/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Cozi interminabile în mai multe orașe din Europa. Cum au votat moldovenii din diasporă

missing
24 februarie 2019, ora 20:01

Cele mai mari cozi au fost înregistrate la Londra. Sute de oameni au așteptat ore întregi pentru a-și exercita dreptul la vot.

„Deja se adună, se adună oamenii, sper să ajungă buletine”.

Și acum situația la această secție a rămas neschimbată.

Am ajuns recent la secția de vot la Barking, Londra. După, practic, zece minute, în spatele meu s-au alăturat peste 50 de persoane. În fața mea sunt vreo 300 de persoane. Nu știm dacă vom reuși toți să votăm, pentru că circulă zvonuri precum că ar fi buletine de vot doar pentru o oră. Așteptăm să vedem dacă se confirmă aceste zvonuri”, Teodor Tagarâș, moldovean aflat la Londra

Și la Berlin, moldovenii au format cozi la secțiile de vot.

Mă aflu în fața Ambasadei RM la Berlin. Vedem că s-a adunat un număr impunător de oameni. Oamenii așteaptă o schimbare, din ceea ce am auzit stând în acest rând. Am stat practic o oră, pentru ca să trec toată procedura de vot”, Marin Golovatâi, moldovean aflat la Berlin.

Unii moldoveni s-au trezit dis-de-dimineața pentru a ajunge la secțiile de votare. Este și cazul lui Radu Budan, stabilit cu traiul în Elveția, care s-a trezit cu noaptea în cap pentru a ajunge la unica secție de votare din această țară.

În Geneva este unica secție de votare în Elveția și vom vota acolo. Toată ziua o să fim pe drum. Pentru că 3 ore și jumătate într-o direcție și alte 3 ore și jumătate înapoi cu trenul”, Radu Budan, moldovean aflat la Geneva.

Și Rodica Banari, care locuiește de mai mulți ani la Milano, a mers împreună cu familia sa câteva ore pentru a vota la Milano. La secția de votare de acolo, practic pe tot parcursul zilei a fost îmbulzeală.

Ne pasă și din acest motiv am ieșit la vot. Ne aflăm la secția de votare de la Milano, la moment, situația este următoarea”, Rodica Banari, moldoveancă care locuiește la Milano.

La Moscova, un internaut a surprins cum un grup de moldoveni au fost aduși cu autocarul. La întrebarea acestuia pentru ce vor vota, moldovenii s-au eschivat de la răspuns.

Bună ziua, la votare vă duceți? Da! Dar pentru cine veți vota? Vom vedea”.

Dacă la unele secții de vot era îmbulzeală, la București …. moldoveniI nu s-au grăbit să-și exercite dreptul la vot.

„Suntem la ambasada RM la București. În acest moment nu sunt cozi, se votează repede. Au votat aproximativ 1200 de persoane, alte 20 au depus contestații. Aproximativ, fiecare a treia persoană vine să voteze nu reușește să facă acest lucru din cauză că nu ar avea pașaport valabil și vine doar cu buletinul. Iar cu buletinul nu se permite să voteze înafara țării”, Ștefan Miron, moldovean aflat la Bucureșto.

La Iași, însă, lucrurile au arătat diferit.

La secția de vot de la Bruxelles atmosfera a fost liniștită.

Vă salut de la Bruxelles, aici cetățenii votează intens. Circa 1500 de persoane au votat până la acest moment. Așteptăm să voteze circa 3000 de persoane. Atmosfera este una caldă”, Alexandra Robu Cepoi, moldoveancă aflată la Bruzelles

Printre ultimii care vor vota sunt cetățenii moldoveni din Statele Unite. Totuși, primii care au început să voteze au fost cei care locuiesc în Japonia. Urnele de vot la Tokyo au fost deschise pe când la Chișinău era miezul nopții. Pentru alegerile parlamentare din acest an, peste hotarele țării au fost deschise 123 de secții de vot. Pentru fiecare secție au fost oferite câte 5 mii de buletine.

Reporter: Ana Sârbu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram