/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Politcheck cu Igor Boțan! Primii trei candidați din lista PDM pe circumscripția națională

missing
23 februarie 2019, ora 09:03

Primii trei candidați pe lista înaintată de Partidul Democrat din Moldova (PDM) sunt: Vladimir Plahotniuc, Pavel Filip și Andrian Candu.

VLAD PLAHOTNIUC

Președintele PDM, Vladimir Plahotniuc este capul de listă a democraților și, totodată, candidat pe circumscripția numărul 17 – Nisporeni. În prezent el nu deține nicio funcție publică.

Portalul Moldova Curată a scris că Vladimir Plahotniuc a apărut în politica Republicii Moldova la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010. Atunci el a ajuns deputat, ulterior fiind ales și în funcția de vicepreședinte al Parlamentului. Ulterior acesta a renunțat la mandat. Plahotniuc a ajuns în legislativ și în 2014, însă și de această dată, peste un an – a renunțat la mandat.

Potrivit ultimei declarații de avere depuse la CEC, Vladimir Plahotniuc este cel mai bogat candidat dintre liderii partidelor înregistrate în cursa electorală. Președintele PDM a obținut în ultimii doi ani peste 110 milioane de lei, de la diferite companii și din vânzare de automobile. Astfel peste patru milioane de lei, democratul le-a obținut de la compania Prime Management. Însă, grosul veniturilor sale sunt de la firma Vanguard International, care figurează în premieră în declarațiile sale de avere. Astfel, de la aceasta, în ultimii doi ani, Plahotniuc a primit, în calitate de dividende, 4,5 milioane de euro, peste 11 milioane de lei și aproape 348 de mii de dolari.

Un alt milion de lei, democratul l-a primit după ce a vândut câteva automobile. În schimb, în 2018 el a cumpărat două mașini, care l-au costat în jur de 2, 5 milioane de lei. Democratul se laudă și cu două colecții de cărți care ar costa în jur de 11 milioane de lei și un pian estimat la peste 130 de mii de euro. Liderul PD are și 10 conturi bancare, pe care păstrează lei, euro și dolari, ce echivalează în jur de 22 de milioane de lei.

Anterior jurnaliștii de la RISE Moldova su scris că acesta ar mai deține prin intermediul unor companii mai multe vile în străinătate. Acestea însă nu apar în declarația de avere. Deși a fost întrebat, liderul PDM nu a comentat investigația, iar Andrian Candu a spus anterior că dacă acesta nu le-a indicat, înseamnă că nu-i aparțin.

ANDRIAN CANDU, CANDIDAT PE LISTA PDM: „Fiecare dintre noi declară proprietățile pe care le are. În momentul în care dumnealui nu a făcut astfel de declarații înseamnă că acele proprietăți nu-i aparțin”.

Recent Plahotniuc a ajuns din nou în vizorul reporterilor RISE Moldova, care au scris despre faptul că în perioada anilor 2000 – 2011 acesta a deținut pașapoarte de serviciu, neavând funcții oficiale în stat, fiind doar om de afaceri. Într-un comentariu oferit RISE, Ministerul Afacerilor Extern au confirmat autenticitatea actelor, menționând că au fost eliberate conform legislației.

Oficial Vladimir Plahotniuc deține două televiziuni: Publika TV și Prime TV, precum și două posturi de radio: Publika FM și MUZ FM.

Ce ține de încrederea cetățenilor, ultimul Barometru al Opiniei Publice arată că, la întrebarea deschisă privind încrederea în politicieni, arată că doar 3,7 la sută din respondenți l-au ales pe Vladimir Plahotniuc.

Al doilea pe listă este Pavel Filip. Acesta candidează și în circumscripția numărul 20, Strășeni. Filip este Prim-vicepreședinte al PDM. În Prezent el deține funcția de prim ministru.

PAVEL FILIP

În perioada anilor 2009 – 2011 Filip a ocupat fotoliul de ministru al tehnologiilor informaționale. În ultima declarație de avere depusă la CEC, Filip a indicat un salariu de la Guvern de aproape 650 de mii de lei în ultimii doi ani. Totodată, de pe urma companiei SRL Burex, firmă deținută de familia premierului, Pavel Filip a avut un venit de peste 353 de mii de lei.

Premierul a declarat o mașină de marcă BMW X5 pe care ar fi achiziționat-o în anul 2007 la un preț de 400 de mii de lei. Acesta a mai indicat că are patru conturi bancare. Trei dintre acestea sunt în lei pe care deține în total suma de 432 de mii de lei. Pavel Filip a scris că deține câteva terenuri extravilane pe care le-a obținut până în 2012. Acesta mai are și un teren intravilan, obținut în 2016, pe care îl estimează la peste 600 de mii de lei.

La capitolul case și construcții, premierul declară o casă de locuit de 54,3 metri pătrați, obținută prin moștenire în anul 2014, una de 316 de metri pătrați valoarea căreia este de aproape trei milioane de lei, pe care o deține printr-un contract de comodat.

De când este în funcția de premier, Filip a făcut mai multe declarații care au devenit virale pe internet. Acestea au avut legătura fie de frauda bancară, fie de șeful său de partid Vladimir Plahotniuc.

PAVEL FILIP, CANDIDAT PDM: „Este adevărat, frauda bancară care a destabilizat situația politică până la urmă la Chișinău, trebuie să continue”.

PAVEL FILIP, CANDIDAT PDM: „Dvs. ați citit raportul Kroll 2? – Desigur. – Dacă ar fi acum să facem publice toate numele care se găsesc în acest raport. – Puteți să se spuneți nume. – 90 % din aceste nume sunt oameni absolut onești”.

PAVEL FILIP, CANDIDAT PDM: „Domnul Plahotniuc, ca să scurtez acest mesaj, este mult mai deștept decât s-ar părea la prima vedere. Ca să umble cu…să ascundă ceva”.

Ce ține de încrederea cetățenilor, ultimul Barometru al Opiniei Publice arată că, la întrebarea deschisă privind încrederea în politicieni, doar 1,5 la sută din respondenți l-au ales pe Pavel Filip.

Andrian Candu este numărul trei în lista propusă de PDM. În partid el deține funcția de vicepreședinte. În prezent Candu este președintele legislativului.

ANDRIAN CANDU

Acesta este membru al Partidului Democrat din 2010. În perioada 2010 – 2014 a deținut funcția de deputat. Iar din 2014 până în 2015 a fost desemnat în funcția de ministru al Economiei în Guvernul Leancă.

În declarația de avere depusă șa CEC, Candu a menționat că în ultimii doi ani a avut salariu de peste 366 de mii de lei din funcția de președinte al Parlamentului. Tot de aici a avut indemnizații de peste 32 de mii de lei. Acesta a mai avut venituri de peste 460 de mii de lei în urma lichidării Prime Management SRL.

Totodată, a câștigat 68 de mii de euro din vânzarea unui apartament și 10 mii de euro din vânzarea unui garaj-box. Candu declara două apartamente, unul pe care l-a obținut prin comodat de 243 de metri pătrați și un altul de 61,2 metri pătrați moștenit în 2006. El mai declară o casă de locuit de 287 de metri pătrați pe care o închiriază cu 1200 de euro. Președintele Parlamentului mai este și proprietarul unei mașini de model Toyota Lexus RX48 cumpărată acum trei ani cu peste 560 mii de lei. În același timp, președintele Parlamentului a indicat că mai deține peste 83 de mii de euro, 2,5 coroane cehe, 52 mii de lei și aproximativ trei mii de roni în câteva conturi bancare. El mai are un fond privat de pensie de peste 200 de mii de roni și două credite contractate în 2013 în valoare de 250 mii de lei fiecare, scadente în 2019.

În ultimii ani Candu a făcut mai multe declarații care au atras atenția presei.

ANDRIAN CANDU, CANDIDAT PDM: „Atunci când copiii vor avea posibilitatea să se angajeze… – Când? Va fi asta, în opinia dumneavoastră, din ceea ce plănuiți voi la PD, alianța majoritară, Guvern… – Maxim un an de zile”.

ANDRIAN CANDU, CANDIDAT PDM: „Mă întrebați dacă viața e mai bună? Da. Viața în Republica Moldova în Martie 25, după cum ați menționat, în acest an. Cu siguranță viața e mai bună”.

ANDRIAN CANDU, CANDIDAT PDM: „Nu degeaba am introdus acel certificat de integritate, ca să, persoane ca Șor să nu poată să ajungă să fie participanți în procesul electoral”.

Ce ține de încrederea cetățenilor, ultimul Barometru al Opiniei Publice arată că, la întrebarea deschisă privind încrederea în politicieni, doar 0,2 la sută din respondenți l-au ales pe Andrian Candu.

Autor: Sergiu Niculiță

Lista completă a candidaților PDM o găsiți pe pagina Alegeri.tv8.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram