o listă de 51 de candidați. Primii trei candidați sunt: Ilan Șor, Marina Tauber și Petru Jardan.

Ilan Șor este capul de listă a partidului Șor și totodată candidat pe circumscripția numărul 18 Orhei. Șor este primarul orașului Orhei, dar în perioada campaniei electorale a degrevat din funcție.

ILAN ȘOR 

Ilan Șor a fost ales primar al orașului Orhei la alegerile locale din 2015, în perioada când avea statut de învinuit în dosarul furtului din cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

ILAN ȘOR, CANDIDAT PP ȘOR:De astăzi fiecare dintre noi este responsabil  direct pentru tot ce face și ce nu se face în Orhei. Noi trebuie să muncim mult și să demonstrăm orheienilor  că ei au făcut o alegere corectă”.

Șor a fost condamnat la 21 iunie 2017 la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari. În aceeași zi, Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunțarea sentinței definitive se află sub control judiciar.

În prezent dosarul se examinează la Curtea de Apel Cahul. În timpul ședințelor de judecată, în fața Curții mai mulți simpatizanți ai partidului Șor au protestat în susținerea lui Ilan Șor.

În 2018, Ilan Șor s-a remarcat prin agresivitate și atacuri verbale cu incitare la ură și violență îndreptate împotriva liderilor opoziției.

ILAN ȘOR, CANDIDAT PP ȘOR: „Acum despre cureaua mea, ea are patru ani, mi-a dăruit-o soția, aceasta este cureaua mea de noroc, eu am purtat-o și o voi purta, iar apoi cu această cataramă îți voi da la fund și ție Andrușa, și ție Maicica. Eu v-am prevenit”.

Șor a atacat și presa, inclusiv postul nostru de televiziune.

ILAN ȘOR, CANDIDAT PP ȘOR:Acești nemernici. Acest TV8. Voi auziți ce vorbește această Natalie Morari, această femeie cu o responsabilitate socială scăzută. Ce spune ea despre oameni, despre popor…este o nemernică. Noi îi vom băga sub „plintus” ca pe niște șoareci”.

Procuratura Generală s-a autosesizat, iar organizațiile de media, ONU Moldova și Avocatul Poporului au condamnat  discursul lui Ilan Șor în adresa jurnaliștilor.

Potrivit declarației de avere, în ultimii doi ani, Șor a avut venituri doar din salariul de primar – peste 124 mii de lei. În schimb soția sa, din activitatea de întreprinzător, a câștigat aproximativ patru milioane de ruble, adică puțin peste un milion de lei.

Ilan Șor mai deține o casă de locuit de 201.8 m.p., achiziționată în 2014, două apartamente și jumătate din al treilea. Concurentul are și trei autoturisme, cea mai recentă achiziție fiind un Bentley Continental fabricat în 2010, achiziționat cu peste 2.5 milioane de lei în 2014. Deși a declarat venituri modeste, Șor are contractate cinci credite cu o valoare totală de peste 58 de milioane de lei.

În ultimii doi ani Șor și soția sa au obținut peste șapte sute de lei dobândă din depuneri la instituții financiare. În același timp, acesta declară depozite în lei în valoare de peste 400 mii de lei , nouă mii de euro și puțin peste o mie de dolari.

În aceeași declarație, Ilan Șor a menționat calitatea de președinte al formațiunii politice care-i poartă numele și al Fundației „Miron Șor”, președinte al Consiliului Societății Avia Invest SRL, precum și cea de fondator și președinte al altor trei organizații obștești.

Ce ține de încrederea cetățenilor, ultimul Barometru al Opiniei Publice arată că, la întrebarea deschisă privind încrederea în politicieni, doar 3,3 la sută din respondenți l-au ales pe Ilan Șor.  

A doua pe lista partidului Șor este Marina Tauber. Aceasta candidează și în circumscripția numărul 19, Ivancea. Tauber este primarul comunei Jora de Mijloc, dar a degrevat din funcție pe perioada electorală. Numele ei apare în raportul Kroll-1, ca fiind acționară la una din cele trei bănci implicate în acordarea creditelor neperformante.

MARINA TAUBER

În ultimii doi ani, Tauber a avut un salariu de 39 de mii de lei din funcția de primar a comunei Jora de Mijloc, trei mii de lei de la asociația AO Pentru Orhei și 36 de mii de lei de la Școala Sportivă Specializată Republicană de tenis.

Candidata spune că deține din 2007, o cotă-parte de 7/18 dintr-un apartament de 72,8 m.p, iar din 2015, are în posesie și folosință un apartament de 97,7 m.p. Tauber declară și 51 la sută din acțiunile SRl Play Inn și 4,6 din acțiunile Unibank SA care se află în proces de lichidare. Totodată, ea scrie că are peste 17 mii de lei în câteva conturi bancare.

Tauber a luat un împrumut, în 2017, de 450 de mii de lei cu 0% dobândă care urmează a fi returnat până în 2020. Totodată, ea are și un credit din 2013 de peste 150 de mii de lei care urmează a fi întors până în 2019.

Marina Tauber a câștigat fotoliul de primar în comuna Jora de Mijloc în urma alegerilor din mai 2018.

MARINA TAUBER, CANDIDATĂ PP ȘOR:Eu aş vrea din tot sufletul să vă felicit cu victoria noastră comună, e anume victoria noastră, noi toți am obținut acest rezultat”.

Maia Sandu a contestat rezultatul alegerilor și a cerut anularea acestora acuzând partidul Șor de mai multe încălcări printre care coruperea alegătorilor și depășirea plafonului stabilit pentru cheltuielile pentru alegeri din Jora de Mijloc. Instanța a respins contestația și au validat mandatul Marinei Tauber.

La sfârșitul anului trecut, partidul Șor a anunțat că în comuna Jora de Mijloc unde Tauber este primară a fost relansat după mai bine de 25 de ani primul colhoz. Potrivit unui comunicat al formațiunii, decizia privind restabilirea cooperativei agricole de producție a fost coordonată și cu locuitorii satelor comunei

Ca și liderul partidului, Marina Tauber s-a remarcat prin atac în adresa presei. În timpul unui protest la Orhei Tauber a pus o mătură între o jurnalistă și un participant al manifestației, astfel împiedicând reporterul să-și facă meseria.

Deranjată de întrebarea unei jurnaliste dacă s-a mutat în casa din satul Jora de Mijloc, unde este primărită , Tauber a acuzat-o pe reporteriță că ar fi fost plătită din miliardul furat pentru a afla astfel de informații.

MARINA TAUBER, CANDIDATĂ PP ȘOR: „Eu mai bine o să vă întreb cu cât ați fost plătită să-mi dați această întrebare? Și nu uitați că sunteți plătită din miliardul furat”.

Tauber a fost huiduită de moldovenii din Italia la intrarea în clădirea unde urma să aibă loc un concert gratuit organizat de partidul Șor

Tauber s-a remarcat și prin declarația potrivit căreia Ilan Șor este un exemplu de om care luptă cu corupția și că el este primul care a deconspirat schemele furtului miliardului.

MARINA TAUBER, CANDIDATĂ PP ȘOR: „Noi cu toții cunoaștem că domnul Ilan Şor este primul om de afaceri şi primul om, în genere, în istoria ţării Republica Moldova, care a deschis schemele meschine ale celor care au fost implicaţi în furtul miliardului”.

Al treilea pe lista partidului Șor este Petru Jardan, directorul Avia Invest, compania care va gestiona în următorii 43 de ani Aeroportul Internațional Chișinău, în baza unui parteneriat public-privat semnat în 2013. În prezent el nu deține nicio funcție publică.

PETRU JARDAN

Potrivit declarației prezentate la CEC, în ultimii doi ani, acesta a avut un salariu de la Avia Invest de 1,6 milioane de lei. Împreună cu soția dețin un apartament de 114 metri pătrați obținut printr-un contract de investiții. Candidatul are în folosință un Porsche Cayenne din 2013, care are o valoare de 68 de mii de euro.

Până în 2018, Petru Jardan nu a fost implicat oficial în politică. În luna august a anului trecut, acesta a fost desemnat de Partidul „Șor” în calitate de „reprezentant împuternicit” al formațiunii în sectorul Botanica din mun. Chișinău. Potrivit unui comunicat al partidului, candidatura lui Jardan a aleasă la reuniunea de partid care a adunat câteva sute de membri ai Partidului ȘOR din sectorul Botanica.

Jardan a apărut în vizorul presei și după ce la 8 ianuarie 2019, pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, împreună cu Partidul „Șor” a organizat un concert cu participarea interpretului rus, Stat Mihailov. Concert care nu s-a regăsit în rapoartele financiare pentru campania electorală ale candidatului sau partidului pentru că nici unul nu era înregistrat la acea vreme în cursa electorală. Întrebat de un reporter al Ziarului de Gardă cât a plătit pentru organizarea concertului cu participarea lui Stas Mihailov, Jardan a refuzat să răspundă.

A doua zi, la 9 ianuarie, partidul Șor a fost înregistrat de Comisia Electorală Centrală în alegeri, iar Petru Jardan, peste trei zile, la 11 ianuarie, a depus listele cu semnături pentru a fi înregistrat în calitate de candidat al Partidului „Șor” în circumscripția nr. 23, care cuprinde sectorul Botanica din mun. Chișinău, inclusiv zona din care face parte și Aeroportul Internațional Chișinău.

Lista completă a Partidului ȘOR la aceste alegeri o puteți găsi pe pagina Alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram