/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Votul din diasporă. Mai mulți moldoveni din străinătate au depus contestații privind procesul de vot

missing
25 februarie 2019, ora 19:15

Vot impecabil sau cu nereguli în diasporă? Sute de moldoveni, care se afla peste hotarele țării, au depus contestații după ce nu au putut vota cu pașapoartele expirate. Nu toate secțiile de vot le-au acceptat plângerile. Comisia Electorala Centrală a anunțat că acestea vor fi trimise direct în instanța de judecată. Chiar și așa, aseară premierul Pavel Filip a declarat că votul din diaspora s-a desfășurat „impecabil”.

Pe rețelele sociale, zeci de cetățeni moldoveni de peste hotarele țării au postat imagini cu cozile formate în fața secțiilor de vot.

Cele mai aglomerate au fost secțiile de vot din orașele Londra și Berlin.

Am ajuns recent la secția de vot la Barking, Londra. După, practic, zece minute, în spatele meu s-au alăturat peste 50 de persoane. În fața mea sunt vreo 300 de persoane. Nu știm dacă vom reuși toți să votăm.

Mă aflu în fața Ambasadei RM la Berlin. Vedem că s-a adunat un număr impunător de oameni”, Marin Golovatâi, Moldovean aflat la Berlin.

Nu toți însă au ajuns să voteze. Respectiv, cei nemulțumiți de procesul de vot au depus contestații la secții, în mare parte invocând faptul că nu li s-a permis să voteze cu actele expirate.

Ieri, împreună cu soțul, Vadim Cucereavîi, ne-am prezentat la secția de vot. Eu am votat pentru că am avut pașaportul valabil, în schimb soțul meu a fost refuzat, pentru că avea pașaportul expirat. Respectiv a depus o contestație. Pentru că pentru a vota este nevoie să ne identificăm, iar CNP-ul este oferit pe viață și este prezent atât în buletin, cât și în pașaportul expirat sau nou”, Tatiana Ungureanu, moldoveancă care locuiește în Marea Britanie.

Și la București alegătorii au depus contestații. Potrivit unui membru din comisia de vot, la finalul zilei, au fost înregistrate 50 de plângeri.

Aproximativ, fiecare a treia persoană care vine să voteze nu reușește să facă acest lucru, deoarece că nu are pașaport valabil sau vine doar cu buletinul. Și nu se permite să voteze cu buletinul înafara țării”, Ștefan Miron, membru comisia de vot.

În total, la București au votat puțin peste 2700 de persoane, în jumătate decât la alegerile prezidențiale din 2016. Atunci însă moldovenii au putut vota în baza actelor expirate. Și la Milano, mai mulți alegători s-au arătat nemulțumiti de procesul de vot. Aceștia au încercat să o convingă pe șefa secției să le accepte contestațiile.

Dvs sunteți pusă ca să ne apărați drepturile noastre, înseamnă că dvs trebuie să vă duceți cu aceste contestații acolo unde trebuie. Așa cum trimiți voturile, așa să le trimiteți la CEC.

Pe ușa secției, conform unor poze plasate într-un grup online, a fost lipit un anunț în care se menționa că alegătorii trebuie să se adreseze direct în instanța de judecată cu aceste contestații. Și în Portugalia au existat plângeri. O moldoveancă a scris că a depus contestație, dar a fost anunțată că trebuie să se prezinte în Republica Moldova, pentru a continua procesul inițiat. În aceste condiții, moldovenii din diasporă au lansat și o petiție on-line în adresa autorităților și a misiunilor de observare, prin care cer constatarea încălcării dreptului la vot. Chiar și așa, aseară premierul Pavel Filip, care a câștigat cursa electorală, a declarat că „pentru prima dată votul din diasporă s-a desfășurat impecabil”.

Un lucru important este că pentru prima dată votul din diaspora s-a desfășurat în mod impecabil. Nu au fost probleme și vreau să mulțumesc tuturor misiunilor diplomatice, care au asigurat buna desfășurare, cât și ordinea în secții”, Pavel Filip, premier.

Anterior, CEC le-a recomandat cetățenilor care cred că li s-a încălcat dreptul la vot, să se adreseze în instanța de judecată. La aceste alegeri, moldovenilor din diasporă nu li s-a permis să voteze cu pașapoartele expirate, chiar dacă la celelalte scrutine nu au fost astfel de impedimente. Peste hotare, au votat aproape 70 de mii de alegători, ceea ce reprezintă în jur de 2,5 la sută din numărul celor așteptați la urne. Cei mai mulți au votat pe circumscripția 50, la Est de Moldova, iar cei mai pasivi au fost alegătorii de pe circumscripția 51 SUA și Canada. Pentru alegerile parlamentare din acest an, în străinătate au fost deschise 123 de secții de vot, fiind oferite câte 5 mii de buletine. Și la alegerile prezidențiale, au fost depuse contestații – în jur de 140 la număr. Moldovenii au invocat numărul mic de buletine și puține secții de vot, însă au pierdut dosarul în instanțele din țară.

Reporter: Ana Sârbu

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram