/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/FOTO/ Radu Albot, apariție în New York Times: „Provenind din această țară, rezultatele pe care le-am obținut sunt un miracol"

28 februarie 2019, ora 11:19

„În ziua în care Radu Albot a devenit primul jucător din Republica Moldova care a câștigat un titlu ATP, în țara sa de origine din Europa de Est se desfășurau alegeri parlamentare. Spre deosebire de acum patru ani, când se afla în Franța și a cheltuit 200 de dolari pentru un taxi către Ambasada Republicii Moldova pentru a putea vota, acum Albot spune că nu putu să ajungă la o cabină de vot”, scrie publicația americană New York Times, despre tenismanul din Republica Moldova, Radu Albot, care a cucerit duminică primul său turneu ATP.

Titlul i-a adus sportivului din Republica locul 52 în clasamentul mondial al jucătorilor de tenis și un premiu de peste 97 de mii de dolari.

„Moldova, o fostă republică sovietică cu o populație de circa 3,5 milioane de oameni, este mai bine cunoscută pentru producția de vin, decât pentru jucătorii de tenis. Cu toate acestea, a avut parte de luptători olimpici, schiori și jucători de fotbal. Un exemplu este Natalia Levchenkova, care s-a clasat pe poziția a opta la biatlon, în cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2006”, scrie sursa citată.

„Într-un fel, provenind din această țară, rezultatele pe care le-am obținut sunt un miracol”, a spus Albot pentru jurnaliștii de peste ocean.

Sportivul le-a povestit jurnaliștilor de la NYT despre cum a ajuns să joace tenis. Când avea șase ani, tatăl lui Radu Albot a văzut un meci de tenis la televizor și de atunci a visat ca singurul său copil să practice acest sport. Acesta a povestit cum s-a antrenat mai mulți ani la o școală de tenis din Chișinău, unde până nu de mult, podeaua din sălile de antrenamente era din lemn.

Tenismanul mai a povestit că locuiește cu părinții săi, într-un apartament cu două odăi. Acesta spune că tatăl său l-a însoțit mereu în turnee, iar pentru a face față cheltuielilor, adesea a fost nevoit să vândă din bunurile familiei.

Radu Albot a mai spus că în Republica Moldova fondurile de finanțare pentru jucătorii de tenis sunt foarte mici: „Este un pic dezamăgitor pentru că în unele țări, cum ar fi SUA și Franța, primesc foarte mult ajutor, inclusiv din partea sponsorilor”, spus sportivul.

Albot spune că nu face parte din categoria tinerilor care au ajuns milionari la o vârstă fragedă, însă „pe de altă parte, poate că asta mă face mai puternic”, a mărturisit tenismanul.

Radu Albot este cel mai bun tenisman din istoria Republicii Moldova și unicul care a reușit să se claseze în top 100 cei mai buni jucători de tenis din lume.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram