/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Este la primul mandat de deputat. Ce avere are și în ce investigații a fost vizat Andrei Năstase, câștigătorul din circumscripția 33

missing
06 martie 2019, ora 16:34

Năstase nu a participat la alegerile prezidențiale din 2016, retrăgându-se în favoarea Maiei Sandu. Acesta a participat la alegerile anticipate din Chișinău în calitate de candidat a trei partide politice PPDA, PLDM și PAS. Și deși a câștigat alegerile, Năstase nu a obținut mandatul de primar, după ce instanța a decis invalidarea alegerilor, pe motiv că Năstase ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor.

Potrivit declarației de avere prezentate la CEC, el are în posesie șapte terenuri și alte două terenuri, în care deține 50 la sută. Valoarea a două dintre ele este estimată la peste 400 de mii de lei, la celelalte terenuri nu este indicată.

De asemenea, Năstase deține jumătate dintr-un apartament, patru case de locuit, un garaj și alte cinci imobile. În declarație este indicată valoarea a doar șase bunuri imobiliare, care este de peste jumătate de milion de lei.

Totodată, președintele PPDA declară un automobil de model Nissan Maxima, fabricat în anul 2004, estimat la zece mii de euro, pe care și l-a cumpărat în 2005. El mai mai deține două conturi bancare: un cont de card salarial în Germania și un alt cont de card în Republica Moldova.

Copreședintele blocului ACUM DA PAS a declarat și salariul soției, obținut în Germania, care este de peste 67 de mii de euro, și indemnizațiile copiilor minori, în sumă de puțin peste 14 mii de euro. De asemenea, în ultimul an, Năstase a obținut 35 de mii de euro din vânzarea unui automobil Mercedes S 350.

RISE Moldova a scris că Năstase a fost angajat la Procuratura de transport din Chișinău. Inițial, ca ajutor-interimar, apoi ca ajutor al procurorului de transport. Despre activitatea sa în această funcție nu se știu prea multe, notau jurnaliștii. Într-un răspuns transmis solicitării RISE Moldova, Procuratura Generală preciza că „în arhivă au fost identificate unele acte întocmite de către ajutorul procurorului de transport Andrei Năstase, privind controalele efectuate asupra mai multor aspecte ale activității întreprinderilor din domeniul aviației civile, inclusiv la întreprinderea de stat Air Moldova”.

Tot RISE Moldova a scris că de numele lui Andrei Năstase sunt legate și o serie de tranzacții financiare făcute de companii offshore, care au intrat în vizorul anchetatorilor.

Moldova Curată a scris că potrivit unei anchete derulate de autoritățile din Moldova privind o serie de transferuri efectuate în conturi din Moldova de compania Aero Flight Limited din Gibraltar, mama lui Andrei, Anna Năstase, a primit suma de 101.000 de euro în conturile de la două bănci din Moldova. Alte 1,37 milioane lei au intrat apoi în conturile ei de la firma Euroleasing (sub forma „rambursare a împrumutului”), iar alți 3,35 milioane lei au fost depuși de Andrei Năstase. În perioada 2009-2012, Andrei Năstase ar fi retras din conturile mamei sale, pe care le gestiona în baza unei procuri, suma de 5,66 milioane lei. La fel s-a întâmplat și în cazul soacrei prezidențiabilului Năstase, Maria Brăileanu, care a primit de la compania Aero Flight Limited în conturile bancare 96.000 de euro, iar de la Euroleasing – suma de 408.548 lei, la care s-au adăugat depuneri în numerar de 50.000 de euro de la Andrei Năstase. Ulterior, în baza unei procuri, Andrei Năstase a retras sumele respective din conturile soacrei sale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram